Homosexualitet och prideveckan

Idag är det måndag och man är åter tillbaks på jobbet efter en välförtjänt semester. Det är inte bara första jobbdagen, det är också första dagen på prideveckan. Det är första gången jag bor i Stockholm under denna speciella vecka och dom få timmar jag varit med så har jag redan blivit träffad i ansiktet av ”bögeriet”.

Att man byter namn på pressbyrån (vissa butiker) enbart för prideveckan tycker jag är så jävla coolt. Jag menar, egentligen kunde jag inte bry mig mindre, men det är så fruktansvärt provocerande så att jag inte kan hjälpas att le brett från öra till öra. Säkerligen kommer det att komma en hel del smutsiga insändare till våra halvdåliga kvällstidningar, men det kanske inte gör så mycket?

Är det någonting som jag absolut inte förstår så är det homofobi och aggression mot homosexuella. Det är helt okej att inte vara gay och till och med att tycka att det kan verka lite motbjudande, det har ju bara med ens egna preferenser att göra. Men steget därifrån till att inte ens acceptera alternativa sexuella läggningar är för mig väldigt stort, och det är just det som jag inte förstår.

Nu saknar jag statistik på hur många av Sveriges homosexuella som faktiskt kommit ut ur garderoben jämfört med dom som lever i tysthet, men sanningen är att oavsett om dom är offentligt gay eller bara privat gay så påverkar det mig, i dom allra flesta fall, inte alls. Den sexuella preferensen är en av få saker man kan ”utöva” utan att det påverkar någon annan. Vad jag menar med det här är att folk uttrycker, i regel, sina känslor för varandra när dom är bakom stängda dörrar, och om det då är kvinna/man, man/man eller kvinna/kvinna spelar väl ingen roll för mig?

Det finns förstås en skillnad, och det är prideveckan. Under prideveckan så homosexualiteten mitt i allas ansikten vilket jag förstår att folk kan reagera negativt på. Jag menar, för folk av andra åsikter så är det lika provocerande som att pissa på en flagga, bränna en bibel eller någon annan tveksam ritual för den delen. Men om det hade varit lite mer allmänt accepterat att gilla någon av samma kön så kanske vi hade sluppit det här koncentrerade utbrottet av homosexualitet under en vecka. Missförstå mig rätt, jag har ingenting emot prideveckan, man jag ser det som ett sjukdomstecken att den behöver finnas. Att (vissa) homosexuella känner ett behov att en vecka om året gå totalt bananas och berätta för alla att dom är gay, det får mig att tro att dom alla andra veckor på året knyter näven i fickan och känner sig en aning nertryckta. Det är jättekul att man vill gå parad och sprida sin glädje, men någonstans känns det som att det händer av fel anledning.

För mig får man vara precis hur gay man vill. Så länge man inte anammar den religiösa kulturen och börjar knacka dörr för att övertyga andra att böga, så har man sitt på det torra.

Mvh,

Snåljåpen

4 comments

 1. Du har en sund inställning! Kan du som har bott i Norge se en skillnad i öppenhet kring sexuell läggning mellan Sverige och vårt grannland? När det gäller andra minoriteter verkar ju tröskeln att spy galla fritt i medierna vara lite lägre i Norge (och Danmark) än här hemma om jag inte är felinformerad.

  1. Oj vilken svår fråga. Jag har ytterst bristfälliga referensramar. Jag kom i kontakt med en (vad jag vet) person som var homosexuell, och han pratade absolut inte om det. I Sverige så är min erfarenhet lite bredare och här kan jag göra en rättvis bedömning. Men att ställa Sverige i relation till något annat kan jag tyvärr inte göra, jag vet helt enkelt för lite :).

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Förstår att det inte är lätt att göra en sån bedömning. Tack ändå för att du tog dig tid att svara! Jag har aldrig varit i Norge, men en längre vistelse är nu aktuell. Hade varit kul om du gjorde ett inlägg om hur det är att bo i Norge rent allmänt som svensk (kanske inte riktigt faller inom ramen för din blogg, men ändå…).

  1. Så länge som man inte jobbar på en bensinmack så är det grymt. Hört att man får ta rätt mkt skit. Men jag jobbade med IT och systemutveckling och ingen behandlade mig någonsin annorlunda för att jag var Svensk. Bra pröjs, dock är allt mycket dyrare. Men om man kan snåla in på kostnaderna så finns det mycket att tjäna. Ska fundera på att lägga upp ett längre inlägg om det någon dag!

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply