Troende är mindre intelligenta!

Idag fick jag en länk av en kompis och höll på att skratta ihjäl mig när jag läste, oj så många gånger som jag har fått på käft när jag diskuterat det här ämnet. Religion är ett ämne som jag brinner starkt för, inte för att jag är religiös, utan för att jag tycker det är fullständig nonsens. Jag diskuterar religion vitt och brett så fort någon ger mig chansen, jag är inte nedvärderande mot folk som är troende, jag har bara väldigt svårt att förstå deras argument. Argumentationstekniken som används av många troende är att man håller för öronen och blundar inför alla sakliga argument som baserar sig på fakta. Och det här tycker jag är ett tydligt tecken på bristande intelligens. Intelligens för mig är att vara rationell och bygga sina åsikter och sin förståelse för världen utefter empiriska bevis och av fakta. Fast det här med intelligens är ju kanske större än så, jag kanske syftar på analytisk intelligens? Fast jag menar, att om man har bristande analytisk intelligens så har man låg intelligens över lag.

Idag kom den här smaskiga artikeln upp i vår kära kvällstidning, aftonbladet, och det här var någonting som jag aldrig trodde att jag skulle få läsa. Jag har länge förväntat mig att få sambandet bekräftat, men att en kvällstidning skulle våga rapportera om det, det hade jag aldrig vågat drömma om. Nu framkommer det alltså att en metastudie har analyserat 63 studier och hittat ett ”tillförlitligt negativt samband mellan intelligens och religiositet”.

Nu plockar jag fram popcorn-påsen och väntar på att Andreas Jarebro bryter ner studien i beståndsdelar och klagar på att man minsann enbart analyserat inavlade hillbillys från Alabama. Jag har inte läst studien i sin helhet men kanske får för mig att göra det någon regnig dag. Idag skiner dock solen och aftonbladet har för första gången gett mig lite hopp om mänskligheten.

Mvh,
Snåljåpen

1 comment

  1. Kan inte tänka mig att någon skulle vara förvånad över de här resultaten. Om man tror på en allsmäktig osynlig varelse bara för att… tja, någon har sagt till dig att han finns så kan man omöjligt ha alla skruvar på rätt plats i huvudet.

Leave a Reply