Lön och val av studieinriktning

Tidigare så har jag skrivit lite om det här med att välja karriär efter lön, och idag tänker jag fortsätta på ett liknande spår. Idag på vägen hem från jobbet så lyssnade jag på en podcast från NPR: Planet Money som handlade om att olika studieinriktningar på college i USA gav olika löner. Inte helt oväntat, men det är ändå intressant att dra upp denna statistik till ytan för att få folk som söker t.ex. beteendevetare och lågstadielärare att inse vad detta innebär, rent ekonomiskt.

I podcasten så pratar man om en studie som gjorts där man kartlagt medianinkomster hos arbetande som har studerat på college i USA. Deras inkomster kategoriseras sedan per studieinriktning och så skapas det ett diagram där man ser vem som tjänar minst respektive vem som tjänar mest. Inte helt oväntat så hamnar lärare och beteendevetare väldigt långt ner i statistiken, och precis som hemma i Sverige så hamnar ekonomer och ingenjörer på toppen. Bäst betalt av alla har de ingenjörer som inriktat sig mot oljebranschen. Det är inte heller helt oväntat. Min bransch, “computer science” ligger på topp 3 vilket är en av de bidragande faktorerna till att jag satsar vidare inom detta. Dock vill jag påstå att mitt karriärsval inte enbart är inriktat mot datorvetenskap utan är snarare en blandning av IT, management och ekonomi, men det är en annan historia!

Som ni ser så är fördelningen egentligen ganska väntad, det som kan vara värt att reflektera över är skillnaden mellan det bäst betalda yrket jämfört med det sämst betalda. Trots att studielängden är den samma och dessa personer i slutändan alltså sitter kvar med lika stora studielån så skiljer sig lönerna åt något enormt. Petroleumingenjörerna tjänar alltså 3-4 gånger så mycket som en lågstadielärare, är detta rimligt?

Personligen så vet jag inte riktigt vad jag ska tycka, självklart så är lärare en viktig yrkesgrupp som förtjänar löneförhöjning och allmänt högre fokus, men är det realistiskt att dessa löner ska balanseras ut? Om jag sökte till högskolan nu så skulle jag inte söka lärarlinjen, trots att det kanske är det som jag skulle vara mest intresserad av. Matematiklärare för gymnasiet/högskolan är någonting jag tänkt på länge, men det betalar ju så förbannad dåligt, så varför skulle jag? Om jag t.ex. skulle läsa till civilekonom eller civilingenjör så skulle jag nästan garanterat dubbla min lön med enkelhet, så varför skulle jag inte välja det?

Lön är inte allt här i livet, men den frihet som en tredubblad lön skapar måste också ställas i relation till arbetet som utförs. Att vara lärare kanske är skitkul och så, men är det tillräckligt givande för att acceptera hälften eller en tredjedel av den lönen som du kunde ha fått? Lön och pengar är inte allt här i livet, men det som många glömmer är att pengar faktiskt ger en viss form av frihet. Och den friheten som min lön kan köpa mig, den skulle jag inte byta mot något jobb i världen.

Mvh,
Snåljåpen

1 comment

  1. Som blivande ingenjör har jag märkt att vi studerar mycket hårdare än övriga utbildningar med lika lång studietid. Precis som läkare och ekonomer. Inte många som orkar med den pressen. 🙂

Leave a Reply