Likvider i ISK? Här är lösningen!

Det här med att ha likvider i en ISK verkar vara ett problem som många investerare kliar sig i pannan över. Det kostar ju skatt att ha pengarna där, och placerar man pengarna i räntefonder så är pengarna inte speciellt likvida. Så antingen får man ha pengarna tillgängliga och får således betala skatt eller så får man ränteavkastning. Finns det verkligen inget sätt att både slippa skatten och ha pengarna tillgängliga? Jag har själv haft samma problem, jag är ju ett fan av räntefonder, men likviddagarna på dessa tar fan knäcken på mig. Om jag vill ha mina likvider i räntefonder så tar det ofta 2-4 dagar innan jag får loss dessa pengar och kan investera, och då kan möjligheten vara borta sedan länge. Det finns ett bra och sjukt smart sätt att slippa undan det här, och det gör man via ett kreditkonto knutet till sin ISK hos t.ex. Avanza eller Nordnet. Jag vet att båda bankerna har möjlighet att göra detta, men jag tror inte att det är möjligt hos någon av de större bankerna. Bare with me now, det här kan verka lite avancerat, och det kanske det är, men väl man förstår konceptet så är det väldigt smidigt!

När man har pengar på sitt investeringssparkonto så dras det en skatt på kapitalet som finns där i oavsett om pengarna är investerade i någonting eller inte. Denna skatt uppgår till 30 % av föregående års statslåneränta per den 30:e november. Om man lånar pengar av t.ex. Avanza och fortfarande har pengar kvar oinvesterade på sin ISK så kommer man att få betala samma ränta som ligger till underlag för skatten i en ISK samtidigt som det uppstår en magisk inlåningsränta på ISKn som motsvarar den skatten. Och eftersom detta är ett regelrätt lånande så får man göra ränteavdrag på 30 % av räntan. Dessa pengar som man då lånar sätter man i sin tur in på ett sparkonto och får då en inläningsränta utan att ha tagit ut en krona från ISKn. Rörigt? Lite, men vi tar ett exempel!

Vi säger att jag har 100 000 kr på min ISK som jag inte vet vad jag ska göra med, dessa pengar måste jag betala skatt på som beräknas till 30 % av 1,49 %, alltså 0,447 %. Nu tar jag ett lån från Avanza på 100 000 kr, och eftersom jag har 100 000 kr i säkerhet på ISK så blir det inte ett blancolån, utan ett lån med ISK-innehållet som säkerhet där räntan blir 1,49 %. Samtidigt som den här skulden uppstår så uppstår en inlåningsränta på ISKn som är på 1,49 %. Räntan från inlåningen på ISK blir alltså exakt den samma som skuldräntan på lånet och därför tar dessa ut varandra. Skatten på ISKn blir 30 % av 1,49 % vilket alltså är exakt lika mycket som man får göra i ränteavdrag på kreditkontot. Inlåningsräntan på ISK tar alltså ut skuldräntan, och ränteavdraget tar ut skatten på ISK. Allt som allt blir det +-0 kr! Men det är nu det magiska uppstår, du har ju tagit ett lån på 100 000 kr som inte kostar dig någonting alls, och dessa pengar kan vi stoppa in på ett sparkonto! Avanza erbjuder via t.ex. Collector ett sparkonto med 1,24 % ränta vilket på 100 000 kr alltså blir 1240 kr, efter skatt får man alltså behålla 868 kr. När ett köpläge nu uppstår på börsen och du vill investera dina pengar i ISKn så kan du ta pengarna från sparkontot och kvitta skulden och således har du alltid likvider tillgängliga eftersom du trots denna manöver aldrig flyttat några pengar från din ISK. Om man ser till att dessa 3 konton balanserar varandra så kommer man alltså att kunna ha likvider i sin ISK som inte kostar någon som helst skatt!

Poängen med det här är alltså att man kan flytta pengar till sparkonto utan att flytta ut och in pengar ur ISK. Som vi vet så får man alltså skatta för insättningar till ISKn vilket gör att man helst inte vill flytta pengar in och ut i tid och otid. Problemet med att ha pengarna i t.ex. en räntefond är att det tar ett par dagar att få loss pengarna vilket innebär att det kan bli svårt att vara snabbfotad på börsen ifall det blir köpläge. Med det här magiska förfarandet enligt ovan så har man alltså löst alla problem samtidigt som man får ränta på köpet. Alla skulder är inte dåliga skulder!

Tillägg:
I praktiken så ansöker man alltså om kredit på sitt existerande Investeringssparkonto och öppnar alltså inte något nytt konto. Det går inte heller att göra det med belåning på sitt vanliga aktie/fond-konto utan det måste kopplas till din ISK. Banken kommer i sin tur att öppna ett nytt kreditkonto som kopplas ihop med din ISK, men det sköter dom och inte du. Det är från detta kreditkonto som du sedan kan göra överföringen till t.ex. ett sparkonto. Jag tror att förfarandet är det samma hos Nordnet men jag kan tyvärr inte bekräfta det då jag inte testat. HÄR ansöker du om belåning till din ISK hos Avanza Bank.

Mvh,

Snåljåpen

35 comments

  1. Intressant inlägg! Hur skiljer sig detta mot att använda Avanza sparkonto+nordax? (där man kan föra över direkt mellan sina konton vardagar fram till kl 17).

    Såg även att någon annan bloggare skrev att han hade likviderna i en räntefond i sin ISK. Denna räntefond (kan det ha varit Spiltan?) hade alltid två likviddagar, och eftersom aktieköp har tre dagar så behövde han aldrig betala skuldränta.

    1. Absolut kan man använda avanza+nordax, dock är räntan via avanza+collector snäppet bättre i skrivande stund.

      Vad det gäller det du skriver om likviddagar så tycker jag det är intressant och hoppas kanske få tid till att göra ett inlägg om det framöver! Tack för tipset ;).

      Mvh,
      Snåljåpen

    2. Det nedre låter iallafall intressant men jag tror inte att det funkar. Jag tror att man får betala skatt de lånade pengarna. Alltså: även om han slipper skuldränta så blir det en teoretisk överföring från kreditkontot in på ISKn eftersom han använder belåning för att köpa, och den insättningen ska då beskattas. Så han slipper skuldränta men får ändå skatta. Så då hoppas man att räntefonden spöar skatten :).

      Mvh,
      Snåljåpen

  2. Det lät ju lite läskigt att behöva belåna sig bara för att kunna ha skattefria likvider på en ISK.

    Varför inte ha en vanlig aktiedepå med likvider och sedan föra över dessa till ISK när köpläge uppstår?

    Hälsningar,
    Ingenjorsliv

    1. Insättningen till ISK beskattas också. Alltså lönar det sig inte att sälja aktier på sin ISK, ta ut och sen sätta in, skatten slår in ändå. Kapitalunderlaget som skatten beräknas på är summan på kontot vid ingången av varje kvartal, plus insättningen under året, allt delat på 4. Så att tro att man undviker skatten genom att plocka ut pengarna är fel och det är anledningen till den genialiska lösningen som jag redogjorde för ovan.

      Poängen är att man aldrig vet från början hur länge pengarna kommer att behöva ligga likvida. Om jag vetat redan nu att jag ska använda pengarna den 17:e mars så hade jag valt en annan sparform, men man vet ju aldrig när guldläget uppstår, och därför gillar jag metoden som jag beskrivit.

      Mvh,
      Snåljåpen

  3. Håller med ovanstående, varför krångla med lån när man kan ha sparkonto+ på avanza och bara föra över pengarna när man vill köpa, så gör jag. Mvh

    1. Kan man inte bara låta likviderna ligga i en vanlig depå hos avanza och föra över till ISK:n när man ska köpa? Transaktioner inom avanza sker väl direkt?

    2. Jo det kan du, men då får du betala skatt i ISKn för pengarna du sätter in. Spelar ingen roll om pengarna ligger i eller utanför ISK, du får ändå betala skatt eftersom man får skatta på insättning.

      Mvh,
      Snåljåpen

  4. Du måste väl vara Pro kund hos avanza för att få låna till den räntan? För att bli prokund måste man generera 4000kr/månad i courtage vilket inte så många kommer upp i?

    1. Nej då, inte ens om du är prokund så får du låna till så låg ränta utan säkerhet. Poängen här är att det inte är ett blancolån, du lånar pengar med de egna pengarna som säkerhet. Du lånar ju inte MER än vad du har, utan du lånar exakt det du har, så när som helst kan du betala tillbaka lånet och därför tar inte banken någon speciell risk. Men så fort man lånar MER än vad som redan finns på ISK så blir det ett vanligt kreditlån och då är det 6-7% ränta.

