Jag har köpt min första warrant!

Jag har gjort något högst irrationellt, jag har köpt ett derivat som jag knappt har koll på hur det fungerar! Detta trodde ni kanske aldrig att ni skulle få läsa på min blogg, och inte heller har jag trott att jag ska få skriva det, men så är nu alltså fallet.

Under en längre tid har jag följt utvecklinen i den Norska kronan jämfört med den Svenska och hela tiden reagerat på att den Norska kryper närmre och närmre vilket innebär att det nu är en ganska liten skillnad mellan våra nordiska valutor. Just nu står den Norska kronan i 1,113 vilket skiljer sig enormt från då jag flyttade till Norge för snart 3 år sedan och NOKen låg och guppade kring 1,20. Vissa analytiker påstår att den Norska ekonomin är en besvikelse samtidigt som Sverige går som tåget. På lite längre sikt så förväntar jag mig att den Norska valutan ska återgå till någonstans över 1,16. Detta är såklart siffor som jag drar helt ur röven vilket innebär att vad jag håller på med är 100 % spekulation. Den rationella investeraren skulle i det här fallet leta efter Norska kvalitetsaktier att stoppa in i portföljen nu när man har en valutafördel, vilket jag också håller på med, medan den irrationella investeraren letar efter snabba vinster!

En längre tid har jag varit livrädd för derivat och avancerade instrument vilket lett till att jag fram tills nu knappt har haft en aning om hur dom fungerar. Jag har försökt läsa om warranter specifikt ett par gånger men aldrig lyckats hålla någon nämnvärd ambitionsnivå, varpå det hela runnit ut i sanden. Idag har jag motiverat mig, på en väldigt låg nivå, genom att köpa en lång mini future i NOK/SEK. Det betyder alltså att jag förväntar mig att den Norska kronan ska öka mot den Svenska för att på så sätt ge mig en avkastning.

Warranten jag köpte heter MINILONG NOK D och ställs ut av Royal Bank of Scotland. Den har en hävstång på 9,38 vilket gör att jag via min investering ska kunna få ut mer pengar än om jag enbart hade köpt Norska kronor för mina pengar. Om NOKen förstärker sig med 4% så förväntar jag mig att kunna plocka ut någonstans mellan 35-40% i avkastning, lite beroende på.

Dom risker som finns med det här är att min warrant blir knockad. Vad det innebär är att warranten automatiskt upphör att existera ifall kursen går under en specifik nivå. Man har satt upp det så för att man inte ska kunna förlora mer än sin investering. I det här fallet så är warranten finansierad till 0,999 kr av lån, vilket innebär att om warrantens värde skulle gå under det, så skulle jag bli skyldig banken pengar. Det innebär att warranten automatiskt upphör att existera ifall den Norska kronan skulle gå under 1,03, vilket ger en liten säkerhetsmarginal så att jag inte blir satt i skuld.

Beloppet jag köpte för är ungefär 0,1% av min portfölj vilket gör det hela lite larvigt egentligen. Jag blir knappast miljonär på det här men kommer förhoppningsvis att lära mig hur warranter fungerar!

Mvh,
Snåljåpen

4 thoughts on “Jag har köpt min första warrant!

  1. Xperimentinvest

    Lycka till. Min erfarenhet med optionshandel (liknande)vilket jag sysslade med för ca 15 år sedan är att det är som du nämner ren spekulation, det var roligt men också väldigt tidskrävande (eftersom man med hävstången hela tiden vill ha koll på minsta kursrörelse). Min utvärdering efter ca ett år var at t det var i princip ett nollsummespel och jag gick i princip jämt upp. Hisnande känsla dock när man kunde göra 10-tusentals kronor på några dagar. Hoppas du kan kontrollera ditt spelbehov 😉

    Reply
  2. Chrimatistikos

    Spännande detta. Höll på en hel del med detta runt 2010 men som herr Draper säger här ovan slutade jag totalt på plus minus noll. Kanske mest pga. att det är så enormt dålig likviditet på de där så att köpa till de kurserna jag ville var svårt. Håll oss gärna uppdaterade om hur det går!

    Reply

Leave a Reply