bebis

Tillökning och veckans tankar

Tillökning

Vi börjar förstås med det viktigaste: i lördags blev jag far till en en liten pojke! Känslan är förstås helt fantastisk, trots sömnbrist och total brist på rutin i livet. Jag kommer garanterat att återkomma till det framöver och min sons existens kommer med all sannolikhet att påverka inläggsfrekvensen här på bloggen. Skeden i livet kommer och går, nu är dags för ett nytt skede i mitt liv, men därmed inte sagt att bloggen läggs ner, nejnej ;).

Vardia

Ingen har väl undgått det som varit veckans snackis, nämligen Vardias ändring av redovisningsprinciper och allt stök som därmed uppstod. Jag gjorde processen kort och sålde ut samtliga mina aktier på måndagsförmiddagen. Min tanke är att det finns alldeles för många okända parametrar som helt enkelt gör caset allt för svårt för mig att bedöma just nu. Tidigare så har det varit lite “enklare”, men nu när det blir en emission som vi inte vet villkoren till eller priset på, då är det för mig omöjligt att värdera aktien idag. Därför väljer jag att lämna mina aktier på marknaden och flytta pengarna någon annanstans.

Både Kenny på Aktiefokus och Ägamintid har skrivit om detta.

Bahnhof

Bahnhof gick ner starkt på sin rapport förra veckan pga. förväntningar om minskad vinst nästa år till en följd av förändrade momsregler. Vinsten kommer minska nästa år och det blir intressant att se om Bahnhof kommer att höja priserna mot privatkonsumenter för att hålla uppe marginalerna. Jag tror på bolaget och har ökat mitt innehav på 99,50 och 94 kr. Dessutom så upprepade Börsveckan i måndags sin köprekommendation med riktkurs 110 kr vilket jag inte alls säger emot.

Zalaris

I dagens avsnitt av Börspodden så listade John sina 3 norska favoriter, varav Zalaris var en. Fint bolag med fantastiskt affärsmodell. Återkommande intäkter, bra marginaler, långa kontrakt och lågt investeringsbehov. Det här är precis den typen av verksamhet som jag gillar. Cudos dessutom för att han nämnde mig som en av dom som gillar bolaget :)! Jag har passat på att öka lite!

SEB

SEBs A och C-aktier har under en längre tid tävlat om att vara dyrast. Eftersom jag gillar SEB långsiktigt och äger till stor del för att få ta del av utdelningen så vill jag förstås ha den billigaste. Den 12:e februari så bytte jag från C till A-aktien då prisskillnaden var 40 öre. Idag var det dags att växla tillbaka då prisskillnaden blivit en krona åt andra hållet. Dessa typer av transaktioner kan absolut tyckas onödiga, men för varje ändring så kan jag plocka upp ett par aktier extra vilket höjer utdelningen i totala tal. Små pengar är också pengar!

Nu ska jag återgå till blöjbytandet och försöka få lite sömn så att det finns energi till att kika igenom Traveas rapport som förväntas komma vid öppning imorgon.

Mvh,
Snåljåpen

11 thoughts on “Tillökning och veckans tankar

 1. Eric Breiter

  Stort grattis till nytillskottet, Olle! Stor händelse i livet. Jag ser själv fram mot vårt första som väntas om tre veckor.

  Vardia är ett praktexempel på när många annars sunda småsparare blir smågalna och lägger alldeles för stora andelar av sina portföljer i den här typen av bolag. Jag har varit förvånad när jag har läst bloggar där varje nyhet tolkats med de mest optimistiska glasögonen så jag är inte helt förvånad. Det finns alltid en bolagsrisk som kan dyka upp när som helst och därför är diversifiering A och O. Lätt att glömma när allt går upp, upp, upp!

  Reply
  1. Olle Qvarnström Post author

   Tack Eric, och framförallt, grattis själv! Det har redan varit väldigt omtumlande, och mer kommer så att bli. Fantastiskt på alla sätt och vis, trots sömnbrist deluxe :).

   Absolut har du rätt i det du säger om Vardia. Jag är mest nöjd över att jag inte själv var överhypad på caset utan enbart tyckte det såg ut som ett lågt värderat nystartat försäkringsbolag. Jag passar mig däremot enormt från att sätta stora pengar i olönsamma bolag!

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply
  1. Olle Qvarnström Post author

   Tackartackar :)!

   Vardia är absolut Följa John, och följandet blir allt mer och mer desperat i jakten på avkastning. När många småsparare fått en rejäl avkastning förra året så är förväntningarna satta långt över molnen för innevarande i år, någonting som inte riktigt rimmar med sund riskhantering!

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply

Leave a Reply