Är smartphonen på väg att dö ut?

Jag tror att små mobiltelefoner kommer att få en annorlunda roll i framtiden. Den sista tiden har vi sett smartphones få allt större skärmar medan våra tablets har blivit allt mindre. Helt plötsligt ska alla bolag producera dessa mellanting mellan smartphones och tablets och nu ryktas det att även Apple har en “phablet” på gång.

Jag vet inte vad jag ska tycka om denna utveckling, själv har jag en “vanlig” smartphone och en “mindre” tablet. När jag sitter på tunnelbanan på vägen till jobbet på morgonen så gillar jag att surfa och läsa nyheterna och tyvärr är min telefon för liten för att tillfredsställa detta intresse på ett bra sätt. Jag har en Nokia Lumia 800*, med en liknande skärmstorlek som en iPhone, och jag tycker verkligen att det är helt värdelöst att surfa och läsa på den. Därför har jag min iPad mini som jag släpar med mig, helt perfekt att läsa och surfa på, men knappast användbar som en telefon.

Det som jag har märkt med det här användandet är min telefon har blivit värdelös. Den fyller inte längre något syfte som en smart telefon, det enda jag gör med den är att ringa och smsa. Frågan jag ställer mig då är: spelar det någon roll vad jag har för telefon? Kanske jag ska skaffa mig en “dumbphone” och sedan använda min iPad mini till allt det “smarta” surfandet när jag är på språng? Så länge den dumma telefonen kan fungera som modem så har jag ju mitt på det torra!

Nokia Asha 210

Jag har sneglat lite på Nokia Asha 210 som en lite mindre smart smartphone. Den kör Symbian och är inte speciellt användarvänlig till annat än Mejl, sms och ringande, men sen är det allt jag behöver. Telefonen har fullt QWERTY-tangentbord vilket underlättar inmatning enormt. Tyvärr är telefonen lite för stor, och trots sin prislapp på under 1000 kr så är jag tyvärr inte helt såld. Hade den varit hårfint mindre, haft stöd för 3G (vilket den saknar) och även kunnat agera som modem så hade jag förmodligen köpt den direkt!

I framtiden tror jag att telefonen kommer att få allt mindre roll som just telefon i mitt liv när de smarta klockorna kommer till marknaden. Om jag kan ringa med klockan och surfa med paddan, vad behöver jag då telefonen till? Men det ligger väl alldeles för långt fram i tiden, jag kommer förmodligen att köpa den nya iPhonen när den släpps eller Lumia 1020 om jag bara kan lära mig lita på att Microsoft kommer att förvalta Nokia-arvet med rättvisa. Det återstår att se!

*Min Lumia 800 sjunger på sista versen och det är nu bara veckor kvar tills jag skaffar någonting annat. Frågan är om det blir en iPhone 5s, en Lumia 1020 eller nånting HELT annat. Helst vill jag ha någonting lite mindre och gärna med ett fysiskt tangentbord.

Önskelista:

 • 3g (gärna 4g)
 • Tethering/hotspot-funktionalitet
 • Fysiskt tangentbord
 • Helst max 120gram
 • Vettig mailklient
 • Kalender som fungerar
 • Det var bra så, tack!

Mvh,
Snåljåpen

2 comments

 1. Prova att surfa med en Samsung galaxy s2/s3. Där fungerar det riktigt bra, däremot är iphoneskärmen (eller igentligen upplösningen) inte nog för att surfa, framförallt inte om man vill skriva saker, slösurfande tycker jag den duger till för det mesta.

  Samsunglurarna är väldigt aviga att hålla i till att börja med men det är mest en fråga om vana. Däremot är S3 lite klumpig i fickan, men man anpassar sig ganska fort, men var är mest en fråga om att ha en passande ficka på ett bra ställe. (sidoficka i byxorna eller bröstficka med knapp upplevde jag var det bästa)

  (har haft iphone4s, galaxyS2 och galaxyS3 samtidigt)

  I slutänden var det faktiskt vikten som jag störde mig på mest då iphone kändes som en tegelsten i förhållande till dom andra oavsett om den låg i fickan eller jag höll den i handen.

Leave a Reply