Miljonär innan 30?

Långt innan jag började skriva här på bloggen så följde jag en bloggare som kallade sig för “miljonär innan 30“. Dom allra flesta här har säkert läst hans skriverier och, som jag, blivit imponerad av hans engagemang och beslutsamhet. På den tiden, jag tror det var 2007, så bestämde jag mig för att jag minsann också skulle bli miljonär innan jag fyllde 30 år. Jag skulle minsann också snåla in ordentligt och satsa allt för att nå det målet. Någonstans mellan 2007 och nu så försvann den drömmen ut i sanden, men det behöver inte betyda att jag inte kan klara av det. Drömmen har inte gått i kras, den har bara glömts bort. Jag lever idag långt ifrån så snålt som jag från början tänkte, men jag är fortfarande långt ifrån lyxfällan och lyckas ändå spara undan en och annan tusenlapp.

Idag när jag satt och pillade med mina siffror i excel, som jag ofta gör när jag inte har något bättre för mig, så blev jag påmind av den här drömmen och tänkte att jag ska försöka göra en prognos för att kolla om jag kommer kunna klara av att nå en miljon innan jag fyller 30. Jag vet inte om jag skrivit på bloggen om hur gammal jag är tidigare, men oavsett så är jag 23 år vilket innebär att jag har 7 år på mig att nå miljonen, alltså är min deadline år 2020. Jag vill förtydiga att med miljonär så menar jag inte en miljon kronor på sparkontot, med miljonär så menar jag att mina tillgångar ska överstiga mina skulder med minst en miljon. Om jag t.ex. har köpt en lägenhet som är värd 3 miljoner och har 2 miljoner i lån på den, då är jag per den här lösa definitionen en miljonär även om jag har noll kronor på kontot.

I den budget som jag använder mig av så har jag beräknat att jag ska kunna spara ungefär 10 000 kr varje månad, vilket jag klarat av dom allra flesta månader sedan jag började hålla koll på siffrorna ordentligt. Det finns såklart undantag, som när motorn rasade på bilen, men sen finns det också månader när jag kunnat stoppa undan över 50 000 pga. slutlön från arbetsgivare osv, så det har jämnat ut sig relativt bra. I framtiden förväntar jag mig att kunna stoppa undan mer än detta per månad eftersom budgeten är baserad på den fasta inkomsten och inte den eventuella bonus som jag hoppas kunna plocka på mig.

I min första prognos så har jag räknat på att jag ska fortsätta stoppa undan 10 000 varje månad, plus en avkastning på 0,5 % i månaden. Jag ställer upp i tabellform hur lång tid det kommer att ta beroende på hur det går.

Som ni ser så är det alltså fullt realistiskt att nå en miljon innan dess att jag fyller 30 år gammal. Eventuella saker som kan sätta käppar i hjulen kan vara lägenhetsköp, barn, byte av jobb etc. Ett lägenhetsköp ska dock inte vara i vägen så länge jag inte ökar mina boendekostnader rejält. Oavsett om jag sparar 5, 10 eller 15 tusen så borde jag alltså kunna kalla mig miljonär innan 30, precis i linje med min gamla dröm. Men saken är den att jag inte har bråttom, vem vet vad som händer, kanske tröttnar jag på det jag gör och vill börja plugga, och då är ju förutsättningarna totalt vända upp och ned. Framtiden får visa hur det går, men att det är möjligt, det råder det inga tvivel om.

Har ni någon gång gjort en lös prognos likt den jag gjort?

Mvh,
Snåljåpen

8 comments

 1. Om jag säljer av lägenhet, aktier och fonder så är jag miljonär. Skulle ha ca 1,2 miljoner. Fyller 30 om en månad 🙂

  Det intressanta är att jag för tre år sen precis gått klart min utbildning på universitetet och då låg på -120 000kr i studieskulder. Hade en del ärvda Swedbank aktier och fonder som inte var värda något nästan på grund av finnanskrisen. Sen dess köpte jag en lägenhet som gått upp ca en halv miljon i värde och sparat en del. Har inte levt snålt direkt och har en fru som inte jobbar. Vet inte riktigt varför många tycker att det är svårt. Bara att leva likadant som man alltid gjort.

 2. Hej, jag har gjort liknande prognoser många gånger, jag har passerat båda dina gränser med råge både miljonen och åldern :-). Det intressanta i sammanhanget är kanske att jah köpte ett hus 1998 som jag har kvar fortfarande. Denna post i mina räkenskaper motsvarar ett par miljoner i ren värdestegring, på en kortare cykel kan det givetvis bli tvärtom för dig, men det vet man ju aldrig. En bostad köper man ju främst för att bo i om man inte har större kapital att spela med. Fortsätt att leva snålt och du kommer att nå miljonen.

 3. Låter realistiskt! Nja, jag har inte räknat på det, men jag har väldigt svårt att se att jag ska nå en miljon innan jag är 30 – det är ju inte så många år kvar tills dess! Jag har istället som mål att varje år spara minst 100 000 av min årslön (som det ser ut just nu). Jag inser nu att jag kanske borde gör en liten fin sammanställning på när jag beräknas nå en miljon 🙂

 4. Liknande kalkyler har jag gjort drösvis av.Dock är det bara en jag gjort riktigt seriöst, och det är den gällande vårt bolån och när det kan tänkas vara avbetalt.Tror prognoser som dessa, om de görs realistiska, kan hjälpa en att hålla sig på spåret./TE

 5. Kul med en kollega!
  Jag kommer absolut följa dig – har samma inspirationskälla:) Många slutar ju skriva efter några få inlägg så det är kul att se att du kör på!

  miljonaren.blogspot.se

 6. Hur har det gått? ungefär två år sedan du skrev det här.
  Själv 89:a och på god väg. 250k kvar.

  1. Hej Dennis,

   Det var väldigt längesedan jag räknade på detta, så det var kul att få en påminnelse.

   Sanningen är den att om jag skulle sälja min lägenhet idag till priset som den är värderad till, då skulle jag hamna över miljonen redan idag. Börsen har gått bra, sparandet har varit starkt och våra renoveringar har lönat sig.

   Miljonär innan 25 med andra ord :).

   Mvh,
   Snåljåpen

 7. Blev miljonär när jag var 18, eller ja innan dess egentligen. Men pga förmyndigande av föräldrar mm så blev jag det officiellt när jag fyllt 18. Vinner jag någonting?

Leave a Reply