Jobbintervjutips!

Som nybliven konsult så finns det såklart en del att sätta sig in i. Någonting som min sambo tycker är konstigt är att jag, trots att jag har jobb, konstant måste gå på intervjuer. Ni förstår, som konsult så handlar det om att sälja sig själv till uppdrag och projekt. Någon annan säljer gärna in ditt CV och ger dig chansen att komma dit, men väl där är allt upp till dig.

Egentligen har jag aldrig gillat intervjuer och ofta varit lite nervös innan, men jag vill tro att det beror på att jag varit på ytterst få intervjuer i min karriär. Alla jobb jag haft hittills har jag blivit “jagad” till och därmed haft det ganska enkelt eftersom dom försökt övertyga mig och inte tvärtom. Men nu med konsulttiteln i CVt så ser verkligheten såklart lite annorlunda ut.

I Onsdags gav jag en intervju för ett uppdrag inom en stor Svensk pensionsaktör. Intervjun gick långt över förväntan och på måndag skriver jag kontrakt på ett uppdrag som sträcker sig till Oktober eller så. Intervjun var den bästa jag gett ifrån mig någonsin och jag har lite teorier kring varför det gick bra, jag tänkte härmed dela med mig av mina tankar kring förberedelserna för en intervju. Anledningen till att dom allra flesta är nervösa inför intervjuer anser jag bero på att man känner att miljön man kommer till är främmande. Jag känner mig ofta hemma vart jag än går på intervju och detta kommer ifrån några enkla tips.

1. Var förberedd. Ta reda på vad företaget håller på med. Jag menar inte att du ska lusläsa deras senaste årsrapport och memorera alla siffror utan lite mer mjukare saker. Ta reda på vad deras affärsmodell är, hur deras vision ser ut, om dom har någon policy.

2. Klä dig ordentligt! Med det så menar jag inte att du ska ta på dig full kostym bara för sakens skull, jag menar att klä dig så som dom du ska besöka klär sig. Ibland kan det vara svårt att förutse vilken nivå som den informella klädkoden ligger på, och när man är osäker så funkar alltid Jeans & Kavaj. Som konsult så är detta extra viktigt då du förmedlar ett intryck med din klädsel. En allt för formell klädsel får gärna folk att se på dig som någon som sticker näsan i vädret och anser sig vara viktig, medan mjukisbyxor och birkenstock knappast ger dig någon respekt. Min åsikt är att man ska klä sig neutralt för att inte dra uppmärksamheten från samtalet. Här kan man argumentera för att en viss form av “peacocking” kan vara på sin plats, dock är det ingenting jag använder av. Peacock betyder påfågel och innebär att man klär på sig någonting som sticker ut från mängden och därmed undermedvetet ger personerna någonting som gör dig lättare att komma ihåg. Personligen gillar jag att göra det genom uttalanden och beteende som får mig att framstå som lite speciell. What can I say? Det har fungerat hittills.

3. Det är ingen match! En intervju är inte en match mot någon, se det snarare som ett samtal där du tillsammans med din motpartner ska komma fram till om du är rätt person för uppdraget eller inte. Om du går in med en inställning om att du ska visa dom hur jävla bäst du är så leder det oftare till ett förhörsliknande samtal. Om du däremot går dit med inställningen att du ska presentera dig själv rakt och ärligt i form av ett normalt samtal så blir oftast stämningen bättre. Du ska inte försvara dig!

4. Kroppsspråk! Tänk på kroppsspråket. Sitt ordentligt på stolen, spegla din motpartners kroppsspråk och försök hitta det som inom psykologin kallas för rapport. Rapport är namnet på fenomenet som uppstår när du och din konversationspartners kroppsspråk är synkroniserade. Rapport är extremt kraftfullt och kan få dig att komma överens med vem som helst. Jag rekommenderar definitivt alla att studera ämnet, åtminstone ytligt.

5. Var ärlig! Ingen är felfri. Ofta hör man rekommendationer där man ska undvika att svara nej på frågor för att därmed ge ett positivare intryck. Men om ett ärligt svar på frågan är nej så ser jag sällan någon anledning till att lirka sig runt det. Många chefer uppskattar ärlighet och att erkänna sina brister inger en enorm respekt, åtminstone för mig. Lite som det Japanska ordspråket där spegeln är den svåraste att bemästra. Självinsikt är sällsynt men ack så viktigt. Så länge man kompletterar med att man har brister och jobbar på dom så är det inget fel med att vara ärlig, sanningen kommer fram förr eller senare.

Nästa punkt kan tänkas larvig och töntig, men det är förmodligen den absolut kraftfullaste i att bygga självförtroende inför en intervju.

6. Öva intervjun i huvudet! Försök föreställ dig hur intervjun skulle gå till och spela sedan ut den i ditt huvud. Försök se din motpartner framför dig och försök att visualisera hur du presenterar dig själv inför denna person. Öva, om och om igen. När du diskar, på tunnelbanan, i duschen. Innan jag gick på intervjun i Onsdags hade jag säkert gått igenom samtalet 20 gånger, så när frågorna kom så svarade jag rent instinktivt.

7. Förutse frågor! 85% av alla frågor som kommer på intervjuer kan enligt studier förutspås. Lusläs jobbeskrivningen och försök att tänka: vilka frågor skulle jag ställt om jag intervjuade en kandidat till det här jobbet? Genom att ha tänkt ut en del svar så känner man sig mycket lugnare inför intervjun.

Sist men inte minst:

8. Läs inte innantill. Plugga inte in stela svar på deras frågor. Ha inte en uppskriven presentation av dig själv som du drar för dom i detalj. Själv jobbar jag med stödord som jag utgår ifrån. T.ex. Namn, karriär, sista arbete, mest utvecklande roll, intressen/personligt. Namn: Olle Qvarnström heter jag, 22 år gammal från Eskilstuna. Karriär: Jobbat med SAP och IT-system sedan 2009 och trivs väldigt bra med det. Ni förstår? Det finns ingenting som är så värdelöst att lyssna på som en inövad och memorerad presentation. Utan stödord är det lätt att presentationen blir rörig och att du glömmer en del som du gärna vill beretta, men stödorden gör ditt berättande till levande.

Det är inte svårare än så. Allt handlar om förberedelse, vara avslappnad (vilket är lättare om man är förberedd) och att vara ärlig. Använd samma språk och metaforer som din motpartner. Självfallet har jag många mer avancerade tips men dessa är så specifika för olika intervjuer så de är inte värda att nämna just nu :).

Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply