Spartips för nybörjare!

Alla har vi någon gång varit nybörjare och det finns gott om folk som vill köpa fonder/aktier men varken har tid eller intresse till att bedriva någon direkt aktivitet. Därför tänkte jag här komma med ett kort och enkelt tips på hur jag skulle sätta upp mitt sparande ifall jag inte skulle vilja hålla koll på hur det går. Kort sagt, om jag inte hade haft tid eller lust till att följa börsen så hade jag skaffat ett månadssparande som såg ut såhär:

Avanza Zero 50%
Danske Invest Global Index 25%
Granit Småbolag 25%

Avanza Zero är en indexfond vilket innebär att det är en dator som bestämmer hur pengarna ska placeras utifrån en bestämd algoritm. Det betyder att avgiften blir mycket lägre än när det är en människa som sitter och tar aktiva beslut. Just Avanza Zero har 0% avgift, alltså inte en enda krona. Nu tänker ni förstås att det tror ni inte på, ingenting är gratis. Men det är faktiskt 0 kr i avgift, anledningen till att det fungerar är för att det skapar en del intresse för Avanza Bank och att det snarare används i marknadsföringssyfte än just för att tjäna pengar på den här fonden. När man väl skaffat konto hos Avanza så är det en låg tröskel till att flytta sitt sparande till andra fonder/aktier där banken faktiskt kan tjäna pengar. Just Avanza Zero är byggd för att efterlikna utvecklingen på SIX30RX-indexet, det innebär att fonden placerar pengar i dom 30 mest omsatta/mest handlade aktierna på Stockholmsbörsen och köper olika mycket beroende på hur stor del av indexet som bolagen står för. För tillfället är H&M störst i indexet vilket innebär att H&M utgör 12% av fondens totala innehav, 2:a kommer Nordea med 9% osv. Mer info HÄR.

Danske Invest Global Index fungerar i stort sett likadant, dock placerar man pengar i hela världen och inte enbart hemma i Sverige. Denna fond är inte gratis, men avgiften är på 0,44% vilket är väldigt prisvärt.

Sist har vi Granit Småbolag som är en “aktivt förvaltad” fond, vilket innebär att det är en (eller flera) personer som sitter bakom spakarna och varje dag bestämmer hur pengarna ska förvaltas. Detta innebär en högre avgift, i detta fall på 1,70% vilket är inom normerna för den här typen av fonder.

Anledningen till att jag har valt dessa 3 fonder är egentligen att jag vill rekommendera en viss riskspridning. Genom att placera en del i en global fond så är man inte helt utsatt för den Svenska marknaden vilket innebär att om vi nu skulle få en lokal kris i Sverige så påverkas inte hela innehavet av detta. I en indexfond så vet man alltid vad man får, man kommer inte att få bättre avkastning än index, men man kommer inte heller att få sämre. Om börsen går upp så går dina pengar upp och vice versa. Egentligen kan man köpa Avanza Zero för 100% om man nu skulle vilja, men jag har valt att rekommendera en riskspridning mot mindre bolag och även mot den Amerikanska marknaden. Eftersom den Amerikanska börsen är den största och den med störst bolag så är en väldigt stor del av innehaven i Danske Invest Global Index Amerikanska.

Notera att jag inte tar något ansvar för era pengar om ni nu väljer att placera såhär, det enda jag säger är att om jag var nybörjare och inte hade tid, då skulle jag göra såhär. Jag hade skaffat ett månadssparande med automatisk överföring till dessa 3 fonder så hade jag inte behövt tänka mer på det.

Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply