Jesus Camp

Nu kommer jag göra en avstickare från det ekonomiska och hamna in lite mer på det politiska och religiösa, trots detta tycker jag inte att någon ska sluta läsa.

Vi (jag och min sambo) har precis sett den i särklass läskigaste dokumentären någonsin, Jesus Camp. Dokumentären handlar om evangelikalistiskt kristna i USA som försöker uppfostra sina barn till samma värderingar som dom själva har. Handlingen kretsar kring 3 barn och deras besök på ett kristet sommarläger, Jesus Camp. Jag måste säta att filmen är förvånandsvärt objektiv, i såna här dokumentärer brukar det oftast finnas starka vinklingar med dåliga intervjukandidater etc, men i det här fallet saknas kommentarer och filmen är således en perfekt “åskådning”. Det märks fort att det är en billig produktion, men jag är ändå imponerad över hur bra regisserad och klippt den faktiskt är.

“I can go into a playground of kids that don’t know anything about Christianity, lead them to the Lord in a matter of, just no time at all, and just moments later they can be seeing visions and hearing the voice of God, because they’re so open. They are so usable in Christianity.”

Jag saknar egentligen ord för att beskriva hur dåligt jag mådde efter jag sett den här dokumentären. Jag känner igen känslan från en gång jag sänkte 2 flaskor rödvin och strecklyssnade Isola, Kents andra skiva. Multiplicera det med 1000 så kommer vi i närheten av den hopplöshet som infinner sig ca 15 minuter in i denna dokumentär. Känslan man har i hjärtat när man ser dussintals med barn be till gud om att stoppa all världens abort och när dom ber om att få rättfärdigt kristna domare in i högsta domstolen, den känslan går inte att beskriva. Missförstå mig rätt, man får tro på precis vad man vill, det är när man trycker ner sin egna tro i halsen på barn, som inte vågar annat än att hålla med, som jag sätter mig en aning på tvären. Är det verkligen okej att indoktrinera barn till att tro, oavsett vad tron nu innebär? När man som vuxen står inför en församling barn och skriker att Harry Potter är djävulens verk så blir jag en aning fundersam på vad mänskligheten egentligen håller på med. Visst, dom är i minoritet och det här är ett extremfall, men Evangelikalismen i USA omfattar 30 miljoner (!) människor!

Jag säger inte att alla ska vara ateister som jag bara för att jag tycke ratt det är “det rätta”. Man får tro på precis vad man vill, problemet är när man tvingar barn till specifika åsikter och en specifik tro. Till syvene och sist handlar det om den klassiska devisen att man ska lära barn “how to think, not what to think”, men i det här fallet är det precis tvärtom. Barn blir indoktrinerade från födseln till ett exakt beteende och exakt hur man ska tycka, bete sig och till och med hur man ska rösta. Barn under 10 år bör knappast ta ställning till abortfrågan samt huruvida kyrkan och staten ska vara delade eller inte. Låt barn vara barn, ge dom förutsättningarna till att skapa sina egna värderingar genom att lära dem hur man tänker samt hur man för logiska resonemang. Om dom sedan i vuxen ålder väljer att tro på Gud, Allah eller Jultomten, ja det skiter jag fullständigt i.

Oavsett tro och bakgrund så tror jag denna dokumentär är nyttig och intressant.

Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply