PPM-utveckling

PPM-sparandet är pengar som man lätt glömmer bort då man inte ser dessa varje dag. Det vanliga förfarandet är att man har ångest en gång om året när det orange kuvertet kommer, och resterande tid har man inte en tanke på någonting som heter pension. Förra året så lade jag lite krut på att städa upp mina PPM-pengar då jag tyckte att avkastningen från de statliga fonderna var i det sämsta laget.

I mitt fall så ligger det väldigt små summor här då jag har bott utomlands under en stor del av mitt arbetsliv vilket innebär att dessa pengar baserar sig på några års extraarbeten med tveksamma timlöner. Att jobba extra i gymnasiet ger knappast några pensionsmiljoner, men nu när jag är tillbaka på Svensk mark så hoppas jag att det ska trilla in mer pengar till PPM-förvaltningen.

Utvecklingen i år är +25% vilket jag får anse vara väl över godkänt. Under samma period så har OMXS30 gått +14,81%  vilket betyder att Didner & Gerge har haft ett riktigt bra år. Som ni ser så har jag 70% av PPM-sparandet hos Didner & Gerges aktiefond, och som det ser ut nu så hade det alltså varit bättre att lägga 100% där eftersom Granit Småbolag inte riktigt nått upp dit. Missförstå mig rätt, småbolagsfonden är fortfarande bättre än index, men mycket vill alltid ha mer.

Börsen har som bekant gått starkt i år, och det är absolut inte omöjligt att den fortsätter att göra det under hösten. Min tro är att börsen fortsätter att ticka på och innehaven i Granit Småbolag kommer att uppvärderas vilket innebär att jag inte kommer att byta ut detta innehav.

Se det här nu som en uppmaning att se över era PPM-innehav. Det finns ingen anledning att sitta och trycka på dåliga räntefonder när ni ändå inte ska ha pengarna förrän om 20-30 år.

Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply