Jag startar en stiftelse!

Som jag skrivit tidigare så har jag länge funderat på att skänka bort pengar, och nu håller jag på att konkretiserar mina tankar kring detta. Just nu så formulerar jag stadgar för hur pengarna ska hanteras, vad styrelsens uppdrag blir samt allt däremellan som man behöver skriva ner formellt. Det blir en insamlingsstiftelse dit man kan skänka pengar som sedan förvaltas och årligen delas ut i enlighet med stiftelsens mål och syfte. Här har jag dock sprungit på ett litet farthinder, vad ska stiftelsens mål och syfte vara?

Jag hoppas att mina kära läsare här kan kommentera vilka olika ändamål som ni tycker att pengarna bör gå till. Min initiala tanke var att alla pengar investeras i Sverige och alla pengar delas ut i Sverige, men det kan komma att revideras utifrån yttre påtryckning.

Målet är att 100% av pengarna ska gå till stiftelsens mål och alltså inte fastna på vägen i byråkrati och administrativa kostnader. Styrelsen har ingen rätt till något arvode, inte heller förvaltaren, och stiftelsen kommer kräva att alla parter deltar av egen vilja och därmed utan ersättning.

Så snälla, hjälp mig, vart ska pengarna gå? Jag har funderat på att dela ut pengarna till småskaliga projekt där pengarna verkligen gör skillnad. Till enskilda barnhem, till ett specifikt forskningsprojekt inom förnyelsebar energi, till Svenskt föreningsliv. Ja, vart?

Ett förslag jag fick var att alla som skänker pengar får nominera ett ändamål som dom vill att pengarna går till. Sedan får varje ändamål ett unikt nummer, och en gång om året så snurrar man på ett lyckohjul och det numret som hjulet stannar på, det ändamålet får pengarna! Vad tycker ni om den iden?

Mvh,
Snåljåpen

6 comments

 1. Hej OlleJag har ett förslag på var pengarna kan gå, där de verkligen gör skillnad. jag håller på att föröka samla in pengar till ett projekt i Nepal, där jag nyss varit och jobbat voluntärt.I november kommer 8 barn få en livförändrande chans till att gå i skola. De kommer från en av de fattigaste, och högst belägna bergsbyarna i Himalaya,Dolpo,litteger 4500 meters höjd, dit det är näst intill omöjligt att ta sig, desto svårare att på tag på voluntära lärare. Några av barnen kommer istället att få chans att gå i skola i Kathmandu. De behöver i princip allt. Sängar, filtar, mat, kläder, böcker, pennor, medicin etc.. Jag har allt specificerat från projekt grundaren, Thashi, och alla bidrag är välkommet till dem. Är du interesad, så skickar jag dej gärna all information du behöver. Här finns inga mellanhänder, allt går direkt till barnen och deras behov. Även ett par hundralappar gör skillnad!

 2. Hej,

  Äntligen någon som delar min uppfattning om filantropi!

  Jag går också i tankarna om stiftelse, men min tanke är lite annorlunda.

  För det första kan jag säga att gåvor till vissa ändamål är skattereducerade med 25% upp till 6000kr / år (500kr / månad om man skänker varje månad), källa: http://www.skatteverket.se/privat/skatter/betalafatillbaka/skattereduktionforgavor.4.5fc8c94513259a4ba1d800064144.html

  Jag och min sambo skänker tillsammans 1000kr varje månad till Percy Barneviks Hand-in-Hand. Jag tror rent generellt på devisen: “ge en människa fisk, och han är mätt för dagen, ge en människa ett fiskespö och han är mätt för resten av livet”.

  Problemet med bistånd till fattiga länder är att det ofta slår ut den egna produktionen; vem vill köpa ris producerat i det egna landet när man får gratis ris från välgörenhetsorganisationer?

  Min övertygelse är att det enda sättet att få människor ur fattigdom på sikt är att göra samma sak vi gör i “väst”, d.v.s. fokusera på arbetslinjen! Vi gnäller över 8% arbetslöshet, men i dessa fattiga länder kan arbetslösheten vara över 50%. Hand-in-hand hjälper kvinnor som lever under 1,5 dollar / dag (extrem fattigdom). De skapar först en grupp och utbildar kvinnorna i ekonomi, och när de är redo så får de låna (är osäker på om det löper ränta, men de måste betala tillbaka lånet) för att starta ett företag. Pengarna kan alltså inte gå till “konsumtion”.

  Percy Barnevik har konstaterat att ifall runt 10% av världens alla bistånd användes för entreprenörskap och för att starta företag i fattiga delar så skulle ingen längre behöva leva i extrem fattigdom! Det är alltså extremt kostnadseffektivt att hjälpa på detta sätt, människorna får ta eget ansvar och ta sig själva ur sin situation, vilket jag tror kommer stärka självförtroende för de inblandade människorna.

  Ja hur som helst, om du är intresserad av mer och vill ha en diskussion kring bistånd så kan du maila mig :).

  Jag är 28 år idag och håller på att bygga upp en utdelningsportfölj av aktier som förmodligen kommer finnas “förevigt”, t.ex. Investor, Industrivärden. Min tanke är att skänka hälften av all utdelning jag får (utdelningen är skattefri om man skänker den innan man mottagit den). Och att sedan när jag och sambon blir pensionärer då börja med något typ av stiftelsearbete, istället för att lönearbeta jobba med en stiftelse av de då (förhoppningsvis) antal miljoner som vi lyckats skrapa ihop under vår livstid.

  Detta är en stor del av vad jag anser är min “livsuppgift” och meningen med mitt liv. Helt enkelt att ägna mig åt det jag tycker är kul, investera pengar och sedan använda dem på ett klokt sätt som hjälper människor!

  Slutligen tycker jag det är viktigt att du låter stiftelsen skänka pengar till de ändamål som du känner mest för, jag tror att det kommer motivera dig mest i långa loppet.

  1. Hej. Hittade sidan när jag sökte på hur man gör för att starta stiftelser.

   Väldigt inspirerande att läsa både ditt inlägg Olle och din kommentar Patrik.

   Jag är i dagsläget väldigt mycket nybörjare på detta området men har förstått att
   det kan vara vägen framåt inte bara för att skydda sina tillgångar som man vill kunna leva på själv
   samt ens familj utan kanske ännu viktigare hur man kan ge tillbaka till de delar i samhället
   man själv ömmar för på ett bra och säkert sätt.

   Det är lite förvirrande först i början att hänga med i alla termer och lagvrängningsjargong men
   efter att ha surfat och läst det jag kunde hitta så tror jag att jag har en någorlunda uppfattning om det.
   Som jag förstår det så verkar det som att man kan åstadkomma denna lösningen på följande sätt:

   1. Starta ett företag för din värdepappershandel eller vad ditt företag arbetar med. Anledningen är att det ger ett visst skydd.
   2. Skapa en stiftelse av ett slag (verkar finnas många varianter så man får nog lära sig mer om det). Denna ska vara ägare av ditt företag. Tydligen ökar man på det sättet skyddet ytterligare.
   3. Givet att din handel eller företag går bra, flytta över en mängd av överskottet till ett annat företag.
   4. Skapa en till stiftelse till som är ägare till detta nya företag. Denna bör då vara av slaget insamlingsstiftelse som Olle nämner om man vill ge tillbaka till den sakfråga man brinner för.
   5. Dela ut en summa årligen från insamlingsstiftelsen (kanske går att styra hur ofta man vill dela ut ?).

   Det är säkert inte helt rätt som jag beskrev det men något åt detta hållet kanske ? 🙂

   /Robban

 3. Hej Olle!

  Jag har bara fått nej från rikingar som borde göra nåt verkligt bra med sina jättemånga slantar.
  Så då kan jag lika gärna be någon vanlig med idéer liknande dina om detsamma.
  Istället för att skriva en (nödvändigtvis lång) avsiktsförklaring kan du se vad jag skulle bygga upp här,
  ifall jag hade kapital:
  http://www.arphosis.com

 4. Hej Olle,

  Jag och en granne äger tillsammans en festplats på en bergstop som heter Brännaberget i Överkalix, Norrbotten.
  Den är mycket vackert med midsommar sol samt en fantastisk vy på Kalix älven & Ängesån från bergstoppen.
  Vi planerade först att anlägga en semester bygge men blev överraskat med den trånga and trista proceduren från både länet och kommunens sida som betydde att det ska ta mellan 2-3 år innan man kan ha möjlighet att få en byggtillstånd. Våra investerare från utlandet drog sig ur när man fick ta reda på hur krånglig det är i Sverige.
  Min tanke nu är att en stiftelse ska köpa fastigheten från oss och förvalta den som en ” Global Scout Village”

Leave a Reply