Vad kostar det att ha bil?

Vad kostar det egentligen att ha bil? Det är en kostnad som många underskattar och en kostnad som många räknar helt galet på. T.ex. finns det dom som helt allvarligt tror att det kostar 2500kr/mån att äga en ny bil i 200 000 kr-klassen. Låt oss ta ett räkneexempel.

Vi köper en bil för 200 000 kr med hjälp av bankens pengar, till detta kommer en ränta på 5 % som då blir en månadskostnad på 833 kr. Sen behöver vi köpa vinterdäck vart tredje år á 3500 kr, sommardäck vart femte år á 3000 kr*. Bränsle kanske vi behöver införskaffa för 1000 kr i månaden, det kommer man tyvärr inte så långt på om man ska åka bil till och från jobbet varje dag. Bilskatten säger vi kostar 2500/år och försäkring på 6000kr/år. Sen om man bor i lägenhet och behöver parkering så kanske det blir 500kr/mån. Sen kommer vi till den här fina saken med service som man onekligen måste göra när det minst passar. Sist men inte minst: värdeminskningen. Värdeminskningen är det väldigt få som räknar med, en bil minskar i värde när man använder den och om vi säljer den om 5 år så får vi knappast tillbaka pengarna. Ett större prisfall kommer att ske första året för att sedan bli mindre och mindre varje år, men för enkelhetens skull så säger vi 20 000 kr/år.

Om vi kastar in allt det här i en uträkning så landar vi på 5064kr/månaden för en normal bil i barnvagnsklassen. Sen kan ju såklart någonting gå sönder vilket direkt ökar kostnaderna markant, att byta bromsar går inte sällan på 10 lakan. Som ni ser så är det lätt att underskatta bilens kostnader, och det finns såklart fler kostnader att räkna med. Bilbarnstol, vägtull (i Stockholm), parkering när man inte är hemma etc. Så nästa gång ni sätter upp er budget, tänk efter en och två gånger innan ni tilldelar bilen 2000 kr/mån. Det är orimligt även för de allra skruttigaste rishögarna.

Mvh,
Snåljåpen

*Höftade belopp.

6 comments

 1. Köpte precis bil, på lån då det var ett nödvändigt köp för att kunna fortsätta pendla till jobbet.
  Lyckades dock få till en hyfsad bra deal vid köpet, som t.ex. nya sommar och vinterdäck. Vilket gör att man spara lite.
  Håller mig dock undan skatten i 2 år till och fick en försäkring i några månader på köpet.

  Ska ta och sätta ihop en kostnadskalkyl när jag kört ett tag för att se vad det kostar.
  Men som du säger så tror jag att folk generellt räkna alldeles för lågt.

 2. Man kan också räkna på vad det kostar att köra per mil. Dock blir beräkningen inte korrekt förrän du sålt bilen och vet värdeminskningen.

  Jag köpte en BMW 520 år 1999 för 126 000kr. Betalade kontant och körde med den i 6 år och 10 000 mil. Jag servade den på verkstad i början men bytte olja själv de sista 2-3 åren samt jag bytte bromsar själv.

  Jag räknade ut att det hade kostat 25kr/mil inklusive bensin att köra med bilen. Idag några år senare och med en bil som kostar kanske 200 000kr kanske man får räkna med i alla fall 35kr/mil. Det är ganska skrämmande. Ta någon som har 4 mil att köra till jobbet, det är inte helt ovanligt. Då blir det 280kr om dagen för att ta sig fram och tillbaka.

 3. Äger en bil från -96, inga lån, den kanske är värd 6 tusen. Har enbart trafikförsäkring. Går till jobbet och använder bilen till resor för matinköp och för att hälsa på vänner, familj och bekanta.

  Jag köper nya däck var 7 år….jag tillhör nog den som har minst utgifter på min bil. Jag gör bara det som måste göras enligt bilprovningen och det brukar vara spindelleder eller bromsskivor inga stora saker. Så nog fasiken kan jag inte köra billigare än jag gör nu….känner mig som Ingvar Kamprad..hehe

Leave a Reply