Portföljförslag, eller kanske outtalad målbild?

Idag kommer jag göra någonting lite annorlunda, jag kommer att sätta ihop ett portföljförslag som jag tycker ger en bra diversifiering och ger investeringar i bolag som jag gillar och tror på framöver. Alla är inte överdrivet köpvärda på dagens kurs, men samtliga av dessa är aktier som jag är intresserad av att äga framöver. Vissa har jag redan i portföljen, och andra suktar jag efter att få plocka in. Eftersom tillgången på likvider är begränsat hemma hos mig så kommer det att ta lite tid att bygga upp den portfölj som jag vill ha, men det jag skriver nedan skulle kanske kunna fungera som någon typ av dröm eller målbild. Om jag fick i uppdrag att sätta ihop en fond, då skulle den förmodligen innehålla dessa aktier.

AarhusKarlshamn
Fettproducent som producerar…fett. “Förädlade specialfetter” till livsmedel, godis och även kosmetika. En av mina absoluta favoriter. Extremt välskött och stabilt bolag. Värderingen idag är tyvärr alldeles för hög för min smak.

Axfood
Jag tror dom allra flesta känner till Axfood. Willys, Hemköp, Dagab, PrisXtra. Driver både egna butiker och handlarägda butiker genom avtal. Höga och stabila utdelningar, bra tillväxt och vinsttillväxt. Värderingen är hög i dagsläget men är inte helt galen.

Axis
IT-företag som pysslar med övervakning och övervakningsnätverk. En riktig tillväxtmaskin som värderas därefter. Har varit inne i min portfölj vid ett flertal tillfällen för ett par år sedan då jag investerade lite mer efter trender. Välskött bolag som jag vill få in, helst till lägre pris än vad som idag är möjligt.

Bahnhof
Ytterligare ett IT-företag, internetoperatör och bredbandsleverantör, duktiga på proffsmarknaden. Grundarna sålde ut för ett par år sedan och företaget gick riktigt dåligt. Nu har grundarna köpt tillbaka och bolaget mår bättre än någonsin.

Betsson
Spel- och bettingverksamhet på internet. Stora på casino, poker, sportsbetting, bingo och underhållningsspel. Bäst i klassen av bettingbolagen enligt mig. Bra värdering i dagsläget, jag har precis köpt.

Doro
Telefontillverkare som gjorde turnaround, strukturerade om och började tillverka senioranpassade mobiler. Har lyckats med det som Nokia försöker.

Fenix Outdoor
Ett bolag som jag suktat efter sedan 2009, värderingen bara fortsätter upp. I år har utvecklingen varit fenomenal och saknar motstycke. Fenix Outdoor utvecklar och säljer friluftsprodukter, framförallt Fjällräven. Också en riktig tillväxtmaskin som håller bra vinst.

Gjensidige Forsikring
Norskt försäkringsbolag som går från klarhet till klarhet. Nytt i min portfölj men ett bolag som vi är flera bloggare som är imponerade av.

Handelsbanken
Bäst av dom Svenska bankaktierna. Bra utdelning, bra vinst och fin tillväxt nu i England och Holland. Prislappen är okej och Handelsbanken kommer förmodligen snart att få en plats i min portfölj.

HEXPOL
Mitt absoluta favoritbolag, ångrar tusen gånger om att jag sålde när jag gjorde. Värderingen är rätt hög just nu men aktien visar inga tecken på att sluta stiga. Om vi får en korrigering i kursen nedåt så kommer jag att kliva in, rejält. Jag sålde ut mig på 319,50 kr i Januari då jag tyckte värderingen började komma upp och jag trodde mig se kursen stanna av. Aktien handlas nu på 478 kr och jag står med skägget i brevlådan. Jag köpte på 219,50 kr vilket gav mig en bra avkastning, enda felet är att jag skulle ha behållt aktierna.

Industrivärden
Nytt i min portfölj förra veckan. Kvalitet till investmentbolag med stark bredd, primärt i industribranschen. SSAB, SCA, Ericsson, Volvo, Skanska, Indutrade, Höganäs etc.

KABE
Husvagns- och husbilstillverkare som känns väldigt stabilt. Kanske det absolut tråkigaste bolaget här, men definitivt ett av dom mest intressanta. Kommer förmodligen att komma in i portföljen inom en snar framtid. Värderingen på P/E 11,4 är absolut inget att skämmas över.

KONE Oy
Finsk hiss- och rulltrappsleverantör. Både säljer och servar. Väldigt välskött och stabilt bolag som man dock får betala mycket för. Värt att hålla koll på, inte attraktivt just nu.

KOPPARBERGS
Alla vet vi vad Kopparbergs gör. Deras Cider är världskänd och trots att få känner till att det är Kopparbergs som gör det, så har Kopparbergs Sveriges mest sålda öl i sin produktlista, Sofiero. Soliditeten i bolaget är riktigt usel, men med starka ägare i bröderna Bronsman som har majoriteten av rösterna. Expansionen är stark och man har precis ingått avtal med världens största bryggerikoncern. En av mina favoriter.

Melker Schörling
Av investmentbolagen så är det Melker Schörling som jag gillar mest. Egentligen borde jag ogilla det med stor overhead på väldigt få anställda, men med dom innehav som finns och utvecklingen som varit så finns det ingen anledning att ogilla aktien. Melker Schörling har flera aktier som jag gillar i portföljen, bland annat AarhusKarlshamn, AssaAbloy, Hexpol och Securitas. Också ett bolag som jag sålde för billigt tidigare i år.

Här kommer ett par kryddor, eller vad man vill kalla det. Aktier med klart högre risk än övriga men också möjlighet till betydligt högre avkastning.

Africa Oil
Lundin-ägt bolag som letar efter olja i Afrika. Tillsammans med Tullow Oil har man en enorm träffsäkerhet och har lyckats fruktansvärt bra hittills. Politiska risken är hög men det verkar som den minskar för varje dag som går. Finns i min portfölj sedan 2010 och är det bolag som gett mig absolut bäst avkastning hittills. Hög risk och stora svängningar, ingenting för den som vill sova lugnt på natten.

Nokia Oyj
Mobiltelefonjätten som tog ett par snedsteg och har varit i sjunkande trend i flera år. Har sedan man ingick partnerskap med Microsoft gått från klarhet till klarhet. När man slog sig fri från Bosch-Siemens till vrakpris så blev jag imponerad. Man har fortfarande en väldigt liten marknadsandel men är på frammarsch, tyvärr så tar man inte marknadsandelar riktigt lika fort som man hoppats på.

Traveas
Sveriges mest spännande bolag de närmsta åren. Jag har skrivit ganska uttömmande om Traveas vid ett flertal tillfällen här på bloggen, se t.ex. HÄR. Intressant tillväxtcase som på ett sätt skapat sin egen bransch. Man berikar mejlutskick och SMS från t.ex. researrangörer med reklam som man sedan har en vinstdelningsvariant på, likt Googles Adsense, fast i reklamutskick.

Ovanstående innhav kan definitivt vara en bra början på investerande. Om vi följer GICS-klassificeringen så skulle energisektorn kunna vara mer representerad, samt att ingen aktie tillhör varken health care eller utilities.

Andra bolag att kika på kan vara:
Addtech
AssaAbloy
Atlas Copco
Doro
Duni
Hexagon
Lucara Diamond Corp
Lundbergföretagen
Novo Nordisk (Danskt)
Sensys Traffic
Vitec Software

Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply