Läsarfrågor: "Jag vill börja spara i aktier!"

Då och då kommer det in lite läsarfrågor via mejl till mig som jag hittills bara har svarat på direkt till avsändaren. Framöver tänkte jag att jag ska börja lägga upp frågorna här och utveckla mitt svar lite grann, det kan ju vara så att fler läsare undrar samma saker?

Läsarfråga:
Jag är intresserad och nyfiken på att börja handla lite med aktier och så, jag känner att mitt sparkonto bara är ett slöseri och mina pengar borde kunna ge mig mer avkastning. Hur ska jag göra, ska jag gå till banken och be om hjälp att komma igång eller hur gör jag?

Snåljåpen svarar: 
Nej, nej, nej och nej. Att gå till banken med fickorna fulla av okunskap är ett framgångskoncept – för banken. Det betyder att banken ser till sin egen agenda, placerar dina pengar i dyra fonder med medioker avkastning där avgiften alltid tillfaller banken oavsett om fonderna går upp eller ner. Det måste såklart inte vara på det viset, men det är snarare regel än undantag. En bankman som inte ser till sin arbetsgivares bästa, ja jag vet inte, dom växer iallafall inte på träd. Ett problem med de olika storbankerna är att deras fondutbud är ganska begränsat och man blir, såklart, alltid rekommenderad att köpa deras egna fonder, ofta till höga avgifter.

För att du ska få en bra inblick i vad det innebär att spara i aktier/fonder och för att veta vilka förutsättningar du har, så behöver du först förstå hur aktier fungerar. Din bank kommer tyvärr inte hjälpa dig med detta, utan det är någonting som du får ta reda på själv. Som tur är så har jag ett stycke bokrekommendationer som är väldigt lättlästa, så det finns ingen ursäkt till att inte ta tag i detta. Nedan listar jag 3 böcker som jag tycker att man ska läsa innan man ger sig ut på marknaden.

Köpa och sälja aktier – Så funkar det: Jimmy Algotsson (221kr)
En perfekt start och en grym inblick i hur aktiemarknaden fungerar. Vad är en aktie? Vad är det som händer när en aktiekurs går upp? Hur funkar börsen? Vad är courtage? Väldigt grundläggande.

Aktie- och fondhandboken: Björn Wilke (75kr)
Lite mer om fonder, men överlappar en del från boken ovan. Den första har en något “lägre” nivå, alltså ännu mer lättläst och ännu mer för nybörjare.

Så här kan alla Svenskar bli miljonärer: Per H. Börjesson (45kr)
Inget mästerverk till en bok direkt, men en “ögonöppnare” som kan få vem som helst att inse vikten av att spara. “Spara 10% av din lön varje månad” och andra konkreta tips till hur man ska ställa sig till olika sparprodukter presenteras i boken. Se den inte som en sanning, se boken som inspiration!

När man väl har plöjt igenom dessa böcker, eller iallafall en av dom 2 översta, så har man en liten grund att stå på. Man är långt ifrån “komplett” och “färdig” till att börja investera efter dessa böckern, men man har åtminstone byggt upp tillräckligt med kunskap för att kunna ställa följdfrågorna och förstå vad svaren innebär.

Utöver böckerna ovan så rekommenderar jag följande länkar som ytterligare inspiration.
https://www.snaljapen.se/2013/04/ranta-pa-ranta.html
https://www.snaljapen.se/2013/07/guld-i-hemmet-och-ranta-pa-ranta.html
https://www.snaljapen.se/2013/07/sluta-skank-era-pengar-till-bankerna.html

Mvh,
Snåljåpen

2 comments

 1. Böcker finns även att låna på bibliotek, nuförtiden beställer man dem via internet och så får man ett email när boken finns att hämta. Smidigt och enkelt.

  Är boken något som faller dig i smaken kan man köpa den efteråt. För vem vill ha bokhyllan full med böcker man tycker är ointressanta?

  Köpa och sälja aktier – Så funkar det: Jimmy Algotsson (Finns på minst 13 bibliotek)
  Låna i Stockholm
  https://biblioteket.stockholm.se/titel/382775
  Låna i Sverige:
  http://libris.kb.se/bib/10658043

  Aktie- och fondhandboken: Björn Wilke (Finns på 22 bibliotek)
  http://libris.kb.se/bib/9967909

  Så här kan alla Svenskar bli miljonärer: Per H. Börjesson ((Finns på minst 15 bibliotek)
  http://libris.kb.se/hitlist?d=libris&q=S%C3%A5+h%C3%A4r+kan+alla+Svenskar+bli+miljon%C3%A4rer%3a+Per+H.+B%C3%B6rjesson&f=simp&spell=true&hist=true&p=1

Leave a Reply