Daytrading: funkar det?

Sista dagarna har jag börjat kika lite grann på valutahandel, och trading i största allmänhet. Det är ju…ähum…allmänt känt bland t.ex. värdeinvesterare att det enda sättet att bli rik på är att vara analysera in absurdum, köpa kvalitetsbolag och sen vänta tills man nästan dör, men är det här verkligen fallet? Att man kan lyckas med stockpicking är en sak, men är det verkligen det enda sättet? Går det verkligen inte att, med hjälp av stenhård disciplin och strikta regler, tjäna pengar på trading? Visst, kanske ni tänker, någon måste ju ha tur och göra det, men finns det verkligen inte folk som gång på gång på gång klarar av att nå en positiv avkastning? Är det verkligen bara tur?

Vad tror ni? Är det bara röta att lyckas med trading eller går det att ge sig själv en edge på något sätt? Genom hård disciplin, bra hävstång via genomtänkt belåning och stenhård kontroll på stoploss så kanske det är möjligt. Eller?

Mvh,
Snåljåpen

25 comments

 1. Enligt effektiva marknadshypotesen/marknadsteorin (beroende på vem man frågar) slår man inte index med varken värdeinvestering/fundamental analys eller teknisk analys/daytrading. Tjäna pengar går utmärkt, men slå index över tid gör man inte. Den starkaste formen av effektiva marknadshypotesen hävdar ju till och med att man inte ens kan dra nytta av insiderinformation.Själv är jag ointresserad av daytrading men intresserad av värdeinvestering och jag är inte övertygad om den effektiva marknadshypotesens förträfflighet när det gäller fundamental analys. En daytrader är det säkert inte när det gäller teknisk analys heller.

  1. Vad händer om vi kastar in hävstång i det här med att slå index? Att avkasta som index med lånade pengar ger ju dig per definition en bättre avkastning än index, räknat på eget kapital alltså. Eller? Finns det bara ett sätt att slå index?

   Mvh,
   Snåljåpen

  2. När jag tänker på “slå index” känns det mest relevanta att man inte tar högre risk än indexet. Helst vill man uppnå positivt alpha med samma marknadsrisk. Kör man med belåning så ökar risken i samma förhållande. Sharpekvot för ens investeringar/portföljer är annars intressant att se.

  3. Det hypotesen säger är ju egentligen att man bara slår index genom att ta på sig högre risk. Hävstång är ett sätt och att välja mer riskfyllda aktier ett annat. Jag är ingen förespråkare av hypotesen då den dels inte verkar kunna beskriva vad den menar med risk (vad jag har förstått är förespråkarna själva inte nöjda med beta som mått på risk) och dels då utgångspunkten i risk som beta, alltså börskursens svängningar jämfört med index, är ett ganska bisarrt mått på risk vilket värdeinvesterarguruer som Buffett ofta påpekar. Ju billigare en aktie blir, desto större svängningar i kursen och därmed högre risk.

   Men med hävstång får man hävstång både upp och ned, alltså en ökad risk! Men har man ett stensäkert sätt att låna till en ränta som är lägre än avkastningen vore det ju i själva verket lägre risk. Haken är förstås att det inte finns något som är stensäkert 🙂

 2. Det går bevisligen att tjäna pengar på att trada men jag tor att det är otroligt svårt att leverera vinst under en lång tid. Lite som poker för några år sedan. Alla vann när de fick säga det själv men sanningen var oftast något annat.

  Liknelsen med poker passar nog mycket bra på trading då psyket är den största boven. Jag klarar då inte av att enbart tänka strategiskt när det börjar blåsa. Kanske du gör det.

  1. Såhär tänker jag också nu, att det är matematiskt möjligt men att det krävs en enorm disciplin att följa sina egna strategier, trots att magkänslan säger någonting annat. Jag måste läsa på lite mer om det här, men det är ett nytt område för mig som är väldigt spännande!

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Enbart daytrading som “bara” härleds av ett mönster som TA exempelvis är inte min grej. Däremot ska jag bli duktigare på att förutspå hur vissa händelser kan påverka ett visst bolag. Exempel: Husqvarna efter en extrem vinter där snöslungorna sålde slut. Aktiekursen speglade detta inte förrän månader senare. Finns många liknande exempel där man med hästång kan tjäna snabba pengar (på några dagar/månader) dock så drivs uppvärdering av någon konkret händelser/tillstånd som inte direkt kan förknippas med bolaget.

  Ha en bra dag

  1. Jag börjar mer och mer tro på TA, men inte att det är en exakt sanning, men nog fann finns det mycket mönster som går att se och utnyttja. Det är omöjligt att alltid förutspå börsens utveckling, men att på kort sikt kunna ta del av trendvändningar osv, det tror jag verkligen på och det är någonting jag kommer utforska närmre i framtiden!

   Mvh,
   Snåljåpen

  2. Det är klart det finns mönster dock så utgör spread eller courtage en del kostnader som vinsten måste täcka. Jag tror att stora aktörer här har mer möjlighet till att göra vinst. Snabbare tillgång till info, bättre analysverktyg osv. Redan en person som har tillgång till Reuters borde kunna lyckas bättre än någon utan.

   Jag har läst en hel del om optioner/hävstångsprodukter osv. och de enda som i längden kan tjäna på det är utställaren av dessa. Prissättningen är oftast en deö högre än motiverade värdet. Visst kan man ha tur ett tag vilket även jag har haft vissa dagar (småsummor) dock så är det svårt att lyckas i långa loppet tror jag.

   Hoppas kunna följa hur det går för dig samt att du kan koppla bort känslorna i vissa beslut och förhoppningsvis uppnå en bra avkastning.

 4. Nog går det att tjäna pengar på daytrading. Enligt mig så krävs det två saker för att kunna lyckas med daytrading, ett ganska ordentligt startkapital och mycket tid. Daytrading, enligt mitt synsätt, handlar om att hitta fördelaktiga “bet” i marknaden, baserade på nyheter, TA, etc, och vara snabb på att utnyttja det. Du måste sitta med en hel del kapital för att kunna hänga på när det uppstår läge och en hel del av affärerna kommer att gå på minus. De flesta har inte nerverna och disciplinen att syssla med daytrading. Ännu färre har pengarna och tiden som krävs. Det är väldigt få, tror jag får jag tillägga, som tjänar mer pengar på att sitta hemma och syssla med daytrading än vad de hade tjänat på ett 9 till 5-jobb och en aktieportfölj som får lite omsorg en gång i månaden. Att syssla med dytrading parallellt med någonting annat, t ex jobb, tror jag oftast är en dålig idé.

 5. Appropå mer information, i boken tänka snabbt och tänka långsamt så presenterar Kahneman en av någon annans studie där ekonomer/traders fick försöka förutspå relevanta händelser, en grupp fick mycket färre variabler medan den andra gruppen fick ett överflöd med “relevanta” variabler.

  Båda grupperna presterade lika bra, den enda skillnaden var att de ekonomer/traders som fick ett överflöd av variabler var hur självsäkra som helst på sina prognoser – medan den andra gruppen var mer måttfulla i sin säkerhet (en säkerhet som bättre matchade verkligheten).

  En kul sak bara.

  andreasjarebro.blogspot.se

 6. Det går absolut att tjäna pengar på trading, men det är en lång och hård väg dit, precis som med allt annat om man vill bemästra något.
  Frågan är enligt mej egentligen om du är beredd att ta uppoffringen snarare än att om det går att tjäna pengar.
  Practice makes perfect heter det, ihärdighet och att inte ge upp är den enda vägen till att lyckas, åter igen… vad det än gäller.

  Disciplin och strikta regler är väldigt viktigt, magkänslan likaså, men den kommer med tiden.
  Gör man något tillräckligt många gånger så blir man till slut omedvetet medveten, som när man kör bil till exempel. I början har man fullt sjå att hålla reda på vilken pedal som är vilken, nu när man har haft körkort i snart 20 år sitter man inte och funderar på pedalerna, allt går av sej själv.

