Vad utlöser nästa börskrasch?

Vad utlöser egentligen nästa börskrasch? Vid det senaste ekonomipratet på Belgobaren så kändes det, liksom förra gången, som om alla var överens om att börsen var dyr och behöver komma ner en bit. Såklart var det ingen som visste varför börsen skulle ner, mer än att den var hög nu, vilket såklart inte är en bra rational för att sälja. Ska man köpa aktier bara för att de har gått ner? Ska man sälja bara för att de har gått upp? Självklart måste man sätta det i perspektiv till vad det är för aktier man har, men just nu tänker jag bortse från det.

Majoriteten av alla jag pratar med tycker att börsen är dyr och att det bara är en tidsfråga innan priserna kommer ner. Men en börsnedgång kommer inte ur luften, utan det är alltid någonting som utlöser den. Kanske ett oväntat räntebesked, kanske ett krig, kanske en bank som går omkull, vem vet vad det blir nästa gång?

Även om jag delar åsikten att börsen är dyr just nu så har jag verkligen försökt att tänka efter när jag ska komma fram till vad jag tror kan utlösa nästa börskrasch, och jag måste erkänna att det inte är lätt. Det finns förstås tusen potentiella saker, men den sista tidens oro har världens börser bara skakat av sig. Min högst ovetenskapliga gissning är att nästa börskrasch utlöses av att ett EU-land röstar om utträde, förslagsvis Storbritannien. När det händer så kommer oron att koka över, euron kommer kollapsa och världens börser kommer skaka. När ett land röstar om utträde så kommer resterande världen inse att EU kanske inte varar för evigt utan att det kanske var ett experiment som inte var så genomtänkt från början.

Alltså: börsen fortsätter uppåt, påeldad av låga räntor osv. Värderingarna springer iväg och helt plötsligt smäller det pga. EU-oro.

Vad tror ni utlöser nästa börskrasch?

Mvh,
Snåljåpen

19 comments

  1. Jag tror att nästa börskrasch kommer att utlösas på grund av skenande kreditförluster likt 2007-2008. Förvisso står väl i alla fall en del banker mer redo idag än då, men med rekordlåga räntor på många platser runt om i världen så eldas priserna och konsumtionsbegäret på ytterligare. Till slut kommer verkligheten ikapp och allt färre människor kommer då ha råd att betala tillbaka. Då smäller det…

    Med vänlig hälsning
    /Vägen till Frihet
    http://vagentill-frihet.blogspot.se

    1. Det är absolut inte en dålig teori, det kan absolut bli sant. Frågan är dock vad det ska vara kreditförluster på för någonting. Vad tänker du om det? Är det en global fastighetskris på g?

      Mvh,
      Snåljåpen

      1. Jag tror det kommer handla om kreditförluster som tagits med bl.a. fastigheter som säkerhet. Fastighetskris vet i tusan, jag tror att många fastighetsbolag med affärsfastigheter står starka, men jag ser stora risker i att startskottet blir när räntenivåerna normaliseras (alltså 6-7 %). Då kommer kreditförlusterna öka snabbt inte minst hos privatpersoner vilket utan tvekan får stora följdeffekter. Jag kan se framför mig att det bl.a. leder till minskad köpkraft hos många vilket i sin tur leder till minskade vinster för många företag. Jag kan också se att kreditförlusterna leder till ökade kostnader för bankerna vilketi sin tur leder till ännu dyrare lån vilket i sin tur kommer påverka företag med hög belåning, tex många fastighetsbolag och så klart privatpersoner). Många företag hat ju också tagit upp lån nu när räntan är låg så även det kan ju hjälpa till att fördjupa en ev kris om de inte har förmågan att hålla uppe vinsterna. Ökar kostnaderna för lån med låt säga 100-200 % från dagens nivå vågar jag nog påstå att det blir mycket svårt att hålla uppe vinsterna utan drastiska åtgärder såsom varsel etc vilket leder till än lägre köpkraft osv. Tänk om man visste, dock alltid kul att spekulera lite 🙂

        Mvh
        /Vägen till Frihet

    2. Man brukar ju komma ihåg den senaste krisen, så det är nog det minst sannolika scenariot. 🙂 jag tror snarare på en börs som stampar kring dessa nivåer än en crash.

