Microsoft + Nokia = Sant

Ja, då var det äntligen på tapeten igen, det som vi alla väntat på, Nokia är på väg att bli sålt. Eller sålt, mobildivisionen är på väg till Microsoft vilket har gett aktien glädjefnatt. Det kan tänkas en smula ledsamt att jag var aktieägare i Nokia från 17-18 kr och sedan övergett aktien sakta men säkert. Idag står kursen på ~36kr vilket alltså det dubbla från vad jag köpte på, hade jag bara haft is i magen så hade jag gjort mig en redig hacka.

Jag älskar fortfarande Nokias produkter: med gedigen byggkvalitet och ett operativsystem som funkar! Jag blir ofta mobbad för min Nokiatelefon och folk gnäller till höger och vänster på Windows-satsningen, men telefonerna blir tyvärr inte sämre bara för att majoriteten ogillar dem. Så länge man har råd att bibehålla sin kvalitet så spelar det ingen roll om jag är den enda kunden, telefonerna är fortfarande grymma.

Microsofts nya satsning mot att bli ett tjänste- och hårdvaruföretag fortsätter vidare och har nu alltså lett dem in på mobilmarknaden. Det här är en satsning som jag inte gillar och som jag tror kommer att leda Microsoft till flera svåra år framöver. Nu är frågan om man får en strategivändning med Ballmer ur matchen, men det känns inte speciellt troligt. Att mobildivisionen blir kvar i Finland ser jag som positivt, men för första gången är jag lite orolig inför framtiden för Windows Phone. Jag har varit 100% inställd på att köpa en Lumia 1020, men för första gången är jag lite osäker.

Att Nokias mobildivision skulle bli uppköpt, det kom inte som någon överraskning, dock hade jag väntat mig att kanske Huawei eller Lenovo skulle vara köpare, men samarbetet med Microsoft är alltså långt mer inavlat än man kunnat tänka sig. Om man nu anser att mobildivisionen är värd 0 kr vilket flera analyser påpekat så har Microsoft alltså betalat ett groteskt överpris med sina 5,44 miljarder euro.

Nokia får nu chansen att börja på ny kula och överge den olönsamma mobildivisionen, man har gjort sig av med sitt största problem och faktiskt lyckats få betalt: åtskilliga miljarder. Nokia blir utan mobildivisionen ett moget bolag i en mogen bransch som är långt ifrån lika spännande att äga som det varit de senaste åren. Satsningen på nätverksdelen kan säkert bära frukt, men mitt intresse för Nokias framtid är i dagsläget väldigt svalt.

Ps. Det återstår förstås att se om aktieägarna accepterar det här, men det är jag inte det minsta orolig för. Ds.

Mvh,
Snåljåpen

1 comment

  1. Själv har jag ägt en större post i ett certifikat som följer nokias kurs med en hävstång på 3. Inköptes under hösten 2012 då jag tyckte att Nokia straffats oväntat hårt under en längre tid.

    Min förhoppning var just ett spekulativt uppköp. Tyvärr gjorde jag mig av med detta innehav. Hälften under försommaren och andra halvan för knappt två veckor sedan. (Certifikaten har en tendens att urholkas rejält när tiden går…)

    Lite osis kanske med min tajming men jag behöll i alla fall en liten del nokia-aktier 😉

    Men visst kvarstår frågan hur bra kommer “Ericsson 2” att lyckas efter denna avknoppning !?

    /Magnus, lattebubbla.se

Leave a Reply