Systematiskt överskattade risker i Catena Media?

Sedan en kort tid tillbaka så äger jag Catena Media igen. Saken är den att jag sålde förut och nu i efterhand egentligen inte vet varför. Jag fick en rejäl vinst men tyckte egentligen inte att bolaget var fullvärderat. Jag var orolig för riskerna i affärsmodellen och tog glatt pengarna och drog.

För de som inte känner till Catena Media så kan jag rekommendera senaste avsnittet av börspodden där vd intervjuas.

Catena Media är en sk affiliate-aktör som levererar kunder till spelbolagen (Betsson/Unibet/etc.) genom länkar från hemsidor. De driver själva tusentals sidor med länkar till spelbolagen, och när en besökare klickar på en av dessa länkar och sedan sätter in pengar och börjar spela, då får Catena Media betalt.

Antingen så får de betalt med en fast peng för en ny kund, eller så får de betalt i en procentandel av överskottet som den kunden genererar över sin livstid. Ja, livstid! Normalt i branschen är 30-50% av överskottet.

I dag får Catena Media alltså löpande intäkter för kunder som registrerade sig för längesedan. Så länge dessa spelar så kommer pengarna att rulla in. Eftersom kostnaden för rekryteringen redan är tagen så kommer marginalerna att vara väldigt höga.

Detta betyder alltså att speloperatörerna ger bort nästan halva sin vinst i de fall kunderna kommit från affiliate (om de har revenue share-avtal). Argumentet som många kommer med här är att affiliate-aktörerna är en väldigt liten del av värdekedjan men tar en väldigt stor del av pengakakan, någonting som operatörerna inte alls gillar.

Den stora svårigheten är att detta är en situation som hela branschen satt sig i. Om bara Betsson sänker sin vinstdelning så kommer Catena Media hellre jobba med Unibet, osv. För att komma ur så måste det nästan till en överenskommelse mellan samtliga spelbolag att sänka marginalerna till affiliate-aktörerna. Ingen kan göra något förrän alla gör allt.

Så frågan är om inte just denna risk är systematiskt överskattad eftersom operatörerna har en sorts deadlock? Jag vet inte, men skulle gärna veta!

Det finns förstås fler risker här, det här var ett resonemang kring en av dom.

PS. Jag äger som sagt aktier i Catena Media. DS.

 

mvh,

Snåljåpen

7 thoughts on “Systematiskt överskattade risker i Catena Media?

 1. lisa nordenmark

  hej, CTM går som tåget. Sett nåt på Gaming Innovation Group i norge ? Ett av Sydings picks har jag hört.
  mvh Lisa

  Reply
  1. Olle Qvarnström Post author

   Ja, det är förstås en intressant spelare att titta på. Har du tittat något på svenska Net Gaming? Har inte tagit mig för det men det känns som det kan vara värt sin tid.

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply
 2. Pingback: Aldrig mer investera i spelbolag - Snaljapen.se

 3. Pingback: Lån vid månadsskiftet | VLK

Leave a Reply