Fond-SM hos Morningstar!

Tänkte bara slå ett litet slag för den ganska meningslösa tävlingen Fond-SM hos Morningstar. Konceptet är kul: förvalta låtsaspengar i olika fonder, den som har högst avkastning vid tävlingens slut vinner 25000 kr i en fond från nån av tävlingens sponsorer. I år är det Aberdeens fond “Aberdeen Global Emerg Mkts Corp Bd A2” som ligger i prispotten. Så här ser hela prispaketet ut:

1:a plats: 25000 kr i Aberdeen Global Emerg Mkts Corp Bd A2 plus eventuell värdeökning i fonden under tävlingsperioden. Om värdet minskar så erhålls 25000 kr.
2:a plats: 6000 kr.
3:e plats: 2000 kr.
Månadspriser: Den som har högst avkastning varje månad (mars och april) får 2000 kr.

Problemet med den här typen av tävling är att den pågår under alldeles för kort tid vilket innebär att det enda sättet att vinna är egentligen att gå all in i någon fond med extremt hög risk och sen hoppas att man träffar rätt. Vinnaren måste alltså ha mycket tur! I praktiken går det inte att gå all in på grund av regelverket, men i teorin! Mina tankar är väl rent initialt att om man förlängde tävlingsperioden så skulle det bli mer kunskap och känsla som styr istället för just tur. Problemet är att man behöver förlänga tävlingsperioden så himla länge för att uppnå just denna effekt, och även om perioden skulle sträcka sig över ett år så skulle det säkert fortfarande löna sig att ta enorma risker. Man ska alltså inte förvalta dessa pengar som om de vore ens egna!

Oavsett så kommer jag delta i tävlingen och tycker att ni också borde göra det. Jag tänker förvalta mina fonder som om de vore mina egna, fast med en lite högre risk. Jag kommer knappast vinna, men jag kommer ha roligt och förhoppningsvis lära mig en del!

Tävlingen pågår 1 mars till 31 april

http://www.morningstar.se/fondsm

Mvh,
Snåljåpen

*EDIT* Självklart är deltagandet gratis!

Leave a Reply