Tveksamma förslag i PPM.

Återigen har det blivit dags att gnälla lite grann om pensioner, och den här gången är det PPM-systemet som får gå en rond mot mig.

Möjligheten att kunna välja enskilda fonder i PPM-systemet tas bort. Det är ett av två huvudförslag som lyfts i PPM-utredningen. Båda förslagen handlar, i varierande grad, om att banta ned antalet valbara PPM-fonder.

När PPM-systemet (PremiePension) implementerades så vill jag minnas att anledningen var att ge Svensken valmöjligheter att påverka vart en del av sin statliga pension placerades. Tanken var att man kunde styra en liten del av placeringarna själv vilket på så vis skulle leda till ett högre engagemang och en bättre förståelse hos Svenssons.

Nu kommer alltså förslaget att man inte längre ska få den valmöjligheten, istället ska man få välja en kategori, t.ex. hög/medel/låg-risk, där sedan någon “professionell” slipsnisse ska bestämma vart pengarna ska placeras. Ett annat förslag är hårdare kriterier på vilka fonder som kan väljas vilket skulle minska våra valmöjligheter drastiskt. Det verkar som om man anser att vi har alldeles för många svåra val och genom att minska fondutbudet ska man således förenkla våran vardag.

Jag tycker att förslagen är bland dom dummaste jag hört och skulle hellre se en utveckling åt andra hållet med ännu mer valfrihet. Släpp PPM helt fritt och låt oss välja enskilda aktier ifall vi så skulle vilja! Även om jag vill vara liberal i frågan och säga att vi bör få valfriheten att förvalta hela våra statliga pensioner själva så vet jag inte om det är någon speciellt bra idé. Jag ser framför mig hur folk gråter ut i media att dom satsat hela sin pension i tveksamma förhoppningsbolag och nu tvingas gå i pension utan en krona på kontot. Nä, valfrihet är bra, men Svensken är långt ifrån kapabel att ansvara för sin fullständiga ekonomi, hur tragiskt det än må låta.

Behåll systemet som det är men ge folk mer valfrihet på den lilla del av pensionen som vi faktiskt får påverka själva, det är allt jag begär.

Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply