aktietips börskrasch

3 aktietips till köpfesten i börskaoset!

Även om blodet inte flyter på gatorna och förstasidorna på kvällstidningarna täcks med “börskrasch” så kan väl få ha missat att vi befinner oss i en rätt trist börstrend just nu. Jag har själv gjort mitt bästa för att skydda portföljen mot detta och försökt att använda en hedge-strategi där jag haft en kort position mot index för att balansera upp risken jag har i portföljen. Nu när värderingarna istället har kommit ner en bit så har jag valt att minska denna hedge och istället börja leta efter köpvärda aktier, för här finns det flera!

Många är det som letar bland largecap-bolagen på Stockholmsbörsen och även om jag också tittar där, så är det inte där jag hittar de mest spännande casen. H&M har kommit ner en bit, men det ska ner en bra bit till innan jag börjar bli intresserad.

Att oljan rört sig starkt neråt kan heller ingen ha missat, väldigt många hävdar att det är just detta som fått börserna att gå ner. Ett land som påverkas starkt av oljan är vårt grannland i väst, Norge.

Notera, jag äger samtliga aktier som jag tipsar om. Det vore inte trovärdigt att tipsa om någonting som jag inte själv köper. Oslobörsen är ner över 9 % i år samtidigt som svenska kronan är värd mer än den norska för första gången sedan 2000 då kronorna var värda lika mycket. Oljan och oslobörsens fall har dragit ner nästan alla norska aktier, oavsett om dessa har exponering mot oljesektorn eller inte. Detta har skapat riktigt fina köplägen som jag tycker att man ska ta tillvara på. Det köpläge i Norge nu kan absolut vara ett “opportunity of a lifetime”. Därför så är 2 av mina 3 tips norska bolag!

Zalaris – Något för den långsiktige!

Norska Zalaris är ett case som jag ofta pratar om, vilket kanske inte är så konstigt eftersom det är mitt största innehav med 16,8 % av portföljen (mina nya regler säger max 20 %!). Vill man ha en snabb insyn i Zalaris så tycker jag man ska läsa mitt inlägg som jag skrev i mars 2015.

Vid första anblick ser Zalaris ganska dyrt ut men saken är den att man måste försöka räkna mer djupgående på hur intäkterna och kostnaderna kommer att se ut de närmsta åren. De flesta analyser och värderingsförsök jag har sett har utgått ifrån den EBIT-marginal bolaget hade förra året (4,5%) och sedan räknat tillväxt på 15-20 % per år och kommit fram till att det är för dyrt. Om man gräver djupare och tittar vilka investeringar bolaget gjort i och med sitt nya center i Indien, att mer intäkter nu kommer från Cloud-verksamheten och att man helt enkelt haft högre kostnader pga den stora satsningen i Indien, då inser man att det inte är orimligt att anta att marginalen ska upp markant. Alla får göra sin egen analys och dra sina egna slutsatser, mitt tips är att försöka lista ut vad en skälig marginal är framgent, vad en normaliserad tillväxtnivå är och sedan räkna en värdering på det. Mina värderingsantaganden säger ca 50 NOK vilket kan sättas i relation till dagens kurs om 33,50. Förhoppningsvis är detta ett case jag får tid till att skriv en längre värderingsutläggning om i framtiden, handlar bara om att frigöra tid…

Olav Thon Eiendomsselskap – Något för den defensive värdeinvesteraren!

Mitt lite mer defensiva case är också det ett norskt bolag. Här pratar vi ett fastighetsbolag med ett börsvärde på 14 miljarder NOK, alltså inte direkt någon kaxig uppstickare, bolaget har funnits sedan 1982 och varit noterat sedan 1983.

OLT (kortnamn för aktien) äger och driver primärt köpcenter. Ca 79 % av intäkterna kommer från denna verksamhet, resterande intäkter från andra kommersiella fastigheter.

Bolaget hade vid utgången av Q3 ett NAV (Net Asset Value) på 191 NOK per aktie, vilket kan jämföras med aktiekursen som just nu står i 132,50. Med belåningsgrad på 44 % och ett lågt pris mot värde så känns det verkligen som att nedsidan är liten. Det här är verkligen ett case för många svenska värdebloggare!

Qliro – Något för den riskvillige!

Qliro Group, eller CDON som det hette tidigare, har väl knappast gått från klarhet till klarhet direkt. Aktien har slaktats löpande de sista åren vilket förstås har varit välförtjänt i och med hur dåligt verksamheten har gått. Jag tror det var Howard Marks som sa att oavsett hur dåligt ett bolag är så finns det alltid ett pris som det är värt att köpa det på, på samma sätt som att oavsett hur fantastiskt ett bolag är så finns det alltid ett pris som är för dyrt.

Börsvärdet i Qliro Group är nu 1,04 miljarder svenska kronor, vilket kan ställas i relation till koncernens omsättning på 5,2 miljarder. Vi pratar alltså om ett P/S-tal på 0,2. Låga P/S-tal är något som intresserar mig mycket eftersom det betyder att det finns en betydande omsättning i verksamheten som där marginalerna kan förbättras. Och när varje omsättningskrona värderas så lågt så kan intjäningen förändras ENORMT med väldigt små förbättringar på marginalen.

För den som inte känner till Qliro så består bolaget av flera delar, dels ett gäng ehandelssajter (CDON, Nelly, Gymgrossisten, Tretti.se och Lekmer) och dels deras nya “Klarnakopia” som heter Qliro.

Det som jag menar är caset i Qliro är att bolaget har en ganska idiotisk koncernstruktur som döljer värdena i de olika satsningarna. När bolaget rapporterar och säger att resultatet är -123 miljoner på helåret, då säger det ingenting om att Gymgrossisten gjorde EBIT på 52 miljoner till en marginal på över 6 %. Gymgrossisten själva omsatte 850 miljoner förra året och det finns dom som argumenterar för att bara Gymgrossisten är värt mer än hela koncernen värderas till idag.

Qliro kräver en del eftertanke och det är inte ett case man ska kasta sig in i utan att veta vad man håller på med. Jag försökte göra grundlig research och kom fram till att värdet på bolagets delar är mycket större än priset för hela bolaget idag. Det är inget kvalitetsbolag, men det är billigt!

 

Som alltid så rekommenderar jag att man gör sin egen analys innan man köper. Detta är ingen analysblogg utan jag bara tipsar om olika resonemang och hur man kan se på saker. I mina tips så nämner jag varför jag gillar bolagen och vad som gör det intressant att titta på. Jag äger samtliga 3 bolag så det säger en del om min tro på bolagen.

Mvh,
Snåljåpen

2 thoughts on “3 aktietips till köpfesten i börskaoset!

  1. Roffe

    Intressant. Äger Zalaris och OT sedan ett tag tillbaka. Däremot har väl Qliro/CDon haft “dolda” värden ganska länge nu? Vad säger att de ska lyckas få fram de någonsin med nuvarande struktur eller tror du de kommer att dela upp det?

    Hur ser resten av portföljen ut?

    Reply
  2. Pingback: Bloggarnas tips efter börsraset | Avanzas blogg

Leave a Reply