Lucara Diamond summerar 2012.

Idag kom det ett PM från Lundinbolaget Lucara Diamond där produktionen för 2012 sammanfattas. I korthet så har Lucara 2 diamantgruvor, en i Lesotho som heter Mothae, och en i Botswana som heter Karowe. Dessa siffror nedan är från Karowe.

  • 1,4 miljoner ton processerades i gruvan, 9% över prognos.
  • 303 060 karat producerades, 12% över prognos.
  • 5 diamantauktioner hölls under året som gav intäkter på 54 miljoner USD.
Vad det gäller Mothae-gruvan så säger ledningen att gruvans lönsamhet inte lever upp till deras tröskelvärden och därför kommer inte nämnvärt mycket mer tid läggas på den för tillfället. Anledningen är primärt en svag diamantmarknad och högre behov av investeringskapital än väntat.
Sammanfattningsvis så är det väldigt positivt att Karowe-gruvan producerar över prognos, dock är det fortfarande stora frågetecken på diamantmarknaden över hur priserna ska utveckla sig. Om priserna börjar leta sig uppåt igen och Lucara får bättre fart på sina auktioner så bör det finnas en stor uppsida i aktien.
I skrivande stund så handlas aktien på 3,97 SEK, ner 3,40% idag. Det ska bli väldigt intressant att se vad som händer när Kanada öppnar, förhoppningsvis är de mer positiva till nyheterna.
Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply