Idogen

Videointervju: forskningsbolaget Idogen

Idogen är ett litet forskningsbolag från Lund som inom kort planerar att notera sig på Aktietorget. Tanken är att man ska kunna ta fram ett vaccin som fungerar precis som ett vanligt vaccin, fast tvärtom (vad nu det betyder..)! Man har själva hittat på namnet ”Tolerogena Vaccin” som ska beskriva deras typ av produkt.

Personligen tycker jag det här känns väldigt avancerat och en produkt som är väldigt svår att ta på. Tekniken har inte använts på det här sättet tidigare samtidigt som bolaget är väldigt långt ifrån att kommersialisera sin produkt. Nu gör man en emission för att ta in tillräckligt med pengar för att finansiera prekliniska studier, vilket bör betyda att man har minst 4-5 år kvar innan vi kan förvänta oss att positiva kassaflöden som inte kommer från emissioner.

Emissionen är tänkt att räcka i ca 1,5 år där planen är att man sedan ska ta in ytterligare kapital för att driva forskningen vidare, om nu resultatet är positivt. Hur mycket kapital som man kommer behöva innan produkten når marknaden, det går inte att bedöma.

Initialt så är jag alltid väldigt skeptisk till den här typen av bolag. Det finns så många parametrar att räkna med, och varje parameter är extremt svår att värdera. Om allt går HELT perfekt, vad kommer bolaget då vara värt om 5 år? Vad är sannolikheten för att detta inträffar? 1%? 0,1%? 10%? Det är inte många bolag likt Idogen som når hela vägen, och även om så är fallet så är det ofta med betydande utspädning längs vägen. Är det värt 1 miljon? 100 miljoner? Ingenting alls? Jag vet inte. Det finns säkert de som anser sig kunna bedöma bolag i denna fas, jag är däremot ödmjuk inför faktumet att jag helt enkelt inte är tillräckligt kompetent på området.

Onekligen verkar potentialen vara riktigt stor, men det är inte någonting som är unikt för just Idogen. Kommer just Idogen att lyckas? Jag vet inte. Det är en intressant produkt men jag ger inga pengar till Idogen. Bilda er egen uppfattning utifrån min intervju med Idogens VD, Lars Hedbys.

Mer information om Idogen hittar ni på deras hemsida eller hos Sedermera.

Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply