Jag vill skänka bort pengar!

En sak som jag tänkt länge på är det här med att skänka bort pengar. Jag tycker att min ekonomi har utvecklats väldigt positivt de sista åren och jag känner väl att jag behöver ge någonting tillbaka till samhället som ändå gett mig chansen att komma dit jag kommit. Jag skulle kunna tänka mig att, till en början, skänka bort 100-500kr av min inkomst varje månad, mitt enda problem är att jag inte riktigt vet hur jag ska göra detta i praktiken. Visst, hjärt- och lungfonden är bra och dit har jag gett pengar tidigare. Friends är också en bra organisation, för att inte glömma rädda barnen. Men jag skulle också vilja skänka pengar till betydelsefull forskning på hemmaplan här i Sverige, så hur ska jag nu gå tillväga? Jag vill inte heller att det ska bli en engångsföreteelse, utan jag vill fortsätta att ge bort pengar i all evighet!

En sak som slog mig här om dagen var att jag kanske skulle starta en egen stiftelse. En stiftelse som ingen äger, dit man kan skänka pengar för att sedan få pengarna utdelade till olika “behövande” organisationer och individer. Upplägget som jag tänker mig är att man kan skänka pengar anonymt eller med namn, och att ingen gåva är för liten eller för stor. Dessa pengar förvaltas sedan av stiftelsen, och ju bättre förvaltningen går, desto mer pengar delar man ut, dock finns ett minimibelopp för utdelningen varje år. Förvaltaren får inget betalt för arbetet och utdelningen är enbart baserad på avkastningen av förvaltningen. Jag tänker mig att man kan dela ut 80-90% av avkastningen till välgörande ändamål varje år, resterande del återinvesteras så att stiftelsens utdelningspott kan bli större nästa år även om det inte tillkommer något kapital.

Jag tycker att det känns så dåligt att ge bort 500 kr “en gång” när jag kan investera dessa pengar i en stiftelse som sedan ger bort 5% årligen, föralltid. Istället för att skänka pengar som en engångsföreteelse, så kommer detta upplägg alltså att ge en fortsatt utdelning som kan gynna folk över en längre tid, kanske för alltid?

Jag har inte filosoferat så djupt på exakt vilka ändamål som pengarna skulle gå till, men jag kan tänka mig att ge bort till 3-5 olika ändamål varje år. Men kanske såhär:

25% barncancerfonden
25% hjärt- och lungfonden
25% till unga entreprenörer?
25% till forskning inom förnyelsebar energi?

Vilka ändamål brinner ni för och hur skulle ni ha delat ut pengarna? Vad tycker ni om tillvägagångssättet? Notera att jag inte har något som helst vinstintresse och inte vill ha ett enda öre för det här. Det här är ren och skär välgörenhet, men på ett lite mer avancerat och långsiktigt plan än en månadsöverföring till rädda barnen.

Är jag knäpp, eller skulle ni kunna tänka er att ge bidrag till en sådan stiftelse?

Mvh,
Snåljåpen

16 comments

 1. Du får göra en nyttoanalys där den potentiella kostnaden får bli den stora indignationen från folkmassan när du investerat bort avkastningen mot glädjen när du får 7-8% avkastning.

  Annars är det väl detta ganska vanligt, att finansiera stiftelsens utgifter med avkastningen på investerat kapital.

 2. Du är inte knäpp.
  Själv så tycker jag att jag ger något tillbaka genom att vara aktieägare i industrivärlden.
  Jag skänker hela min utdelning till världsnaturfonden.

  Resonerar som så att det är bättre då att vara aktieägare än någon annan är det.

  Det är ju så att företagen i industrivärlden även ger något tillbaka till välfärden (även SSAB med sitt fula bruk i Oxelösund skärgård ;)), vilket man skulle kunna ifrågasätta t.ex. i fallet när det gäller företag som Swedish Match…

  Mvh

  1. Jag skulle vilja skänka pengar till mindre organisationer där det gör stor skillnad. Jag har för dålig koll på WWF och sånt för att kunna förstå. Men jag vill skänka pengarna på hemmaplan till olika mindre projekt. Jag ska definitivt genomföra det här, men få återkomma till detaljerna :).

   Mvh,
   Snåljåpen

   1. Hej Olle! Jag har en affärsidé som jag vill bygga lite mer på. Hör av dig om intresse finns så berättar jag mer. Mvh Jessica

  2. Om det är något som jag själv tycker är intressant är allt som har permakultur att göra. Kanske inte har med välgörenhet att göra…? Men om man ser en framtid där oljan börjar ta slut och konstgödsel blir en bristvara för storjordbruk, så kommer vi kanske om inte annat börja bli tvingade att tänka alltmer lokalt, dvs självhushåll. Det är där som jag ser en framtid med permakultur som något att lära sig av. Att Stockholmstrakten ännu inte verkar ha ett enda permakultur projekt på gång är riktigt dåligt. Har för mig att kosteröarna bland annat har ett sådant projekt på gång. Det går säkert att söa på webben om. Förstår att det nog inte är något sådant som du är ute efter. Ville bara dela med mig av det som jag själv tycker är mycket intressant att följa utvecklingen av samtidigt som jag inte tror så många känner till något om detta. I en värld utan olja behöver inte innebära att all utveckling går bakåt men att det konsumtionssamhälle vi har idag med fysiska varor kommer ta allt mindre plats.
   Samtidigt så tror jag istället att digitala tjänster kommer uppta en allt större plats i vår vardag och till slut bli det som driver ekonomin framåt

  1. Ja, och jag gillar det inte. Varför skulle det vara bättre att låna ut än att ge? Om jag nu ska låna ut så ska det vara helt räntefritt. Det här är välgörenhet, inte business.

   Mvh,
   Snåljåpen

  1. Det där lät konstigt men jag menar det på det viset! Först måste jag bli rik, sedan kan jag börja tänka på sådant kul.

  2. Jag förstår hur du tänker, men 100kr i månaden kommer knappast förstöra för dina miljonärsplaner. 100kr i månaden för mig betyder allt i världen för vissa, för mig är det en piss i havet som jag gärna ger bort. Nu återstår det att se hur man kan göra det så effektivt och så smart som möjligt.

   Glöm inte att desto mer du ger, desto mer får du tillbaka. Även om alla inte har samma prioriteringar så luktar det tjock och fet kapitalist om ditt uttalande :). Rikast vinner tyvärr inte. Och oavsett så finns det inget som säger att jag inte kan skänka till välgörenhet och fortfarande bli rik.

   Mvh,
   Snåljåpen

  3. Jag tänker inte börja plocka ut pengar ur stiftelsen innan jag verkligen kan göra något med mening för pengarna. Alltså, 100 kr i min stiftelse nu eller 100 kr i mitt vanliga aktiedepå gör ingen skillnad.

  4. “Nä, 100 kr från dig gör ingen jättestor skillnad. Men 100 kr från 100 personer som dig gör en väldigt stor skillnad.”Vi pratar om vad du eller jag kan göra här, inte alla andra. De kan varken du eller jag svara för. Alltså, 100 kr i min stiftelse nu eller 100 kr i mitt vanliga aktiedepå gör ingen skillnad.”Ingen vill göra något förrän alla gör allt.” Så är det ju inte så förstår inte varför du skriver så? Var fick du det ifrån? Enormt många människor gör saker, allt från lite till mycket oberoende av vad andra gör varje dag. “Sen behöver man inte ge bort 1 miljon för att det ska göra skillnad.” Nej, men småsummor gör verkligen ingen skillnad oavsett. Och jag vill inte skänka mat till t.ex Afrika, det är relativt meningslöst. Jag vill skapa något som gör att de i framtiden kan hjälpa sig själva till ett bättre liv. Något hållbart. “Men jag förstår hur du tänker.” Då du verkar missuppfatta mig totalt så tvivlar jag på det?”Håll du dina pengar för dig själv.” Vi pratar om att vi vill ge bort våra pengar för att hjälpa andra och du skriver detta? Okej…

  5. Nä, 100kr från dig gör ingen jättestor skillnad. Men 100 kr från 100 personer som dig gör en väldigt stor skillnad. Men om alla tänker som dig så är det svårt att sätta en boll i rullning. Ingen vill göra något förrän alla gör allt.

   Sen behöver man inte ge bort 1 miljon för att det ska göra skillnad. För vissa så är 5 kr skillnaden mellan mat på bordet eller svält. Men jag förstår hur du tänker, håll du dina pengar för dig själv :).

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Kan även skänka till en som har förtidspension pga sjukdom
  Tex mig,jag lever under nivån som ingen skulle vilja ha,
  Så en 500 i månaden till mat vore helt underbart,.

Leave a Reply