Vilka värden finns i Nokia egentligen?

Idag snubblade jag över en ganska fin genomgång av aliaset “grinig_nr1” på aktiesidan redeye. Grinig ger rekommendationen spekulativt köp till Nokia baserat på en rad olika faktorer, jag tänkte lite kort redogöra för hans genomgång av de underliggande värdena som finns gömda i bolaget.

  • En nettokassa på 37-38 miljarder kr. (Kassa minus räntebärande skulder)
  • Ägarandel av 50% i NSN (Nokia-Siemens Networks) där Nokias del värderas till 25-30 miljarder kr enligt Societe Generale och Morgan Stanley.
  • En patentportfölj värderad till 26 miljarder kr enligt Forbes.
  • Amerikanska kartbolaget Navteq som Nokia köpte 2007 för 52 miljarder kr.
Börsvärdet när grinig skrev sitt inlägg var ca 80 miljarder kronor. Alltså motsvarar kassan nästan halva bolagets värdering. Vi leker med tanken och säger att Navteq inte är värt någonting alls, vilket absolut inte stämmer, så har vi ändå nuvärden i bolaget som överstiger nuvarande börsvärde.
Till detta hör också till att mobildivisionen i räkneexemplet är värderad till 0 kr vilket inte heller återspeglar sanningen enligt mig. Nu när man börjar få ordning på smartphonemarknaden så kommer mobildivisionen i allra högsta grad vara med i spelet igen.
För mig är detta ett grymt case då marknaden verkar ha räknat ut Nokia och det skulle inte förvåna mig alls om det faktiskt blev ett uppköp av hela verksamheten.
Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply