Arcam bokslut

Idag släppte Arcam sitt bokslut. För de som inte känner till Arcam’s verksamhet så kommer här beskrivningen som finns under bolagsguide på Avanza:

Arcam utvecklar och tillverkar system för verktygsfri tillverkning av komplexa metallkomponenter med friformsteknik direkt från tredimensionella ritningar (CAD). Bolagets teknologi EBM© – Electron Beam Melting ger möjlighet att tillverka detaljer i metall med optimala egenskaper i små och medelstora serier. Arcams marknad är global. Implantat- och flygindustrin är viktiga kundgrupper.

Aktien har tågat på extremt hurtigt sedan börsnoteringen i somras och har sedan dess tuffat upp ca 400% enligt de historiska kurserna på NasdaqOMX’s hemsida. Bara sista månaden så har vi sett kursen öka med 17% till dagens stängning på 199 SEK. Alltid när ett bolags aktie får en sådan extrem uppgång så är det svårt att inte bli nyfiken på vad som har hänt, och samtidigt är det svårt att inte bli livrädd för att det ska vara nästa stora bubbla.

Som jag sa så presenterade Arcam idag sitt bokslut, och det var inte speciellt mycket överraskningar där (det finns ganska höga förväntningar inprisade i aktien).

 • Omsättningen ökade till 139 milj från förra årets 107,7 milj, en ökning på 29%.
 • Omsättningen från levererade system uppgick till 94,2 milj, en ökning på ca 38%.
 • Omsättningen från eftermarknadsförsäljning uppgick till 42,5 milj, en ökning på ca 7%.
 • Resultatet efter finansiella poster ökde med 173% (!) till 15 milj.
 • Vinstmarginalen ökade med 112% (!) till 10,8%.
 • Orderingången under året var på 24 system, jämfört med 12 föregående år.
 • Vid årsskifte så var orderboken full av 10 system, jämfört med 1 system vid förra årsskiftet. Av dessa så förväntas 4 levereras under 2013.

Vi lägger årets siffror åt sidan för en sekund och kikar på jämförelserna mellan 2011 och 2010. Båda åren så var orderingången på 12 system, 2011 så levererades 14 st och 2010 så levererades 13 st. Omsättningen växte med 19%, resultatet med 206% och vinstmarginalen med 156%. Trots en omsättningstillväxt på enbart 19% så lyckas man alltså tredubbla resultatet.

2012 så levererades 15 system, i jämförelse med 2011 års 14. Omsättningen ökade som sagt med 29% och resultatet med 173%.

Ju mer jag tittar på dessa siffror desto mer börjar jag fundera, vart kommer vinsten ifrån? Är det så att största delen av vinsten kommer från servicearbete på maskinerna som de sålt tidigare år?  Vilket isåfall skulle innebära att vinsten ökar rejält när fler system kommer i användning, och inte nödvändigtvis ifrån försäljningen självt. Förutom det så säljer Arcam även metallpulver och andra förbrukningsmaterial till maskinerna som skapar återkommande köp från sina kunder. I rapporten så skrivs det att priserna på metallpulvret har sänkts till kund för att göra inköp av kompletta system mer attraktivt, och det är anledningen till att tillväxten på eftermarknadsprodukter/tjänster enbart är 7%.

När jag räknar så kommer jag fram till att det för närvarande är 20 system som beställda men inte levererade vilket borde ge en ganska bra möjlighet även för framtida tillväxt.

Är Arcam köpvärt på dagens kurs om 199 SEK med P/E på 49? Med en vinsttillväxt på 173% så ger detta ett PEG-tal på strax under 0,3 vilket anses som “billigt” baserat på hur man ska tolka talet. Det som är det svåra med det här fallet är just det att krävs en vinsttillväxt på 49% nästkommande år för att nå ett PEG-tal på 1 som anses vara rätt värdering. Alltså är det en väldigt stark tillväxt redan inprisad i aktiekursen och jag har väldigt svårt att avgöra om Arcam kan leva upp till nästa års förväntningar. Och jag har ännu inte lyckats förstå vart vinsttillväxten kommer ifrån. Är det kanske ett generationsskifte i maskinerna där de nya varianterna är mer lönsamma? Kan någon hjälpa mig?

Mvh,
Snåljåpen

14 comments

 1. Systemförsäljning
  Nettoomsättningen för levererade system uppgick till 94,2 (67,9) Mkr.
  I nettoomsättningen ingår ersättning om ca 11,0 Mkr avseende Arcams
  exklusivitetsåtagande i den affär i flygindustrin som presenterades den 20 juni.
  Under året levererades 15 (14) EBM-system varav fjärde kvartalet svarade för 8 (6) system.
  Intäkter från sålda system bokförs vid leverans till kunden.

  Så tyvärr är det bara extrapeng från exklusivitetsavtalet det är snarast så att man ökat kostnaderna ganska märkbart(lokaler,flytt&personal), kommer dock inte göra något då man ökat antal sålda system nästa år och tar in overheaden igen.

 2. Aah, fan vad trög jag är. Att jag inte tänkte på att det var engångsposten som skapade vinstökningen! Isåfall är ju dagens värdering rätt dyr eftersom det knappt var någon vinsttillväxt..

  1. Makalöst dyr har nog aldrig sett dess like i sverige, Amerikaner med guldfeber som trycker kursen genom taket, vi får väl se hur lång tid det tar innan det går upp ett ljus för dom att den svenska marknaden inte är riktigt lik den Amerikanska :-), Enda som talar till sakens fördel är den dåliga floaten i aktien, det finns idag väldigt lite aktier som inte ägs av starka händer.
   Mvh.

  2. Håller helt med dig. Asså, företaget har ju potential och går en ljus framtid till mötes, tekniken är spännande och möjligheterna stora. Men värderingen på verksamheten har tappat verklighetsförankring. Men därmed inte sagt att den inte kommer fortsätta uppåt, flockbeteende är inte att leka med.

  3. Som sagt, den bara fortsätter och fortsätter, är förstummad 🙂
   Tror break på årsbasis ligger kring ca 10 system då man kanske är nere på +-0 i årsvinst, därefter med ett snabbt överslag gissar jag på vinst om ca: 1,25:-/aktie per maskin. Det innebär att idag har man i princip ingen vinst alls, om ca 10 maskiner till så börjar värderingen komma ifatt dagskursen igen,vi får väl helt enkelt hålla den på bevakning, lika överoptimistiska som amerikaner kan bli lika pessimistiska blir dom när belöningen uteblir då kanske det går att hitta in billigt 🙂
   Mvh.

  4. Herregud, +15% idag utan nyheter. Det är bara att gratulera alla aktieägare och hoppas på att de hinner ut i tid, för den här värderingen funkar bara inte. För att P/E på över 60 ska vara rättfärdigat så krävs det att en herrejössesförsäljning nu under 2013, och problemet är ju också att de inte intäktsförs förrän vid leverans. Och ledtiden på dessa produkter verkar vara fruktansvärd, så jag tror absolut inte att de får iväg fler än max 16-17 maskiner i år vilket leder till en vinst på kanske 7-8 miljoner nästa år? Som du så fint noterade för de andra på Avanza, skribenten på seekingalpha tror att den där 11 miljonersposten ska räknas som vanligt men ingenting kunde vara mer fel.

   Jag skulle väldigt gärna vilja se hur många maskiner som är schemalagda för leverans under 2013 i dagsläget. Finns det måntro?

  5. Det fanns 10 i orderboken vid årsskiftet varav avivoordern om 6 system utlystes med 2 om året i julas så man får väl anta att 4 skjuts framåt, sen kom en order i jan så 7 system totalt idag, jag räknar in även de 4 man vet om för kommer orders bortåt jul kan dom nog ha dom klara redan i lager så leverans går fort då har man +- så alla system som säljs från nu kan börja inbringa vinst. Och framför allt exact vad i flyg är låst av exclusivitet?
   Och jag är nog onödigt generös i mitt överslag speciellt som eftermarknaden rabatteras.:-)
   Mvh.

  6. Håller helt med dig. Såg några av dina kommentarer på Avanzas forum och du slår huvudet på spiken där med. Du är en av få med sunt förnuft ;). Hur ser din portfölj ut? Skriver du någonstans?

  7. Järnvargen har ett flertal av mina och han har samma typ av tänk, men även finanstankar och 4020, samt fundamentalanalysbloggen, Men nej tyvärr så bloggar jag inte själv skriver ett utlåtande på aktien i fråga på Avanza mestadels. Mvh.

  1. Mja. Men jag skrev det här runt 200 SEK och kursen är nu på 300. Så det krävs ju en rejäl nedgång för att rättfärdiga den skeptisism som jag hade vid tillfället. Men jag håller kvar vid den, fruktansvärt svårvärderat företag som i dagsläget saknar verklighetsförankring. Men jag följer företaget med stort intresse. Gillar produkterna men ogillar aktien :).

   / Snåljåpen

 3. Hade aktien från 2003som krydda och ökade lite efter hand men efter PE30 gav jag upp och sålde alldeles för tidigt utan tvekan men vad som sedan hänt är ju rent groteskt för personer som mig själv med ett fundamentalt värdesynsätt. Om dom får in ett par större beställningar på 10 maskiner i taget så kan det börja kännas som en motiverad nivå igen men kort om det finns det i dagsläget ingen rim och reson i det hela, bolaget är mycket trevligt och jag tycker Magnus René gjort det mesta rätt men värderingen har passerat pluto och tagit sikte på vintergatan i mitt tycke 🙂

Leave a Reply