Radiotjänsts fascistfasoner.

Det här med TV-licens måste väl ändå vara ett skämt? Som jag tidigare uttryckt mig så är jag uppenbarligen en stark kritiker till det nuvarande systemet; hur kan man tvinga någon att betala för en tjänst man inte kan neka till? Iaf slogs det fast ordentligt att alla med tillgång till dator ska betala TV-licens. Det är ju helt sjukt! Ingenting i livet är gratis, men att tvingas betala för någonting man inte vill ha är någonting helt annat. Hur skulle det se ut om Netflix tog bort sin inloggning och började skicka fakturor till alla som har möjlighet att gå in på deras sida? Alla måste betala! Har du ingen dator hemma? Synd, du kan fortfarande kolla via internetcafe, var god betala!

Visserligen producerar inte SVT enbart skräp även om majoriteten är fruktansvärt värdelöst. Vetenskapens värld ikväll är sevärt, men inte tillräckligt sevärt för att betala flera tusen årligen. Jag kan nog räkna antalet timmar framför SVT de sista 5 åren på en halv band, och då överdriver jag inte.

Det här har blivit en fars och nu har jag verkligen tröttnat. Om jag får en faktura så tänker jag fanemej vägra. Dom får sätta mig i fängelse om dom nu vill, för nu får det fan räcka!

Mvh,
Snåljåpen

13 comments

 1. Håller med. Det är verkligen helt sjukt. Systembolaget och Radiotjänst är två institutioner som hör hemma i Ryssland på femtiotalet, inte i “världens modernaste land”.

 2. Helt rätt. Du lär hamna i Aftonbladet och kunna leva på PR om du betalningsvägrar! Jag hejar på dig.

 3. Vi betalar mycket som vi inte använder – men via skattsedeln (vägar även om du saknar bil, specialistsjukvård även om du är frisk etc.). Tanken med att alla betalar en licens istället för att finansiera public service via skatt är att hålla politiker på visst avstånd och på så sätt säkerställa att SVT och SR är oberoende från staten.
  Sen kan man vara av åsikten att vi inte behöver public service alls eller att bara de som vill bör betala för det, som i många andra länder – USA t.ex. har ett utmärkt public service-utbud, men det når inte ut till särskilt många.

  Jag är inte särskilt nöjd med hur utbudet ser ut i dag, men om public service försvann skulle det vara en demokratisk katastrof.

  1. Jag tycker inte att din jämförelse är rättvis här. Visst betalar vi för saker vi inte använder, men hur skulle Sverige se ut utan vägar och vård? Oavsett hur stort TV-tittande vi har i Sverige så är knappast välfärden i fara om man skulle slopa TV-licensen. Om man vill titta på SVT så får man köpa dom kanalerna eller fylla SVT med reklam som alla andra. Jag förstår inte varför man ska åka gräddfil när man dessutom producerar TV med tveksamt underhållningsvärde?

  2. Det låter här som om SVT är som vilken annan kanal som helst. Det är bara att ta en titt på utbudet för att inse skillnaden. Ännu tydligare blir det om man jämför SR med kommersiella kanaler.

   Det är klart man kan diskutera vad som är nödvändigt i ett samhälle. Man kan ha åsikten att en nattväktarstat vore det bästa eller att staten ska sköta allt. Jag bara påpekade att vi i dag betalar för en massa saker som vi inte har någon direkt egennytta av. Och jag kunde nämnt många andra verksamheter än vägar och sjukvård som är både dyrare och mindre samhällsnyttigt än public service. Att kalla ett beslut som fattats i demokratisk ordning för fascistfasoner är väl att överdriva. Det var mest det jag reagerade på.

   Tack för en trevlig blogg förresten!

  3. Men för en konsument är det ingen skillnad på SVT, TV4 eller nickelodeon. Varför ska de konkurrera på olika villkor? Om jag vill se tv får jag väl betala som alla andra, men om jag inte vill se så ska jag fortfarande betala, bara för att! Jag säger inte att SVT och SR är överflödiga, men de får hitta sin finansiering nån annanstans än i min plånbok. Tänk en fattig student som harvar på sitt bidrag och helt plötsligt nu ska pröjsa ett par tusen till för att dom äger en dator. Hur rimligt är det? Datorn krävs för utbildningen och då kommer radiotjänst och tigger pengar. Är set verkligen skäligt att tvinga folk att köpa något dom inte vill ha?

   Varsågod för en trevlig blogg ;). Det är kommentarer som dessa som får mig att fortsätta skriva!

 4. Folk som jämför vägar med SVT är patetiska. Vägar, skola etc är saker som du drar nytta av även om du inte använder dom. Du köper t.ex. varor som transporteras på vägarna. Vad vinner jag på att folk kan titta på något jäkla musikprogram? Kan folk verkligen argumentera för att dessa musik, kultur och underhållningsprogram är samhällsviktiga?

  Om SVT hade varit intresserad av att vara opartisk och samhällsviktig så hade de sänt nyheter två ggr per dag och inget mer. Detta hade reducerat deras kostnader med 99%, vilket kunde drivas med bidrag.

 5. Intressant med reaktioner, även om ingen verkar ta mina argument på allvar eller verkligen läsa vad jag skriver. Det är väl i och för sig typiskt för tidsandan att allt reduceras till en fråga om privatekonomi. Men det är fortfarande möjligt att se sig som något annat än en konsument, till exempel medborgare.

  Angående samhällsnyttan med public service kan man ju framhäva att ganska många av den senaste tidens korruptionsskandaler har avslöjats av just public service-journalister (Telia är ett färskt exempel). Oberoende och granskande journalistik bereds tyvärr inte så stor plats i kommersiell media längre. Däremot kan man ju lägga ner Melodifestivalen och spara stora pengar, det håller jag helt med om. Men det var ju inte det det var frågan om.

  Skriv gärna ett inlägg om varför vi gemensamt ska betala för JAS eller Vattenfalls Nuonaffär.

  1. Jag tycker inte att vi gemensamt ska betala för JAS eller Nuonaffären, dock måste jag erkänna att dessa är frågor där jag har allt för bristfälliga förutsättningar för att föra någon relevant diskussion. Public service är en tjänst som alla kan relatera till och som nästan alla har en åsikt om.

   Kan du skriva några rader om hur världen skulle se ut utan public service? För övrigt vore det fint om du kunde kommentera med nån form av signatur, det är lite svårt att följa vilka kommentarer som är dina och vilka som är någon annans :).

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply