Nytt boende, ny budget!

Nu har vi som bekant flyttat in i Sundbyberg. Inte bara har vi flyttat in i en ny stad, vi har också flyttat in i ett ”nytt” land. Nytt land innebär nya pengar, ny valuta och framförallt ny budget! Jag har tidigare skrivit om hur stor del av inkomsten som har gått till sparande under tiden i Norge. Nu har vi ju som sagt precis flyttat in, så jag kan inte skriva om hur mycket som faktiskt gått till sparande, däremot kan jag göra en budget där jag estimerar hur mycket jag kommer att kunna spara. I sanningens namn så kanske inte allt av detta kommer att sparas, så jag väljer att kalla det för överskott istället då det kan användas till sparande, resor eller oförutsedda utgifter.

Den största skillnaden blir att jag nu arbetar som konsult och således kommer att ha en rätt så oregelbunden lön. Jag har en stabil grundlön att stå på som jag kan utan problem kan leva på, men grädden på moset är ju självklart min provision. Incitamentet är att ju mer jag fakturerar, desto mer får jag själv i lönekuvertet. Detta ser jag som oerhört positivt då jag själv kan påverka min lön i större utsträckning, jag kan dessutom medvetet välja att leta efter ”tråkigare” uppdrag som betalar bättre istället för tvärtom, ifall jag nu skulle vilja. Problemet med den oregelbundna lönen är ju såklart budgeteringen, hur gör man en vettig beräkning när man inte vet hur mycket som kommer att komma in i kassakistan varje månad? Jag tror närmre bestämt att det är dags att börja rapportera varje månad hur stor del av inkomsten som hamnade på hög, och hur stor del som gick ner i avloppet.

Budgeten som presenteras här är baserad på min grundlön och överskottet här är alltså garanterat, men kan förstås bli högre. Jag specificerar inte ner på radnivå då det blir alldeles för oöversiktligt, i min Excel-mall så har jag dock specificerat ner lite djupare. Några punkter är t.ex: spotify, gymkort, bilskatt, bilförsäkring, kosttillskott, resor, etc. Med resor här menas de korta resorna för att hälsa på familj osv, de längre semesterresorna ingår inte i min budget i dagsläget utan plockas ifrån sparandet vid tillfälle. Vi svävar inte ut i våra resor bara för att det finns mycket pengar i lådan så jag känner mig bekväm med den modellen, i framtiden kanske det däremot blir avsatt en slant till semester varje månad. Hursomhelst, såhär ser siffrorna ut just nu. Procent i andel av inkomst.

Utgifter  Nu         Då
Boende 15% 21%
Bil/transport 7% 4%
Mat 11% 0%
Rörliga kostnader 9% 13%
Övrigt/nöje 5% 7%
Överskott 53% 55%

Som ni ser så har boendekostnaden minskat i andel av lön medan transportkostnaden har ökat. Trots att vi har en mycket billigare bil så har kostnaden alltså ökat, och det beror på att jag nu lättast åker kollektivt till jobbet. Det betyder kostnad för både busskort och bil till skillnad från endast bil tidigare. Till skillnad från förra redovisningen så har nu maten fått en egen rad och är alltså inte längre tillsammans med de rörliga kostnaderna. På grund av minskande boendekostnader så kommer jag ändå att kunna bibehålla samma grad av sparande på min inkomst som jag har haft under min tid i Norge, vilket jag blir överlycklig av.

Dessa siffror är som sagt baserade på grundlönen, så när det kommer provision och bonus in så hamnar dessa direkt in i sparandet. Oavsett så sitter jag just nu i en väldigt förmånlig situation där jag kan hinna bygga mer kapital inför kommande bostadsköp!

Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply