dygnet runt

Handla dygnet runt?

Jag erkänner. Jag har ett problem. Jag är beroende av börsen. Sanningen är den att beroendet gått till den grad att jag inte har möjlighet att stänga av börstankarna när börsen har stängt. Som tur är så finns det andra börser som har öppet när den svenska är stängd, men det finns faktiskt en möjlighet att även handla på hemmaplan när börsen är stängd. Hurdå?

Någonting som länge intresserat mig är det här med CFD-handel. CFD står för Contract For Difference och är ett väldigt simpelt instrument som man kan handla både i uppåtgående och nedåtgående marknad. Tanken är att man ska kunna spekulera i prisrörelser utan att äga den underliggande tillgången. Jag kom i kontakt med CFD-handel för ett par år sedan via aktören IG Markets, som då sades ha den bästa plattformen. Även om konkurrensen förstås blir tuffare och tuffare så är deras handelsplattform någonting som alla handelsaktörer bör snegla mot och ta inspiration ifrån.

En viktig aspekt med CFD-handel är just tillgången till en rejäl hävstång. Man ställer själv upp ett säkerhetskrav motsvarande en viss procent, och sedan står handelsaktören för resten. Om vi t.ex. vill ha en exponering mot 2000 st SEB A , för 100kr/st, då blir det totala handelsbeloppet 200 000 kr. Med ett säkerhetskrav på 5 % så innebär det att man alltså bara behöver ha 10 000 kr för att nå denna exponering. Självklart ska man inte spela på marginalen, vi vet alla vad som hände med investment banken i Margin Call, men hävstången är halva grejen här. Hävstången får man förstås betala för. Du får betala en räntekostnad för den del som du lånar till hävstången. Detta är i sig inget konstigt, utan så funkar även andra instrument, t.ex. minifutures.

Det som är så fint med CFD’s är att det finns en möjlighet att handla även när börsen är stängd. Saken är ju den att marknaden förändrar sig även när när börsen är stängd. Det är extremt sällan som börsen öppnar på exakt samma nivå som den stängde kvällen innan, saker har ju faktiskt hänt under natten. Men eftersom börserna är stängda så är det svårt att ta tillvara på denna rörelse. Framförallt så är det cashindex som handlas dygnet runt. Vill man veta mer om cashindex så har Ekka Lundin skrivit ett bra inlägg här.

Jag vill avsluta med en stor disclaimer. Det finns stora risker med CFD-handel även om det kan vara ett bra alternativ för den som har erfarenhet och vet vad som gäller. Är du intresserad av att testa så rekommenderar jag att läsa på grundligt om produkterna och verkligen förstå vad det är innan du bestämmer dig för att kasta in pengar. CFD-handel sker inte på en reglerad marknad och är förknippat med hög risk. Jag skulle aldrig ersätta mina aktier med CFD-handel, istället ser jag det som ett bra komplement!

Mvh,
Snåljåpen

 

Leave a Reply