Africa Oil, en solskenshistoria fylld av tur …

Africa Oil har varit och kommer alltid att vara en av mina favoritinvesteringar. Jag fick nys om aktien via Flashback någon gång under 09/10 medan aktien fortfarande bara kunde handlas i Kanada. Vid den här tiden var jag relativt novis på aktier och investeringar (vilket jag fortfarande är) men jag tyckte att att det såg ut att vara en bra risk vs. reward i företaget.

– Attraktiv och låg värdering
– Många attraktiva block att borra i
– Bra samarbetspartners
– Erfaren ledning
– Lundin-familjen bakom

Detta tillsammans gjorde att jag kände att detta var en aktie som jag kunde tänka mig att slänga in en chanspost på. Alltså relativt långt innan det blev en folkaktie som hela Avanza samt halva Flashback äger.
Mitt nuvarande GAV (genomsnittligt anskaffningsvärde) säger 40,20 SEK även om detta inte reflekterar den egentliga sanningen då jag flyttade från ett klassiskt aktiekonto till en kapitalförsäkring då kursen stod i 40,20. Mitt första inköp i Africa Oil gjordes enligt Avanza’s historik till kursen 0,97 CAD, med dagens växlingskurs blir det ca. 6,49 SEK. Sista veckan så har det varit ett smärre kaos i Africa Oil’s aktie och kursen har gått ner från ~72 till just nu 51 SEK. Oavsett den sista tidens nedgång så är jag relativt nöjd med min värdeökning på 686% (nuvarande kurs delat på inköpskurs).

Denna succehistoria har nu lett till att Africa Oil är en lite för stor del av min portfölj med sina 30% av totalen vilket innebär att jag behöver sprida riskerna lite grann. Problemet är bara att jag fortfarande gillar aktien och har svårt att hitta någonting jag hellre vill ha. Speciellt efter sista veckans nedgångar så är jag snarare intresserad av att köpa fler…

Leave a Reply