      Mvh,
      Snåljåpen

  5. Om vi säger att jag har 100.000:- i aktier och säljer dessa så pengarna ligger i ränteform i ISK, får man skatta för den summan när det nya kvartalet påbörjas? Och om det nu är så, skulle man tjäna på att vänta med försäljningen tills det nya kvartalet har startat för att ha dessa tillgängliga för köp? För man skattar väl inte på det innehav man har på aktierna så länge man inte sålt och plockar ut pengarna från ISK? Har haft det nu i ett halvår men har inte märkt av någon skatt än… Mvh J

  6. Hej!

    Vi vill bara bekräfta att Nordnet beräknar räntan på en ISK och dess kreditkonto på samma sätt som hos Avanza. Har man ett belopp som negativt saldo på sitt kreditkonto men motsvarande belopp som positivt saldo på sin ISK tar räntorna ut varandra. Man betalar alltså bara ränta på det belopp som man faktiskt utnyttjar.

    Vänligen,
    Nordnet

  7. hej, intressant läge. dock en grej jag inte fattar.
    är inte denna “inlåningsräntan” bara ett sätt att få ut den fiktiva avkastningen (schablon)
    alltså om jag har 100k på min isk under ett år får jag betala skatt som beräknas av 30% dessa 1,49%. Alltså jag får inte efter ett år 100k +räntan -skatt= 101k på iskn eller ? som jag fattade blir det 100k – skatt dvs ca 99,5k
    däremot får jag betala hela räntan till banken för lånet men får dessa 30%av 1,49% tillbaka från skatten. Som jag ser det blir det en förlust på ca 1000 kr
    //robert j

    1. det jag menade var att om jag sätter in 100k i januari och inte gör något med pengarna (likvid under hela året) så jag får betala skatten på den uträknade schablonintäkten (30 procent av Statslåneräntan * kapitalet) och jag får ju ingen ränta på pengar jag har löst på ISKn.

      det är väl egentligen detta jag inte förstår “samtidigt som det uppstår en magisk inlåningsränta på ISKn som motsvarar den skatten.”

    2. Du har rätt, det är ju ingen inlåningsränta på ISKn. Men när du har en skuld motsvarande det likvida belopp du har så ger banken (Avanza/Nordnet) dig en inlåningsränta som motsvarar schablonen, hänger du med? Inlåningsräntan uppstår när du utlåningen startar :).

      Mvh,
      Snåljåpen

    3. ah, då förstår jag. tack. 🙂 blir mycket enklare att sälja av aktier med vinst som man inte längre ser potensial i nu när man inte behöver betala skatt för likvida medlen. annars känner man sig lite tvingad till att köpa aktier i ett annan bolag vilket inte kan vara något bra. 🙂
      tack igen 🙂
      //Robert

  8. Varför inte bara ta ut pengarna från ISK och förvara dem på ett sparkonto med hög ränta fram tills ett köptillfälle på aktier uppenbarar sig? Enligt skatteverket beskattas inte uttag från ISK.

  9. Tack för ett bra inlägg! Nu är jag lite sen på bollen men jag har lite frågor för att förstå det här bättre:
    1) Räntan på likvida medel i en ISK är 0% – korrekt?
    2) Var står det att man får en “magisk” inlåningsränta på 1,49% om jag lånar med ISK som säkerhet?
    3) Hur ofta balanserar du dessa konton? Om man t ex månadssparar 10 000 kr, ökar du då lånet från 100 till 110 och flyttar 10 000 extra till sparkontot?
    4) Har Avanza någon beräkning på vad skatten blir på alla konton? Det hade varit intressant att se beräknad skatt på ISK, beräknad inlåningsränta och beräknad ränta på sparkontot så att man faktiskt ser att dessa tre resulterar i en vinst.

    1. Hej Erik!

      1. Inte hos alla aktörer, i fallet Avanza är det dock så. Vissa av storbankerna har ibland en ränta på likvider i ISK.
      2. Det vet jag faktiskt inte vart det står någonstans, utan det är någonting jag har fått reda på genom åtskilliga diskussioner med Avanza Bank och deras kundtjänst!
      3. Tänk på att det bara är likvida medel som det här funkar på, och eftersom jag i stort sett aldrig har likvider så använder jag mig inte av det här i någon nämnvärd utsträckning just nu. Du kan inte belåna investerade pengar och sedan kvitta, utan du måste ha pengarna likvida på ISK:n, annars blir det en helt vanlig aktiebelåning där du får betala skuldränta.
      4. Vet ej, förhoppningsvis kan Avanza dock läsa detta och svara själva :)!

      Mvh,
      Snåljåpen

  10. Som ovan så är jag lite sen med att kommentera.

    Så för att göra det tydligare för min trögtänkthet.
    1. Jag har likvikder i mitt ISK i väntan på köptillfälle.
    2. Jag tar ut ett kreditlån motsvarande mina likvider i ISKn.
    3. De lånade pengarna sätts på sparkonto (kan det vara utanför Avanza? bättre ränta direkt hos GE än via Avanza).
    4a. Köptillfälle uppstår, jag genomför köpet direkt för de likvider jag har på ISKn.
    4b. Direkt efter köpet så löser jag kreditlånet med pengarna från sparkontot.

    Har själv tänkt flytta in pengar från sparkontot till mitt ISK en gång i kvartalet. Sedan vänta på köptillfälle, och det är under denna väntan jag skulle köra lösningen ovan.

    Frågan är om detta kanske inte mer lämpar sig för pengar som redan satts in i ISKn och sen blir likvida efter försäljning. Vid nytt kapital så kanske det är bättre att bara låta dem ligga på mitt sparkonto och nyttja krediten om köptillfälle uppstår och då lösa lånet med pengarna på sparkontot. Beslutsångest! 😉

  11. Hej!

    Jag tänkte bara kika in och förtydliga lite hur vår kreditlösning fungerar för ISK/KF. Som Olle redan har beskrivit så beskattas alla insättningar i ett ISK, vilket är varför vi inte reglerar en kreditskuld per automatik. Om vi tänker oss situationen ur en daytraders perspektiv blir det väldigt snabbt ohållbart när pengar flyttas fram och tillbaka vid varje affär som görs på kredit.

    Vi har löst problematiken genom att en skuld på kreditkontot som motsvaras av ett saldo på ISK blir räntefritt. Den tekniska lösningen för det här är att man erhåller statslåneräntan för sitt saldo på sitt ISK, medan man betalar statslåneräntan på kreditkontot för motsvarande del. Man betalar fortfarande vanlig kreditränta på den del av skulden som inte täcks av ett saldo.

    Det Olle beskriver i inlägget är att man kan använda det här till sin fördel när man har likvider över på sitt ISK. Istället för att ha tillgängliga likvider på sitt ISK kan man ta upp motsvarande skuld på kreditkontot (i realiteten räntefritt, se ovan) och sätter dessa pengar på ett Sparkonto+. När man sedan vill nyttja sina likvider på sitt ISK för man tillbaka likviderna från sitt sparkonto tillbaka till kreditkontot. Den fördelen man uppnår med det här är att man slipper den inlåsning man får i en räntefond på grund av handelstiderna. Avkastningsnivån för räntefonder kontra sparkonton lämnar jag till någon annan.

    Erik: Den “magiska inlåningsräntan” baseras på statslåneräntan per den sista november året innan. För 2014 är räntesatsen 2,09%, det vill säga samma räntesats som schablonintäkten för ISK baseras på. När det kommer till en gemensam skatteuträkning för alla konton har vi ingen tydlig sammanställning. Har man en KF kan man se preliminär avkastningsskatt för innevarande år på portföljöversikten, men för ett ISK får man helt enkelt räkna själv eller vänta in kontrolluppgifterna som vi skickar till skatteverket strax efter årsskiftet. Dessa hittas under Mina Sidor -> Deklaration -> Kontosammandrag.

    Skägget: Den här lösningen passar för de likvider man har fått tillgängliga efter exempelvis en försäljning på sitt ISK, d.v.s. pengar som redan finns i ditt ISK. Har du pengar på ett sparkonto finns det ingen vits med att sätta in dem på ditt ISK och nyttja krediten för motsvarande summa, det innebär endast merarbete för dig utan någon ekonomisk vinning. De pengarna du har på ditt sparkonto i dagsläget kan du gott du vänta med att föra över till dess att det är dags att handla, om du inte vet med dig att du måste kunna handla extremt snabbt (interna överföringar till/från konton med kredit godkänns manuellt av vår kassaavdelning).

