Citigroup sålt – ökat i Whole Foods Market

Citigroup

Precis som TryggFramtid så minskar jag nu min andel i Citigroup, han minskade till ungefär hälften medan jag dumpade totalt. Det blev egentligen inte någon lång kärleksaffär, inköpet gjordes 7/4, men trots det så var det ändå en relativt lönsam affär som landade på +13,5% under perioden.

Anledningen till att jag köpte Citigroup var en låg värdering mot det bokförda värdet som var lägre än både det historiska snittet och i jämförelse mot konkurrenterna. Citigroup är i mina ögon långt ifrån en kvalitetsbank som jag vill äga någon längre period utan det har snarare varit det innehav jag varit minst säker på. Trots att det är ett “skitbolag” så var värderingen i mina ögon lägre än den förtjänat att vara. Wall Street är, som bekant, väldigt kortsiktigt fokuserat och vad bolagen kan tänkas göra om 5-10 år verkar nästan irrelevant, åtminstone om man tolkar det som många analytiker får ur sig i form av riktkurser. Min tro är att P/B i Citigroup kommer att lägga sig strax under 1. Över förtjänar man inte att vara förrän man fått ordning på sina kostnader och sina böcker. Sedan jag köpte så har kursen börjat röra sig uppåt sakta, och P/B-talet har såklart följt med.

Anledningen till att jag absolut inte vill behålla Citigroup över någon längre tidsperiod är för att det är helt omöjligt att få ett bra grepp om hur verksamheten går. Man har verkligen ingen aning om vad som dyker upp i nästa pressmeddelande och nästa års vinst kan lika gärna dubbleras som totalt utraderas på grund av någon trader med korvfingrar som råkat köpa istället för sälja. Dessutom tror jag inte på långa vägar att bötesbeloppen från finanskrisen är färdiga, rättegångar pågår fortfarande och det är bara en tidsfråga innan någon sätter ner foten rejält och delar ut ett bötesbelopp som faktiskt känns ordentligt.

Det kan absolut vara så att inga negativa nyheter kommer på ett tag och att resan uppåt fortsätter i ännu högre takt. Det har jag ingenting emot, men eftersom jag inte vill bli sittande med det här bolaget någon längre period så nöjer jag mig med mina +13,5% och går vidare.

Whole Foods Market

Ikväll efter börsens stängning så är det dags för Whole Foods Market att rapportera sina siffror igen. Sist det hände så dök aktiekursen drygt 10 dollar ner till ca $39 där den fortfarande är och härjar. Igår under börsdagen så fick Whole Foods Market en ordentlig fart och stängde en bit över 3% upp. Frågan är varför? Fanns det information ute på marknaden som inte skulle finnas eller är det bara ett allmänt spekulationsrally inför rapporten? Jag tror möjligtvis på en blandning, och idag fortsätter kursen upp, i skrivande stund ca +1,75%. Jag ökade mitt innehav med 50 aktier och har nu alltså 150 st, eller totalt 39 503 kr. Om man släpper en pangrapport så är jag inte alls främmande för att aktien kan röra sig 5-10% imorgon, men såklart finns ju också risken att det omvända händer. Jag äger Whole Foods Market, som alla andra mina innehav, mest pga. spekulation om att värderingen ska öka. Däremot så är jag bekväm med att behålla det här bolaget en längre period då det spelar i en helt annan division än t.ex. Citigroup. Här pratar vi kvalitet!

Mvh,
Snåljåpen

5 thoughts on “Citigroup sålt – ökat i Whole Foods Market

  1. Olle Qvarnström Post author

   Hej,

   Jag följer inte Oniva och tycker, utifrån det jag läst och hört, att det verkar vara ett riktigt oseriöst bolag. Om du kan locka mig med någon bra anledning till varför jag ska kika så ska jag ta en titt! Just nu så verkar det dock bara finnas negativa aspekter över bolaget :(.

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply
  2. Trygg Framtid

   Om du vill kan du få mina tankar:

   Det finns bra aktier.

   Och så finns det dåliga aktier.

   Sen finns det aktier som man ska stanna jäkligt långt ifrån.

   Oniva är kategori 3. Jag hade tur och lyckades sälja på toppen, innan allt skit bubblade upp till ytan. Köp bra bolag med utdelning istället.

   Var så god för tankarna 🙂

   Reply
 1. LarsN

  Hej
  Detta är ingen kommentar utan jag vill bara meddela dig att RSS verkar ej fungera på din blogg.
  Hittar inget annat sätt att meddela dig.
  För andra bloggare jag följer fungerar RSS.

  Reply
  1. Olle Qvarnström Post author

   Hej!

   Jag hade lite problem med RSS när jag flyttade till wordpress vilket ledde till att jag bytte till feedburner. Så därför är det inte samma RSS-adress som de andra bloggarna har.

   Om du vill följa inläggen via RSS så kan du använda adressen via feedburner, alltså denna adress:
   http://feeds.feedburner.com/snaljapen

   Om du vill följa kommentarerna via RSS så är det följande länk som gäller:
   http://snaljapen.se/comments/feed

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply

Leave a Reply