  Det är samma med trading, från början går det inte, sen går det lite bättre och med tiden börjar det flyta på sakta men säkert. Det går i olika cykler och stadier från allt mellan eufori till ångest, skratt och gråt, en hel del lidande är inblandat.
  Teknisk analys, fungerar det eller ej? Tja, det kan man ju diskutera i all evighet, sanningen är den att det spelar inte så stor roll.
  Hur många kurser man än går, hur mycket böcker man än läser (samtidigt som man inte kan bli av med den gnagande känslan att det är bara kursledarna och författarna som tjänar pengar) så är det inte där det sitter när det väl kommer till kritan.
  Visst måste man kunna teorin, men det är praktiken som ger frukt till slut. Öva, öva, öva, öva och öva till leda…

  Tradingen går som sagt igenom många olika stadier, från början finns alltid tvivel, kan man verkligen tjäna pengar på trading?
  Känslorna hoppar mellan lycka och äventyr, tänk om…!
  På vägen får man ta alla sorters smällar och det är absolut ingen dans på rosor.
  När man sedan hållit på ett tag, så börjar saker och ting förändras, dörrar öppnas och stängs, man ser med nya ögon på saker och ting, man lär sej om sej själv.
  Här ligger enligt mej hela hemligheten bakom tradingen, att lära sej om sej själv, att bli medveten om hur man själv är.
  Hur reagerar du när du förlorar pengar? Hur reagerar du när du vinner? Hur reagerar du när du inte bör trada? Eller när du vill men måste sluta för annars bryter du mot dina regler?
  Hur känns det när du för 114:e gången förlorar pengar för att du inte kunnat hålla dej till reglerna?
  Hur handskas du med faktum att du suttit och gnetet framför datorskärmen i månader och inte varit ärlig mot dej själv, dina resultat är kanske inte så bra som jag säger att dom är?
  Hur ser resten av dagen ut när du förlorat pengar? Går du runt och surar och gör livet odrägligt för alla runt omkring dej och dej själv? Eller stänger du av datorn, analyserar vad du gjort fel och sen visslar dej igenom resten av dagen?
  Är du en positiv eller negativ människa? Har du lätt för att låta det negativa ta överhanden eller väljer du att vara positiv?
  Listan kan bli hur lång som helst, men det viktiga är att man lär sej så otroligt mycket om sej själv, det är det absolut bästa med tradingen, pengarna… kommer med tiden, precis som med allt annat.

  Tror stenhårt på att det är jätteviktigt att tycka det är kul att hålla på, tradingen måste vara din hobby, det ska vara kul med trading, när du hållit på ett tag, fråga dej själv; skulle jag hålla på med detta även om jag var ekonomiskt oberoende?
  Tycker man inte att det är kul, så ger man till slut upp och lägger ner, precis som med allt annat.

  (jag fortsätter i nytt meddelande för det blev så långt)

 7. Jag tradar Fx Euro/dollar och Mini-SP500 sedan 3,5 år tillbaka och har flera kurser, böcker och seminarium i ryggsäcken och nu har det äntligen börjat släppa och det börjar flyta, men jag är fortfarande långt ifrån hemma. Det gör inget, jag är på väg och det är det som räknas för mej.
  Samma med T.A, fungerar eller ej? Spelar ingen roll, för mej gör det det, och jag tror att marknaden är energi, en del av naturen precis som vi är, och naturen är visast av alla. What goes up, must come down. Mitt råd är att inte lägga för mycket energi på att försöka lista ut vad marknaden kommer att göra härnäst, det finns ingen i hela världen som kan, lägg din energi på att lista ut vad DU ska göra när marknaden gör si eller så, håll dej till vad du kan ha kontroll över, nämligen dej själv, marknaden eller aktier kan ingen kontrollera.
  För mej som är trogen vän av naturen så rekommenderar jag denna lilla kortfilm om naturen och dess fraktaler, direkt i relation med T.A, och allt annat här i världen för den delen.
  http://www.youtube.com/watch?v=ME-bLr7mGL4

  Ja, det var mitt svar på din fråga, hoppas det var till någon nytta.
  Uppoffringen är stor, men så även lönen… och inte bara i pengar.

  Lycka till, eller inte!

  K.

 8. Ett annat, säkrare, sätt att tjäna pengar på trading är att skapa sig ett rykte om att man är bra på daytrading utan att för den skull redovisa sina resultat. Finns flera bra exempel, både svenska och utländska. Den riktiga pengarna håvar man sedan in på att hålla kurser, sälja böcker och tillhandahålla analyser och “råd” som man tar betalt för. 😉

  1. Jag tror att det någon gång har skrivits en bok som heter “100 ways to make a million bucks”, eller liknande, där det sista sättet var att skriva en bok som heter “100 ways to make a million bucks”.

   Problemet som många gör med TA är att de kräver att det skall finnas en orsak som förklarar sambandet. För min del är det ointressant. Om jag vet att en viss kursutveckling i kombination med volymutveckling ofta leder till en uppgång eller nedgång så är jag nöjd. Det gäller att ha rätt oftare än man har fel.

  2. Det är definitivt “säkrare” att skriva böcker om sånt här, men det kommer man bara så långt med. Vill man bli snuskigt rik så måste man göra någonting annat :).

   Det spelar faktiskt ingen roll om man oftare har fel än rätt, så länge man dumpar förlusterna tidigt och håller vinnarna länge. Har sett flera exempel på traders som har typ 33% positiva trades och 66% negativa, men dom positiva mjölkas längre och resultatet blir ändå bättre än medel.

   Mvh,
   Snåljåpen

 9. Snåljåpen…glöm daytrading…så fort som möjligt helst.

  Har du inte en exceptionell matematisk bakgrund och kan utveckla en lika exceptionell modell tillsammans med monstruös datorkraft och ett stort kapital med flera faktorer så hade jag rekat att inte ens tänka tanken…

  1. Kan du utveckla det här? Varför jag behöver både monstruös datorkraft och stort kapital? Vad är det som gör att jag måste ha mycket pengar för att kunna lyckas?

   Mvh,
   Snåljåpen

  2. En av anledningarna till att du behöver stort kapital är courtaget. Ju större kapital desto bättre villkor kan du få.
   Att du behöver datorkraft beror bl.a. på att du både snabbt ska få resultat på dina modeller och att du snabbt ska kunna agera på dom.

 10. Jag har trejdat (inte daytrading, men från nån dag till veckor) sen januari 2012, när jag började visste jag bara vad ett pe tal var. 2012 gjorde jag 12% på mitt kapital, hitills i år är jag upp 16%.
  Mina största problem har varit att respektera min stoploss,
  att ta förlusten när den väl kommer och att sälja utan att gräma sig över pengarna.

  Hoppa över hävstänger jag har förlorat mest pengar med dessa.

  Idag har jag sålt getinge som jag har ägt i 53 dagar och HM som jag ägt i 37 dagar, båda med god vinst.

  1. Vill du utveckla din strategi litegrann? Kanske rent utav få skriva ett gästinlägg? En situationsstudie av en “framgångsrik” trader. Bara för att ge diskussionen lite perspektiv! Du får självklart vara anonym om du vill.

   Mejla till olle@oqab.se ifall du är intresserad!

   Mvh,
   Snåljåpen

 11. Så, nu ramlade jag in på denna sida som jag läste frekvent för typ 3-4 år sedan när det var snaljapen.blogspot.com. Är du samma kille som kört igång igen? Eller är du någon som tagit över?

  1. Nej, det är inte samma person. Jag hittade också den bloggen för ett tag sen men tyckte väl att det var okej att fortsätta med det här namnet eftersom han slutat skriva för längesedan. Jag har inte medvetet “tagit” någons namn, det bara råkar ha blivit så :).

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply