Norska investeringar

Nu har vi precis kommit hem från resan, och nattresa som det var innebär det att jag nu inte sovit någonting inatt. Frågan är om man ska göra någonting eller tvinga sig i säng?

Senare idag har jag tänkt kasta ett öga på några Norska aktier. Den Norska kronan står lågt mot den Svenska, och det kan innebära ett bra läge att komma in i ett Norskt kvalitetsbolag. Jag har lite korta namn i huvudet som jag ska kika på, men har inte tittat närmre på något på länge. De namn jag har är: Atea, Aker, Subsea7, Gjensidige, DnB, Orkla och Storebrand.

Vilka Norska bolag intresserar er och varför? Finns det något mer jag bör kika närmre på?

Mvh,
Snåljåpen

2 comments

  1. Yara – aktien har sjunkit en del i år, men om det beror på temporära motgångar (möjligt köpläge) eller strukturell problem (håll händerna väck!) skulle ju vara intressant att höra en åsikt om…

    Dansken http://udbytteaktier.blogspot.se/ har analyserat några av bolagen ovan, och verkar i mina ögon vara rätt så noggrann.

  2. @Anonymous – En del förklaring kan vara att lagren av majs tydligen är större än “vanligt” i USA. Majs, vete och ris är de grödor som kräver mest kvävebaserad konstgödsel (av den typ Yara sysslar med). Majs är ju USAs stora stapelvara som används till allt från djurfoder till etanolproduktion. När lagren är stora så förväntas man inte behöva lika mycket kvävebaserad gödsel dd.v.s. det förväntas inte säljas lika mycket sådant. Även om inte USA är Yaras stora marknad så påverkar lagerstorlekar i USA hela världens utbud och efterfrågan i stort (även Yaras) på samma sätt som börshumör i USA påverkar världens alla börser.

    Utbud och efterfrågan kommer ju alltid flukturera mellan åren så i t.ex. Yaras fall får man försöka göra en lite mer långsiktig bedömning över deras intjäningsförmåga. Det är ju också bekymret med jordbruksproduktion överlag. När man får goda skördar då blir vinsten låg eftersom utbudet är stort. I de fall när man får bra betalt eftersom utbudet är lågt. Ja då har man i regel inte så mycket att sälja… Man kan komma förbi detta genom att exportera till bristområden t.ex. havre från Sverige till USA när de haft torka där, men man kan också drabbas av exportförbud av inrikespolitiska skäl (t.ex. Rysslands förbud mot veteexport) eller prisregleringar för att hålla priset nere.

Leave a Reply