Nybörjarportföljen – konkret rekommendation!

Nu kommer jag att göra någonting så oväntat som en konkret rekommendation, jag tänker rekommendera hur man kan lägga upp sitt sparande om man är helt ny till det här. Rekommendationen kommer att vara i flera nivåer beroende på hur engagerad och intresserad man är, där den första nivån är extremt simpel där det enda man behöver göra är att sätta upp en månadsöverföring. Ett alternativ till rekommendationen nedan kan vara att köpa samtliga aktier i Snåljåpens bloggindex

Nivå 1:
Avanza Zero 
På nivå 1 så vill jag rekommendera nybörjaren till att sätta ett månadssparande till Avanza Zero varje månad. Avanza Zero är Sveriges enda (?) helt avgiftsfria indexfond som dock enbart erbjuds till Avanzas kunder. Men eftersom det är gratis att vara kund så finns det inga ursäkter. Avanza Zero följer börsindexet SIX30RX vilket innebär att nybörjarens sparpengar kommer att avkasta ungefär så som börsen gör i sin helhet, vilket historiskt sätt har varit väldigt bra. Det positiva med det här förfarandet är att det kräver absolut ingen insats av spararen, utan det enda man gör är att sätta upp ett månadssparande och sen kan man lugnt glömma bort det och inse att man är miljonär om ett par år.

Nivå 2:
På nivå så hamnar nybörjarspararen som vill äga egna aktier istället för fonder men inte riktigt vet vilka aktier som är bra att lägga i portföljen. Därför kommer här ett bra baspaket att använda som grund för sparandet och när kunskapen kommer så kan man själv välja att plocka in fler aktier. Från och med nu vill jag inte se några nybörjare med 90% läkemedelsaktier eller oljebolag!

Axfood
Ett av Sveriges bästa utdelningsbolag, innehas av flera Svenska bloggare. Axfood är ett bolag som jag själv kikat på en tid och det är ett bolag som jag kommer att plocka in i portföljen, det är bara en tidsfråga. Man har starka ägare i Axel Johnson AB (Antonia Ax:son Johnson med familj), en lång och stabil historik och driver som bekant en av Sveriges största matvarukedjor. En bransch som knappast är en fluga.

Betsson
Här är ett spännande bolag som inte verkar i en lika stabil bransch som Axfood. Betsson är bäst i klassen i betting-genren och är ett av mina absoluta favoritinnehav. I skrivande stund så är bolaget ganska bra värderat vilket betyder att ett omedelbart köp inte är helt fel. Man delar ut pengar och har gjort under en längre tid, man har en ständigt växande vinst, omsättningen växer och bolaget mår bra. Betsson är ett riktigt kvalitetsbolag.

Handelsbanken
Handelsbanken är Sveriges bästa bank, inte för kunderna, men för aktieägarna. Samma sak här, stabil tillväxt, växande vinst och fina utdelningar. Kvalitetsbank som bör ligga långsiktigt i alla Svenska portföljer. “Handelsbanken är nya H&M” – inte till tillväxt, men till kvalitet!

Hennes & Mauritz
Sveriges största bolag sett till värdet. Stabilt och bra bolag som både växer i omsättning, vinst och utdelning. Ett väldigt moget bolag med starka ägare i familjen Persson. Tyvärr tycker jag värderingen är i högsta laget för stunden och det är ingenting jag skulle köpa till dagens kurs. Ägs av hela 14 (!) ekonomibloggare enligt min sammanställning.

Industrivärden
Industrivärden är min favorit bland investmentbolagen med innehav i Sandvik, Handelsbanken, SSAB, SCA, Ericsson, Volvo, Skanska, Indutrade och Höganäs. Bra investmentbolag med fin utdelning. Ägs av många ekonomibloggare och är rimligt värderad i skrivande stund. Mitt näst största innehav bakom Starbreeze som ofrivilligt seglat upp på toppen.

Nivå 3:
På nivå 3 hamnar man när man ägt egna aktier ett par år och följt marknaden aktivt, när man är intresserad av att ta klivet vidare. Det är inte säkert att man någonsin hamnar här eftersom nivå 2 duger åt alla. Men här kanske man vill blanda in någonting med högre risk, man kanske vågar gå in och ur marknaden i relation till börscyklerna etc. Men som sagt, det är inte nödvändigt att ta steget hit för att bli en bra investerare.

Mvh,
Snåljåpen

11 comments

 1. Bra portfölj! Men för att förtydliga så finns det flera gratisalternativ på markaden. Bla SEB Europa Gratis & så har även Handelsbanken en..

  1. Telia kan absolut passa in bra i nybörjarportföljen, dock är jag osäker på hur marknaderna kommer att utveckla sig för Telia framöver och därför står jag själv gärna utanför. Jag har aldrig varit speciellt insatt i Telia men det kanske är ett misstag som jag får äta upp :). Skriv gärna ett inlägg om det så ska jag ge det en chans!

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Tack för den!
  Intressanta och bra tips för en total nybörjare som mig.
  Kommer dock läsa på lite mer innan jag ger mig in i leken.
  Mvh G_Lund på kolo.

  1. Åh, hej och välkommen också hit :)!

   Jag tycker dessa aktier gör en bra grund i alla portföljer och kommer själv att satsa på att få in de flesta. H&M och Axfood ser dock dyra ut just nu så där skulle jag helst avvakta. Men förhoppningsvis kan jag utveckla den här rekommendationen framöver till att inkludera fler aktier, men detta är en bra start!

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Bra inlägg och förslag på portfölj. Som nybörjare är det bra att få konkreta förslag. Jag håller med om ovanstående aktietips, det är ungefär det jag läst mig till. Inte bara på bloggar utan även på andra ekonomiforum, affärstidningar och listor över högavkastare.

  1. Absolut, dock är konkreta tips farliga om man litar blint på dom. Mina tips ovan är väldigt solida i mina (och andra bloggares) ögon och jag tror de flesta som är pålästa i aktiesvängen kan hålla med om att detta är bra innehav. Men när någon köprekar Fingerprint, Josab, Cassandra Oil, Northland eller något annat mindre bolag så blir konkreta råd en helt annan femma. Det är lite som att be någon att lita på mig, men att inte alltid göra det. Svårt det här, men förhoppningsvis kan inlägget ovan åtminstone ge lite inspiration!

   Mvh,
   Snåljåpen

 4. Vill bara lägga in en varning: om man inte är tillräckligt insatt och har tillräckligt med kunskap om sina aktieinnehav riskerar man att blir tveksam över sitt investeringsantagande vid helt fel tillfälle, det vill säga när aktiekursen är som lägst och man borde fundera på att köpa och inte sälja.
  Det gäller att veta vad man köper eller säljer, och ha en uppfattning om dess värde, innan man bestämmer sig för att köpa det.
  Med det sagt så är det inget fel att låta sig inspireras av andra, och en indexfond är förmodligen det bästa rådet man kan få. De allra flesta, inklusive mig själv, kommer förmodligen aldrig att överavkasta index på grund av skicklighet iallafall. Men om man är genuint intresserad så är aktier otroligt kul och ger en extra sporre till att lägga undan ett par kronor extra varje månad!

 5. Hej, tack för mycket konkreta spartips! Känner att jag börjar närma mig övergångsfasen till fas 2 i sparandet. Är det någon av aktierna i din förslagsportfölj du tycker är mer köpvärd än andra i nuläget?

  Mvh/ Raphaél

Leave a Reply