  2. Jag tror det är långt till nästa börskrash. I USA så börjar FED strama åt medan i Europa så är det tvärtom nu. Det finns en växelverkan och jag kan inte se hurbdet skulle kunna bli en riktig börskrash från lägre nivåer ute i Europa. Det är bara stock picking som gäller och sedan sitta och njuta 🙂

  3. DITrader. Om jag inte minns helt fel så fanns det reservoarer av olja fram tills 2075 eller något sånt.. ytterligare 50-55 år.. isåfall känns det som att det kan dröja innan oljan kan vara orsaken för nästa börs krasch… Eller är jag helt ute och cyklar??

    Själv tror jag att det finns större chans för att den ostabilitet som är i sydöst kan vara en faktor som kan dra ner börsen, än att oljan blir den faktor…

  4. Jag tror att det är något som är oväntat, och överraskar marknaden. Därför har jag svårt att tro på teorin om kreditförluster.
    Det som är oväntat, är svårt att förutspå, och marknaden avskyr överraskningar, så i dagens info-samhälle med Twitter,Facebook, ,bloggar så är det nästan allt känt. Det är bara bolag som överraskar negativt som Eniro i dag som rasar kraftigt. Frågan är om de inte borde vinstvarnat tidigare…för resultatet kan ju inte varit okänt för ekonomchef och VD fram till idag.

  5. Jag ser MÅNGA bolag som rent ekonomiskt inte har några bättre förutsättningar eller siffror än när kursen var 20% lägre, förutom att dagens ränta låga driver kurserna uppåt.

    Men jag får väl vara politisk och besvara frågan med en fråga; Vad händer när en vänsterregering sätter sig i stolen?

    1. Jag håller med dig helt, förutsättningarna för högre vinster har inte blivit bättre den sista tiden även om priserna gått upp rejält.

      Vad det gäller den politiska debatten så är det intressant! Vad tror du att en vänsterregering skulle våga göra och vad tror du det kan få för påverkan på marknaden?

      Mvh,
      Snåljåpen

      1. Ja det är riktigt intressant, jag försöker hänga med i vad som lovas och sägs samt framförallt läsa mellan raderna och försöka se vad som inte sägs. 🙂

        Kortsiktigt tror jag det kan uppstå en oro på marknaden (ännu större än nu) och att vi kan se en mer volatil börs innan det sätter sig, det vore ganska naturligt i och med regeringsbyte.
        Vad det innebär långsiktigt är svårt att säga. Så mycket som spelar in och jag är fel person att spekulera i det.
        Men när man lyfter på näsan och kollar på marknaden, och lyssnar vad folk säger så tycker jag det skakar en hel del. Folk är förvirrade.

        Ett regeringsbyte i dagsläget kan gott och väl vara en trigger, men jag tror inte på en pistoltrigger utan snarare att öppna och vända på en sirapsflaska – till en början iallafall.

  6. My 5 cents
    1. Krig Asien
    2. Krig med väst inblandat och större spelare som Iran eller Turkiet, eller eskalering Ukraina Rysslan med en tredje part inblandad
    3. Oroligheter i Kina som hotar störta regeringen
    4.Någon börjar stor sälja i Bonheur eller Protector

    1. Haha, dramatiskt fall i hypade småaktier kanske är något! Protector börjar rasa, media börjar skriva om “lurade småsparare” och sen är karusellen igång!

      Mvh,
      Snåljåpen

  7. En stor naturkatastrof som slår ut något av de stora och viktiga industricentra eller infrastrukturen kring dessa som finns i någon del av världen(Östra USA, Öst-Asien, eller Central-Europa/Ruhr-området, vilket leder till stora störningar i produktionen i resten av världen. Detta leder till efterfråge-störningar, vilket i sin tur eldar på inflationen och leder till oväntade räntehöjningar, och bubblan spricker när alla ska ut bort från övervärderade och hög-belånade tillgångar.

    VP

  8. Hmm, om krisen börjar i europa så… kanske om Italien och Frankrikes ekonomier börjar skaka ytterligare? Tror dock att nästa kris kommer börja i USA ännu en gång… 1. Om Kina, Japan och England slutar leka bankomat åt landet. 2. Fler regleringar som kan kapa vinster, ny skattelagstiftning för bolag, alt fler eller bibehållna avregleringar som kan resultera i destruktiva incitamentsbeteenden. Kommer först och främst blicka västerut för indikationer på instabilitet.

Leave a Reply