Med semestern kommer nya bloggar att läsa.

Det märks att semestern börjar smyga sig på, de nya bloggnamnen dyker upp i takt med att gräspollenet ökar, nu i början på juli så brukar det vara som värst av bådadera. Men nya bloggar är inte lika illa som pollen, tvärtom tycker jag bara att det är roligt. Även om inte alla håller en jättehög kvalitet så måste jag erkänna att de flesta är betydligt bättre än jag väntade mig när jag började läsa.

Det som verkar vara den röda tråden igenom samtliga är att man ska snåla så mycket som möjligt, spara så mycket som möjligt, investera så mycket som möjligt för att senare kunna jobba så lite som möjligt. Visst, det låter väldigt ädelt och så, men gör jag mig själv till dum om jag öppet erkänner att mitt mål inte är att bli rik och ligga i hängmattan hela dagarna? Det som jag ser som min största och roligaste utmaning i livet just nu är hålla koll på mina kostnader? Under tiden som mina levnadskostnader ökat med 25 % så har inkomsten ökat med mer än 100 %, och det är väldigt lätt hänt att kostnaderna följer med. Det har hänt mycket i mitt liv sedan jag bodde i Eskilstuna, jobbade i butik och tjänade 17000 kr i månaden, men har min livskvalitet verkligen blivit bättre? Svaret är självklart ja, men beror det på att jag tjänar mer pengar? Knappast!

Livskvalitet kommer inte ifrån att ha mycket pengar att röra sig med, även om det såklart är roligt med en del frihet. Men livskvalitet för mig handlar om att få arbeta med någonting som stimulerar mig, kunna göra vad jag vill på fritiden och ha tillräckligt med lediga timmar för att orka träna och hålla igång. Jag är lycklig och har ett bra liv, men det är inte på grund av pengarna, jag råkar bara tur att gilla att jobba i en bransch som för stunden betalar bra. Jag har pengar för att jag är glad, jag är inte glad för att jag har pengar.

Mitt mål med sparandet är inte att få tillräckligt med pengar för att kunna sluta jobba, så länge som jag har energi och vill så tänker jag fortsätta jobba. Att jobba är roligt! Om ni inte tycker det bör ni kanske gå hem, tänka över era situationer och fråga er hur ni ska gå tillväga för att hitta ett jobb som är stimulerande och givande. Alla roliga jobb betalar inte bra, och alla jobb som betalar bra är inte heller roliga. Men vilket är egentligen viktigast?

Mvh,
Snåljåpen

6 comments

 1. Jag tror inte att någon av alla dessa bloggar har som mål att sluta jobba utan tror att deras mål är att sluta jobba med saker som de inte vill jobba med. Att säga att man ska snåla-investera-sluta jobba är helt enkelt en förenkling då det är svårt att veta exakt vad man vill göra “när man slutat jobba”.

 2. Ekonomisk trygghet är målet, då kan man ägna sig åt det man vill om det nu är ett jobb som är intressant eller hålla på med investeringar på heltid, det får tiden utvisa.Vi har våra mål relativt klara för oss just nu, de kanske ändras med tiden.

 3. Att sluta jobba är inget jag vill, eller har tänkt på att göra. Det har aldrig varit något mål. Jag har nog egentligen inga mål satte, jag finner bara stor tillfredställe i att se kapital öka. Att kunna gå ner på t.ex. 75% tror jag hade varit väldigt trevligt när man blir äldre dock!

 4. Som flera ovan skriver så tror jag inte målet för de flesta är att sluta jobba helt.

  Även om ett av mina “mål” är att skapa en passiv inkomst som överstiger mina löpande utgifter och då bli “ekonomiskt fri” så innebär det inte att jag då kommer sluta jobba. Däremot har jag möjligheten att sluta jobba om jag så vill vilket är tillfredsställande nog.

  Jag trivs extremt bra på mitt arbete och kommer med största sannolikhet arbeta många år till. Dock vill jag försöka undvika att vara så beroende av mitt jobb att jag inte kan ta ledigt när jag vill för att resa och umgås med min familj.

  Det viktigaste är att man sätter upp mål, oavsett vad målen är.

  – cmj

  tradingtheomx.blogspot.se

 5. Håller med om att det är viktigt (och svårt) att hitta balans mellan konsumtion och sparande. Väldigt lätt att falla in i fällan att spara så mycket det bara går och glömma bort att leva (göra saker) under tiden. För egen del så försöker jag hålla hårdare på att inte spara mer än vad jag sagt en månad.

 6. Det vore ju trevligt att kunna sluta jobba och leva helt på aktieutdelningar men för detta krävs en portfölj på ca 10 miljoner för vår del.

  Med barn är det svårt, eller i alla fall tråkigt, att snåla som en galning för att kunna leva gott som pensionärer. Det är nu barnen uppskattar vissa typer av resor eller nöjen, inte senare. Det är nu de fortfarande vill vara med oss föräldrar, om bara några få år kommer det inte att vara så.

  Jag försöker snåla in på onödigheter och ta hand om de pengar vi har så smart som möjligt.

  Varje bidrag som passiva inkomster, d.v.s. aktieutdelningar ger, för vår del, minskar behov av livförsäkringar och inkomstförsäkringar. Sen är det lite en prestigegrej för mig också, att faktiskt förstå hur man tar hand om sina pengar.

Leave a Reply