Vill du köpa dina barns betyg?

Skrivet och publicerat på min gamla blogg, 18:e januari 2013.

Det här med att man ger sina pengar för att få högre betyg, vad tycker vi om det egentligen?

När jag gick i skolan så var det flera i min klass vars föräldrar gav dem pengar för olika betyg i slutbetyget av högstadiet (gymnasiet också för den delen) . T.ex. 500kr för varje VG och 1000kr för varje MVG, vissa hade högre, andra hade mindre. Jag hade ingenting alls men är absolut inte bitter för det, även om jag tror att jag hade presterat bättre med ett ekonomiskt incitament. Missförstå mig inte, betyg i 9:an är inte allt, jag hade rätt risiga betyg i 9:an men har ändå lyckats överleva utan nämnvärda problem. Personligen tycker jag att det Svenska skolsystemet är relativt felprioriterat, men jag tror inte vi ska underskatta den roll som allmän skolgång kommer att spela i framtiden, även om någon behöver göra ett hästjobb av omstrukturering.

Nu till det jag egentligen undrar: är ekonomiska incitament ett bra sätt att motivera sina barn till studier på?
När man sitter där i skolbänken 15 år gammal och tycker det är mycket häftigare att åka moppe än att läsa matte, kan ett ekonomiskt incitament vända uppochned på situationen och få hen att höja betyget? Kan man “köpa” de där extra timmarna som krävs? Jag ser såklart potentiella problem hos personer som har problem att uppnå godkänd nivå att helt plötsligt klippa ett MVG enbart för att det finns pengar i andra änden. Men för de personer som faktiskt har möjligheten men bara inte orkar, borde man inte kunna motivera dem?

Om det nu inte skulle gå att motivera med pengar, varför går inte det? Är det på grund av ungdomens relation till konceptet pengar? Är det kanske för lite pengar? Behöver ungdomen pengar till någonting? -Kommer motivation till studier verkligen enbart inifrån i den åldern? Jag tror inte det. Jag tror att alla ungdomar som har en sund relation till pengar (läs: inte bortskämda som stryk) kommer att motiverat av ett ekonomiskt incitament.

Vad det gäller högstadiet vs. gymnasiet så tror jag dessutom att vi underskattar vikten av att “bygga” rätt inställning hos ungdomarna redan i högstadiet. Det verkar som väldigt många går från att aldrig ha läst en läxa i sitt liv till att helt plötsligt behöva läsa hemma dagligen. Själv hör jag till den gruppen som i stort sett aldrig någonsin läste läxor, men det är en helt annan historia.

Sist vill jag säga att anledningen till denna approach är inte för att “köpa” barnets betyg, om jag skulle göra detta så skulle det vara för barnets skull, inte för min egen. När jag gick i högstadiet och folk sa åt mig att “om du inte fixar dina betyg så kommer du aldrig få ett jobb” så blev jag inte direkt mer motiverad, tvärtom, då jävlar skulle jag visa dem. Om någon hade sagt att “om du fixar dina betyg så kommer du bli belönad med X” så hade jag förmodligen reagerat annorlunda. Ni förstår, man kan inte öka prestation genom hot om bestraffning. Det enda man kan göra är att hindra den från att sjunka genom botten. Kristendomen har försökt få människor att agera etiskt med hot om bestraffning i 2000 år och det verkar ju ha gått sisådär. Motivation och inställning kommer genom intresse och belöning!

Som tur är så är det rätt långt kvar tills jag behöver ta ställning till mitt barns motivation till studier.

Mvh,
Snåljåpen

2 thoughts on “Vill du köpa dina barns betyg?

  1. Anonymous

    Vi borde vara mer oroliga för hur skolan har förändrats än om vi ska ge våra barn belöningar eller inte. Svenska skolans förfall är ett enormt svek mot nästa generation som tillåtits ske med alla de stora partiernas goda minne. Lyssna t.ex. på denna SR-dokumentär för att ta del av en av alla “reformer”:

    http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/4522?programid=1316

    Reply

Leave a Reply