Har Didner & Gerge blivit för stora? #PPM

didner & gerge

Det finns en sak jag gått och tänkt på länge, och det är om jag ska göra mig av med Didner & Gerge Aktiefond. Det här är en fond som varit grunden i min PPM-portfölj under flera år, och frågan jag ställer mig nu är om denna epok nu är på väg att ta slut.

Henrik Didner och Adam Gerge är kända i Sverige som de 2 kanske bästa svenska förvaltarna vi haft genom tiderna. Har man haft pengar i deras fonder så har man förmodligen fått en bättre avkastning än index, oavsett vilken av deras fonder som man valt. Nu har Henrik och Adam valt att kliva ner från förvaltningen och lämnat över sin stora Aktiefond till nästa generation i bolaget. Jag tror absolut att Gustaf Setterblad och Adam Nyström kommer att förvalta detta ansvar fantastiskt, dessutom så kommer Henrik och Adam i högsta grad att finnas kvar i bolaget, men kanske jobba med lite mer strategiska frågor istället för den dagliga förvaltningen. Det är inte fondens förvaltare som bekymrar mig, det är någonting annat.

Problemet, som jag ser det, är att alla redan har fått upp ögonen för deras stora aktiefond vilket nu lett till att fondens förmögenhet ligger på över 34 miljarder svenska kronor. Totalt har fonden ett halvkoncentrerat innehav med 27 aktier. Genomsnittsinnehavet* är 1,1 miljard med en median på 976 miljoner. Med en så stor fond så är det förstås svårt att allokera kapital på ett effektivt sätt om man vill överavkasta med en majoritet av kapitalet på den svenska börsen.

Om vi ska försöka blanda in lite perspektiv så är det sammanlagda börsvärdet på i de olika kategorierna:

  • Small cap: 69 miljarder
  • Mid cap: 541 miljarder
  • Large cap: 9 000 miljarder

Om vi leker med tanken att man inte ska äga mer än 10 % av ett bolag, och man vill ha en diversifiering på ca 30 bolag, då blir genomsnittsinnehavet ca 1 miljard, ungefär där det är idag. Totalt finns det 308 bolag på stockholmsbörsen, varav 209 har ett marknadsvärde på under 10 miljarder. Det betyder alltså att 68 % av bolagen på stockholmsbörsen är för små för att äga med denna regel. Alltså mer än 2/3 går bort! I dagsläget är det faktiskt bara 2 bolag i fondens portfölj som har ett marknadsvärde under 10 miljarder, nämligen Avanza Bank Holding och Beijer Alma.
Frågan jag ställer mig är förstås: har fonden fortfarande förutsättningar för att långsiktigt fortsätt att slå index?
didner & gerge

Självklart kan fonden fortsätta att slå index, men det känns ändå som att det kommer bli svårare och svårare med fondens nuvarande storlek. Jag tror att fonden kommer att slå index, men med betydligt mindre marginal än tidigare. Därför letar jag nu efter en ny sverigefond och är tacksam för tips. Jag vill ha en aktivt förvaltad fond med en förvaltare som har en sund syn på investeringar.

Tips mottages vänligen men bestämt!

Mvh,
Snåljåpen

*Per 2014-12-31 då man senast rapporterade sina innehav till finansinspektionen.

5 comments

  1. Tycker du som jag om Simon Blyschers(urs stavning) inställning så varför inte Carnegies Sverigefond som han förvaltar .

    1. Jag gillar Simon Blecher skarpt, däremot så har även hans fond växt rejält den sista tiden vilket gett även han ganska risiga förutsättningar för att lyckas. Carnegie Sverigefond är nu uppe i 16 miljarder SEK vilket är ungefär 15 miljarder mer än vad jag egentligen skulle vilja ha :). Jag lyssnar dock gärna på honom, men fonden köper jag tyvärr inte.

      Mvh,
      Snåljåpen

  2. Vilken typ av Sverigefond är du ute efter? Large-cap, small-cap, all-cap fond? Didner & Gerge Aktiefond är ju att betrakta som en large-cap fond och vid ett rent byte så känns Lannebo 130/30 som det mest passande alternativet. Ligger på ca 3 miljarder. Annars om du vill gå mer emot småbolagssidan så tycker jag både Evli Swedish Small Cap (ca 1 miljard) visat upp en bra förvaltning samt ODIN Sverige ( ca 4 miljarder) som kanske halkat efter lite sista året men annars har en god historik och gjort det väldigt bra om vi tittar på den riktigt långa sparhorisonten.

    Mvh
    Anders

Leave a Reply