Mina tankar om veckan i Genesis IT

Efter några rejält blåsiga dagar i Genesis IT’s börskurs så kom nyss nyheten att XL Byggs nya vd Karin Eriksson avgår som Suppleant ur Genesis IT’s styrelse på egen begäran. Detta får aktien att gå ner lite ytterligare och twitterstormen att fortsätta.

Att XL Byggs nya vd avgår ur Genesis IT’s styrelse där hon varit suppleant tycker jag i grunden inte är någonting konstigt. XL Bygg och Genesis IT har delvis gemensam styrelse vilket jag förstår är problematiskt ur ett rent kommunikativt perspektiv mot handlarna i XL Bygg. Hur ska XL Byggs vd säga att hon jobbar för företagets bästa när hon sitter på båda stolarna?

Av samma anledning tycker jag det är lite konstigt att XL Bygg äger aktier i Genesis IT. XL bör vilja ha en ren kund/leverantörs-relation och då är det förstås inte alltid positivt med en delvis gemensam styrelse. En helt fri kund/leverantör-relation kan säkerligen vara positivt för XL då de kan sätta mer press på Genesis. Det kan också vara positivt för Genesis som då blir mer oberoende och tvingas leva på egna meriter. Det förutsätter förstås att de lyckas göra det.

Ur ett långsiktigt perspektiv är detta agerande alltså fullt rimligt. Däremot måste man ju inse att varningsklockorna ringer högt när någon (mest sannolikt XL Bygg själva) helt plötsligt får för sig att somna på säljknappen och vräka ut en kvarts miljon aktier i marknaden. Oavsett om detta gjordes för att man genuint vill ur sin position eller bara visa förhandlingsläge mot Genesis så är det oroväckande. Vill man ur en så stor position i ett sånt här bolag så går man till en duktig mäklare som får leta köpare. Att sälja den här mängden aktier i marknaden är extremt obegåvat, för att uttrycka mig snällt. När de har så bråttom ur med aktierna så får man verkligen känslan att det ska statueras exempel, att Karin och XL vill använda detta till sin fördel på något sätt.

Karin kom in som vd i XL Bygg i somras och nya personer i ledningar har en tendens att vilja vända på stenar och röra om i grytan. Att då titta närmre på leverantörsrelationer är förstås fullt naturligt. Någon officiell siffra på hur många butiker som kör iFenix finns inte, men jag har fått indikationer på att det är en bit över hälften. Med en stor del av butikerna redan över på iFenix så är läget för att dra i handbromsen minst sagt dåligt, det tror jag är osannolikt. Däremot så kan man säkerligen vara intresserad av att förhandla sig till bättre priser eller liknande.

Jag har själv varit i kontakt med några butiker och fått bilden av att man över lag är nöjda med systemet. Däremot kan det säkerligen finnas delar man är mindre nöjda med, absolut så är det ju alltid. Att de sparkar ut Genesis IT bedömer jag själv som väldigt osannolikt.

Att Genesis ser väldigt attraktivt ut på siffrorna just nu är uppenbart, det är därför den är så i ropet och många på Twitter försöker fånga upp aktien. Frågan är om det är rätt siffror man räknar med eller om vi plötsligt befinner oss i en ny situation? Kommer marginalerna pressas? Kommer utrullningen bromsas in? Vad kommer hända? Jag vet inte.

Det bästa nu vore om Stenvalls Trä kliver in, visar långsiktighet och köper hela XL Byggs innehav i Genesis IT. Det tror jag dock inte är sannolikt. Om XL Bygg ska trycka ut 1,4 miljoner aktier över börsen så har vi några rejält bruna veckor framför oss.

Jag skulle gärna få lite klarhet i vad som händer.

2 thoughts on “Mina tankar om veckan i Genesis IT

 1. Jonathan

  Bra genomgång. Snurrade lite i huvudet idag. Det är klart att det är Genesis som är beroende av kontraktet med Xl-bygg och inte tvärtom. Det får man inte glömma.
  Nu är jag övertygad att Genesis bara är i startgroparna och kommer värva många kunder framåt. Trädgård/Bygg/ är två enorma marknader.
  Jag tycker egentligen att det är bra att Xl-bygg säljer av (allt pekar på dem) men man blir ju lite bajsnödig såklart att de gör en exit för att sedan säga upp avtalet…fast det känns ju inte så sannolikt. Oavsett så får ju Xl-bygg en perfekt sits nästa gång det ska förhandlas då det verkar som att Genesis tar ganska så bra betalt för lösningen.

  Samtidigt så kan jag känna att om exempelvis “byggmax” skulle vara intresserade så kanske de avstår för att “Xl Bygg” är en av huvudägarna? En av de större konkurenterna. Så jag håller med dig att det är positivt att Xl bygg säljer.

  Däremot håller jag inte med om att Stenvalls ska köpa upp mer aktier, då ser jag hellre återköp av aktier eller utdelning som ett sätt att locka in investerare/intressenter.

  Skulle Genesis dela ut kassan nu så värderas man kring P/E 11-12…. så det känns som investerarna som säljer nu tror att det är kört med Xl-bygg? Genesis har kommunicerat att man kommer rulla ut V.2 av mjukvaran snart så vi får hoppas på att bolaget fixar problemen som Xl-bygg inte är nöjda med.
  Jag har aldrig varit med ett sådant här ras i ett bolag som är 90 % soliditet…

  Det borde vara lugnt.

  Reply
 2. Tobias

  Allt pekar som sagt på XL, givet mängden aktier som sålts. Oförklarligt att det görs över marknaden. Kanske har de försökt mäkla posten men inte lyckats?

  Karin avgår då sannolikt för att hon inte längre representerar näst största ägaren. Positionen var ju inte helt optimal från början – att representera både största kund och näst största ägare är ju uppenbart knepigt och svårt att undvika jäv.

  Synd ändå (om man bortser från ovan) – hon hade ett tungt CV som säkert hade kunnat tillföra en del i ett bolag där som sagt VD:n för företaget är gift med ordförande…

  Reply

Leave a Reply