    /Kristoffer, Avanza

    1. Hej, smart lösning! Hur blir det om man har likvider på KF som motsvarar skulden på kreditkontot? Får man betala 2,09% då? Kanske Avanza kan svara på?

  12. Hej!

    Har du ett saldo på din KF som motsvarar skulden på ditt kreditkonto så blir det ränteneutralt för dig eftersom räntorna tar ut varandra.

    Observera däremot att om du inte reglerar din skuld och ligger kvar med ett negativt saldo på kreditkontot över årsskiftet så kommer den oreglerade skulden vara lika med ditt ingående värde på din KF nästkommande år. Det ingående värdet kommer sedan att ligga till grund för vad du kommer att beskattas på.

    Återkom gärna om du har några funderingar kring detta!

    /Michaela, Avanza

  13. Ok, tack för det snabba svaret! Finns det några skillnader mellan ISK och KF när det gäller kreditkonton?

    Sen undrar jag varför det står att jag betalar 5,6% i ränta på mitt kreditkonto trots att jag har likvider på min KF som täcker skulden?

  14. “om du inte reglerar din skuld och ligger kvar med ett negativt saldo på kreditkontot över årsskiftet så kommer den oreglerade skulden vara lika med ditt ingående värde på din KF nästkommande år.”

    Så om man har 10k i skuld och 10k i likvider på KF, så blir ens ingående värde 20k? Förutsatt att man inte har några värdepapper på KF.

    1. Hej!

      Kreditkontot för ISK och för KF fungerar på samma sätt. Den ränta som står utskriven är den ränta som utgår på det överskjutande beloppet, dvs om du utnyttjar krediten. Har du ett lika stort saldo på din KF som underskottet på ditt kreditkonto så betalar du inte någon kreditränta. Summorna räknas, som tidigare nämnt, upp med statslåneräntan.

      Om du har fört över 10 k till din KF som du sedan har låtit ligga som ett “balanserande saldo” så räknas dessa pengar med i din KF totala värde om de finns på kontot över årsskiftet. Ingående värde i det fall du beskriver blir då 10 k (om du inte har några värdepapper på ditt konto). Det är alltså det värde som finns på din KF som spelar roll, även om det är ett saldo som ligger kvar som ett resultat av en överföring från ditt kreditkonto.

      Återkom gärna om du har fler funderingar eller frågor!

      /Dan, Avanza

  15. Tja tänkte föra in liv i dessa kommentarer 🙂
    Ville bara kolla läget si sådär 1 år efter om regler eller liknande har ändrats.

    Så säg at jag har 100 k på mitt isk konto. Där 80k är investerade i aktier och 20k är likvida(saldot alltså). Samtidigt öppnar man ett kreditkonto på 100k där 80k ska investeras i ett sparkonto som erbjuder en viss “riskfri” ränta och ha 20k på kreditkontot.

    Så en vecka efter köper(säljer) jag aktier för 10k, då måste jag alltså samtidigt överföra 10k från kreditkontot(sparkontot) till Sparkontot(kreditkontot).

    Vill bara se om jag är med ovan genom ett exempel. Tacksam för svar 🙂

    1. Hehe, det funkar faktiskt precis likadant fortfarande. Fast jag tror du har missförstått lite.
      Säg att du har 100k på en ISK där 80k är investerat. Då tar du 20k från kreditkontot och sätter in på ett sparkonto. Det är de tillgängliga likviderna på ISKn som “kvittas” mot lånade pengar. Om du lånar mer än du har i cash på ISK:n så är du helt enkelt bara belånad, och då får du betala ränta som vanligt.

      Mvh,
      Snåljåpen

  16. Hej!
    Har detta smarta upplägg påverkats negativt av att schablonen numera baseras på statslåneräntan PLUS 0,75 procentenheter?

    1. Rätta mig om jag har fel, men detta upplägg funkar oavsett räntesats så länge man snurrar runt kapitalet så att alla 3 beloppen är lika.

      “Likvider som på det här sättet ligger kvar på investeringssparkontot löper med samma ränta som motsvarande belopp på kreditkontot för att det inte ska uppstå någon extra kostnad för dig.”

      Denna snurra är bara intressant när man säljer aktier/fonder och vill undvika skatt på likvider. Nytt kapital lägger man i ett sparkonto tills köpläge uppstår.

      https://www.avanza.se/vart-utbud/konton/isk/isk-belaning.html

Leave a Reply