Det finns ingen bostadsbrist i Stockholm!

I helgen flyttade jag och min sambo (med viss bärhjälp) hela vårt bohag in i vår nya lägenhet i Sundbyberg. Precis på gränsen, sånär som ett par hundra meter, till Solna och Filmstaden. Med ny bostadsadress kommer nya morgonrutiner och framförallt, en ny tunnelbanelinje att lära sig. Hittills har det bara blivit bussåkande till jobbet, men nu blir det alltså i framtiden blå linje vilket får med sig lite andra morgonrutiner.
När jag satte mig på T-banan i morse så låg dagens metro och väntade mig på sätet bredvid, väldigt trevligt. Det här inlägget går egentligen inte ut på att beskriva mina morgonrutiner, utan poängen är egentligen att jag läste en väldigt intressant insändare i Metro som jag anser att fler borde läsa.
”Låt hyrorna följa konsumentprisindex och underlätta andrahandsuthyrningen, skriver insändarskribenten ’M1’.

Enligt SCB så har andelen lediga lägenheter i flerbostadshus, både privata och kommunala, ökat sedan 2005 i Stockholms Län. Utslaget på hela regionen rör det sig om mer än 100 000 lediga bostäder. Till exempel behåller många sin hyresrätt även om de har någon annanstans att bo i väntan på ombildning till bostadsrätt – för att då kunna sälja med vinst. Lägg därtill att cirka 70 % av dem som står i bostadskö redan har bostad. Det är alltså inte så stor brist på bostäder som många vill göra gällande. Att fler grupper i samhället ändå har svårt att hitta bostad beror på andra faktorer. Framförallt priserna. Bostadskostnader har ökat avsevärt mer än andra kostnader. Nybyggen är svindyra så det är inte heller en lösning även om det hävdas det eftersom det är lätta resultat att visa upp. Underlätta andrahandsuthyrningen, låt hyrorna följa konsumentprisindex och utnyttja alla tomma lägenheter som finns, så ska det ordna sig utan en omänsklig förtätning och sprucken byggbubbla.” – M1

Personligen tycker jag åsikten är väldigt intressant och tänkvärd, även om det om att bostadskostnaderna har ökat mer än annat kanske inte riktigt är det viktigaste. Jag menar, kostnaden för t.ex. livsmedel har minskat vilket gör att bostaden istället kan ta en större del av budgeten. Detta verkar folk ha insett då dom belånar sig upp över öronen och därmed driver priserna ännu högre. Bostadspriserna går upp av frikostiga lånevillkor och det får vi inte glömma.
Vår lägenhet är en hyresrätt som vi har vitt i andra hand, dock får vi enligt kontraktet endast hyra den ett år och sedan är framtiden rätt oviss. Har man tur så kanske vi kan få ta över kontraktet men förmodligen kommer lägenheten att gå till någon av dom som stått i kö sedan länge, och enligt statistiken säkert redan har bostad. Om vi inte vill bosätta oss i Rinkeby eller Tensta, vilket är vad våra köpoäng efter 6-7 år räcker till, så kommer vi att behöva köpa vår bostad och därmed bidra ännu mer till den här karusellen. High Five!
Mvh,
Snåljåpen

6 comments

  1. Glöm inte att inflyttningen driver bostadspriserna också! De inflyttande människorna har inga köpoäng och måste därför köpa (eller harva med svartkontrakt tills man har pengar att köpa).

  2. Förstår inte. Vad spelar det för roll om det är inflyttning när det står bostäder tomma? Jag tror att bankerna driver bopriserna, de är för frikostiga med krediter.

    vh ekonomistudenten

  3. känner en bra värd i solna som är privat. Alltid värt att kolla upp. Hör av dig om du vill ha namnet. Där fick jag lgh efter en månad!!!

  4. Har aldrig stått i kö och har precis återvänt till Sverige efter 7 års utlandsvistelse. Till skillnad från andra länder där marknadsekonomi styr bostadsmarknaden kunde jag på Blocket tex se att 70% av alla hyresannonser enbart var för byte. Andrahand fanns det inte mycket av och med overkliga krav som bild, personlig uppsats och konstiga hyresvärdar (vilket reflekterar bostadsbristen, sådanna hade ej resulterat i uthyrning i tex LA). Problemet med bostadsmarknaden är att det inte är en marknad, den har reglerats för mycket. Utbud och efterfrågan borde styra i så stor grad som möjligt, slopa de socialistiska bostadsköerna (har aldrig påträffat dem i något annat land), gör regelverket flexibelt och låt en marknad skapas kring individuella hyresvärdar som köper bostadsrätter. Köerna bidrar ännu mer till problemet eftersom de tar bort all rörlighet och flexibilitet för folk.

Leave a Reply