Jag har påbörjat en bok!

Ja, nu har jag gjort slag i saken, jag har påbörjat en bok. Jag ska alltså inte läsa en, jag ska skriva! Omfattningen av boken och releasedatum finns absolut inte på papper, utan jag har bara börjat skriva lite mer strukturerat vilket sedan kommer att publiceras i bokform. Tanken är att det ska bli en kort och lättläst guide till modern privatekonomi. Målgruppen kommer att vara allt ifrån gymnasieungdomar till de vuxna med egna barn. Min initiala tanke var att skriva en kort handbok enbart om pension, men egentligen så är det inte bara pensionssystemet som folk har dålig koll på, det är hela privatekonomin. Men det är pensionsdelen som jag börjat skriva om då jag fick ny inspiration efter en middagsdiskussion vi hade här hemma igår kväll när vi hade goda vänner på besök.

De kapitel, eller snarare ämnen, som jag hittills funderat över är:

 • Buffert – Varför ska man ha en buffert? Vad ska pengarna finnas till för? Hur mycket pengar behöver man i sin buffert? I vilken form ska man ha sin buffert?
 • Bostad – Måste man egentligen köpa sin bostad? När man köper sin bostad och lånar en massa miljoner, betalar man verkligen “till sig själv” som alla säger? 
 • Pension – Vad är egentligen pension? Hur fungerar den allmänna pensionen? Kan jag påverka min tjänstepension? Behöver jag ett privat pensionssparande också? Vad är skillnaden på en traditionell pensionsförsäkring och en fondförsäkring?
 • Ekonomins delar – En genomgång av mitt sparande och hur jag har strukturerat min ekonomi med olika konton till olika saker. Ett räntekonto för buffert, ett investeringssparkonto för pension och “ekonomisk trygghet” etc. 
 • Barnen – Bör man spara åt sina barn? Hur ger man egentligen sina barn bra ekonomiska förutsättningar utan att skämma bort dem? 

Tanken med boken är att den ska vara väldigt lättläst och att ingen ska ha någon ursäkt till att inte läsa. Självklart kommer inte speciellt många att köpa den, men målet med skrivandet är att alla ska kunna förstå.

Vad tänker ni? Såga inte mitt engagemang här, men kom gärna med konstruktiv kritik om vilka ämnen som bör behandlas och vad som är vettigt att läsa om? Dessutom behöver boken ha ett arbetsnamn, hjälp mig!

Mvh,
Snåljåpen

8 comments

 1. Kul att du gillar det! Jag tänkte försöka göra allt själv utom omslaget och tryckningen. På så vis ska jag spara pengar och försöka få den publicerad så billigt som möjligt utan art själv bli ruinerad. Jag kan inte förvänta mig att sälja mer än kanske 50ex till en början så dumt att ha för mycket investerat i det här. En dröm vore att få projektet att gå runt, men jag är nöjd om jag inte förlorar allt för mycket pengar :).

  Mvh,
  Snåljåpem

 2. Låter spännande! Måste bara fråga eftersom jag själv funderar på att skriva en roman någon gång, vilket program kommer du skriva i, word? open office? papper?

  mvh
  eko trygghet

  1. För att det ska fungera bra med feedback och så, så har jag valt att skriva i Google Docs. Om jag hade skrivit en “vanlig” bok utan att fråga efter kommentarer så hade jag gjort det i Microsoft Word då det är en överlägsen ordbehandlare jämfört gratisvarianterna. Eftersom jag valt Google Docs så kan du vara med och se boken växa fram, och även hjälpa mig med kommentarer på olika kapitel.

   Boken publiceras här:
   https://docs.google.com/document/d/1EgvnNpmTC-hZQnAg_8QmPW3Xoi59OO120A3aTErK7zU/

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Kul! Lägg gärna extra vikt på att förklara pensionen på ett enkelt överskådligt sett som man faktiskt förstår, gärna också vilka val man kan/måste göra gällande placeringen av pension. Jag tycker det är en riktigt djungel vad gäller alla olika sidor man ska besöka för att kunna göra nödvändiga val, och då anser jag mig ändå ganska insatt i ekonomi. Det är både tråkigt och svårt för en person som inte är insatt i hela den privatekonomiska snurran. Stort lycka till!

  1. Absolut. Från början så väcktes tanken att skriva en bok enbart om pension, och kanske är det någonting jag får återkomma till senare. Men redan nu har jag skrivit ganska så uttömmande om pension, om det är lätt och överskådligt är upp till mina läsare att avgöra!

   Mvh,
   Snåljåpen

 4. Bra!
  Ett kapitel om kredit- och avbetalningsträsket vore inte dumt heller
  Vill egentligen önska dig lycka till men har aktier i Intrum Justitia så jag skor mig på människors oförstånd 😉

Leave a Reply