I morse publicerades en intressant artikel på den annars ganska värdelösa sajten DI.se. Kontentan av artikeln är att Svenskar nu har 1 250 miljarder kronor sparade på sparkonton. Före finanskrisen 2007 så var den summan 700 miljarder. Folk är just nu rädda för börsens utveckling och verkar därför spara undan mer pengar på säkra ställen. Problemet med detta är att man inte får någon direkt nämnvärd avkastningen. Dessa 1 250 miljarder är undansparade till en genomsnittsränta av 0,74 %, vilket är fruktansvärt lågt. Alldeles för många verkar spara pengar på lönekonton utan ränta, och det är oförsvarbart. Hos t.ex. Santander Bank så kan man få 2,5 % ränta med insättningsgaranti och fria uttag. Hos Mariginalen Bank kan man få 2,9 % ränta, men då måste man tyvärr låta pengarna sitta 12 månader innan man tar ut dom, annars får man ett avdrag på 1 % av kapitalet.
Så hur kommer det sig egentligen att snitträntan då hamnar på 0,74 %? Till och med dom stora bankerna erbjuder vissa sparkonton som slår detta utan problem. Danske Bank har ett sparkonto som heter XL som ger 1,3 % ränta, insättningsgaranti och obegränsade uttag. Är det bara lathet och dumhet som får Svensson att inte utnyttja detta? Bankerna visar högre vinst än någonsin samtidigt som Svensson står med skägget i brevlådan och inte fattar någonting.
Mina pengar sitter hos Danske Banks verksamhet i Norge. Där erbjuds man 3,0 % ränta utan några som helst restriktioner. 3 % från första kronan och inga begränsningar i uttag. Att föra över pengar mellan den Norsk-Danska Banken och den Svensk-Danska Banken är dessutom helt kostnadsfritt vilket innebär att det för mig vore idiotiskt att flytta dessa pengar någon annanstans. I skrivande stund så har jag 67 % av mitt sparande på detta konto vilket ger mig en bunt tusenlappar i avkastning varje år, helt riskfritt.
Har ni pengar på räntekonton, och isåfall: till vilken ränta sparar ni där? Om ni också har pengar till ytterst tveksam avkastning så kan ni se detta som en uppmaning att få arslet ur vagnen och börja göra någonting åt er situation.
Nu ska iallafall jag ta cykeln bort till Friends arena och se ifall det finns några biljetter till övers.
Mvh,
Snåljåpen
Har kikat lite, och insett, att dom flesta bankerna vill ha ett minimi belopp för att man ska få en bättre ränta. Kikade bla på bluestep. Ska kika på danske bank…tack för tipset!
Stämmer bra det, åtminstone för de stora bankerna. De mindre bankerna är snarare tvärtom, sparar man över 500k så sänker dom räntan. Men Danske Bank har iallafall i dagsläget sin ränta gällande från första kronan.
Mvh,
Snåljåpen
Vi har en duoflex konto på danskebank, vars ränta är lika med våra bolåneräntor, just nu ca 2,7%. Totalt har vi ca 65% av vårt sparande på bankkonto.
Har inte helt koll på det kontot. Men är inte det ett flexibelt lån som du kan minska/öka på när du vill? Alltså är det egentligen en amortering som ni gör, fastän man kan ångra den och låna tillbaka pengarna när som helst?
Mvh,
Snåljåpen
Man väljer vilka sparkonton man vill koppla till duoflex. Vi har kopplat ett av våra sparkonton och varje månad trillar ränteintäkten in på sparkontot.
Hej! Låter ju mycket intressant. Tog en jättesnabb titt på Danske bsnks hemsida men där behövde man binda i fem år. På http://www.danskebank.no fanns ett finanskonto med 3 % ränta. Är det bara att öppna ett sådant? Hur blir det med deklarationen?
Vi har använt Bluesteps högräntekonto men jag tycker att det är för krångliga insättnings- och uttagsfunktioner. Så nu ligger det mesta på Avanza 1,4 % men investeras löpande i Avanza Zero bland annat.
Berätta gärna hur man fixar ett 3%- konto i danskebank.no, jag hänger gärna på!
På Svenska Danske Bank så behöver man inte binda i 5 år, men kanske om man vill upp över 2% i ränta.
Vad det gäller det Norska kontot så är jag osäker på om man kan öppna ett sådant utan att ha ett Norskt personnummer, vilket jag har. Jag öppnade det när jag bodde i Norge och håller nu kvar mina pengar där eftersom räntan är så sjukt mycket bättre än här hemma. Mejla dom och fråga? Om man bara vill ha nätbanken och sparkonto så vill dom ha 10 kr i månaden, och det tjänar man in direkt på den högre räntan. Men jag är som sagt osäker om dom tar in “utländska” kunder.
Mvh,
Snåljåpen
Tack för tipset om Santander. De har visst norsk insättningsgaranti, men det verkar inte vara någon skillnad mot den svenska. Som aktieägare i Santander kan jag väl passa på att stötta dem lite genom att bjussa på lite inlåning mot att få tillbaks 2,5 % 😉
En relevant skillnad ifall man är storspelare är att den Norska insättningsgarantin innefattar 2 miljoner NOK istället för 100 000 Euro. Inte för att det påverkar mig det minsta, men ändå :). Intressant är också att gränsen gäller per bank, alltså om jag vill kan jag sprida ut 10 millar på 5 olika banker och således säkra alla pengar. Är osäker på om det funkar liknande i Sverige, har du koll?
Mvh,
Snåljåpen
Det funkar likadant i Sverige. 100 000 Euro per bank.
Hej! Omfattas man verkligen av den norska insättningsgarantin även om man inte är norsk medborgare?
Jag ska inte säga med 100%, men jag uppfattar det som så. Det är ju egentligen banken som är medlem i Bankenes Sikringsfond och inte vi som privatpersoner, så banken borde inte göra skillnad på vem som satt in pengarna. Om du har tid över kan du ju läsa igenom banksäkringslagen/Banksikringsloven på länken nedan.
http://lovdata.no/dokument/NL/lov/1996-12-06-75
Mvh,
Snåljåpen