Traveas, en snabb genomgång!

Ja, nu var det dags att ge Traveas en kort genomgång. Traveas har varit en del av min portfölj en tid nu och är ett av mina absolut hetaste case nu under 2013. Flera har frågat vad det är som jag gillar med företaget och därför tänkte jag berätta lite snabbt.

Jag fick upp ögonen för Traveas i Maj 2012 när aktien på en rapport steg från dryga 60 öre till en bit över 3 kronor. I detta skede så gjorde jag lite små pengar på att spekulera i en nedgång från 3 kronor, någonting jag fick rätt på för att sedan vända helt och köpa in mig i en lång position för strax över en krona. Sedan dess så har kursen traskat sidledes och bolaget har ännu inte lyckats vända till vinst.

Låt oss titta på lite korta siffror. Bokslutet har som sagt inte kommit än så den data vi får leva med är fram till Q3-2012. Alla siffror i kronor.

Nettoomsättningen för helåret 2011 landade på 3 085 000.
Nettoomsättningen fram till Q3 2012 landade på 6 516 000.
Resultat efter avskrivningar för helåret 2011 landade på – 1 380 000.
Resultat efter avskrivningar fram till Q3 2012 landade på – 557 000.
Vid slutet av 2011 så fanns det 2 604 000 kr i likvida medel.
Vid Q3 rapporten 2012 så fanns där 988 000 kr kvar.

Under 2012 har man alltså lyckats minska de likvida medlen med 1,6 miljoner och samtidigt lyckats prestera enorm tillväxt. Omsättningen för 2012 är alltså redan den dubbla jämfört med 2011, och frågan som vi bör ställa oss är förstås: när kommer vinsten? Kommer den någonsin?

Det som är intressant med Traveas är den starka tillväxten och att majoriteten av aktierna ligger i ledningens händer. Det betyder att det är sina egna pengar de jobbar med dagligen vilket förhoppningsvis minskar risken avsevärt för “överraskningar” á la Northland. Ledningen har hursomhelst i dagsläget mitt fulla förtroende! Tramsar de med mina pengar, så tramsar de med sina egna pengar.

Någonting som intresserar mig enormt är som tidigare nämnt, flockbeteende. Och med en brödsmula av positiva nyheter så är det väldigt snabbt hänt att kursen mångdubblar sig. Traveas har ett börsvärde på ca 23 miljoner i dagsläget vilket innebär att när flera personer vill in så blir det krig om aktierna och kursen rusar. Om vi får en kurs över 1,80 direkt vid rapporten så halverar jag mitt innehav.

Detta är absolut ingen stabil lågriskinvestering, tvärtom, detta är extremt hög risk och bör behandlas därefter. De pengar jag har investerat i Traveas är pengar som jag tjänade på den kortsiktiga spekulationen i Maj 2012, så även om det är “fel tänk” så är det pengar som jag från början inte hade.

Mer information om Traveas på bolagets hemsida.

Vad tycker ni om Traveas?

Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply