Cassandra Oil – Luktar lite illa?

Cassandra Oil är ett spännande bolag som jag sneglat på en längre tid. Verksamheten bygger på en uppfinning som ska utvinna olja ur kolväterikt avfall (däck, sopor, oljesludge, etc.) via en process som kallas för termisk cracking. Grovt förenklat så hettar man upp bildäck under högt tryck och ut kommer olja. Enligt deras egna uppgifter så ska de kunna utvinna olja ur däck till 23 USD/fat vilket är riktigt lönsamt ifall det nu skulle vara sant.

Den sista tiden verkar bolaget ha gjort allting rätt och har nu lyckats förhandla fram avtal med bland annat Abu Dhabi’s regering om att få utvinna olja ur 24 miljoner däck under 15 år. Man för också dialog med Venezuelas regering och det ser ut att ligga många intressanta triggers i aktien framöver. Aktien har gått +75,80% sedan nyår vilket är riktigt starkt, +140,84% på sista 3 månaderna och +69,9% på 12 månader. Svängningarna i aktien är alltså riktigt rejäla och det är inte en aktie för den med svagt hjärta.

En ytterligare anledning till oro är en hemsida som jag snubblat över via Flashbackforumet. Hemsidan är fylld av information som säger att bolaget är en ”bluff” som har snott uppfinningarna från ett Slovakiskt bolag som grundaren Anders Olsson tidigare varit i kontakt med.

Hela historian finns publicerad på hemsidan nedan. Det som är intressant är att domänen som hemsidan ligger på är registrerad av ROIL TRADE, s.r.o, alltså bolaget som sägs ha blivit bestulna på sina immateriella rättigheter.

http://www.cassandraoil.co/en/history-of-story

Personligen så vet jag inte riktigt vad jag ska tro om det här, jag var själv orolig att det var något liknande som hade hänt när jag fick nys om aktien för en tid sedan. Att bolaget dessutom tog köksvägen till börsen via en apportemission där man tog över ett befintligt bolag för att slippa gå igenom all byråkrati som krävs för att börsnoteras, det gjorde klumpen i magen lite större. Och nu kommer alltså det här fram. Eller egentligen så har sidan legat där sedan i November, men det är först nu som den börjat spridas ordentligt, men trots att den nått ytan så har kursen i aktien inte förändrats.

Det kan absolut vara så att det som Anders Olsson har gjort är riktigt fulspel, men det kan ändå vara så att han har lagen på sin sida. Att han har ”rövkört” Slovakerna och nu kommer att bli miljonär på någon annans idé. Visst, det är fult, men om han har rätten att göra det så har han bara tagit tillfället i akt, även om moralen är bristfällig. Nu kan jag absolut ingenting om det här men vill ändå höja ett varningens finger. Bolaget har luktat illa länge och nu är jag orolig på riktigt. Men tiden får utvisa.

Vad tänker ni om Cassandra Oil?

Mvh,
Snåljåpen

9 comments

 1. Bra bolag med bra produkt, duktig uppfinnare.
  Om RoilTrade tror jag det bara är ett bluff-bolag, annars hade de skickat en hop advokater och stämt Caso i domstol. Eftersom de inte gjort det, så har de inget att komma med. Sedan så har Caso patent i Slovakien, det står på sid.5 i deras bokslutskommunike: Patent
  “Cassandra Oil gav under perioden in tre nya patentansökningar.
  Inom ramen för Cassandra Oils PCTansökan avseende grundpatentet beviljades
  under perioden Cassandra Oil patent i Slovakien.”

  Det borde undanröja många tvivel om RoilTrades trovärdighet eller …?

  Läser du inte bokslutskomuniker och årsredovisningar ??

 2. Du skriver :”Att bolaget dessutom tog köksvägen till börsen via en apportemission där man tog över ett befintligt bolag för att slippa gå igenom all byråkrati som krävs för att börsnoteras, det gjorde klumpen i magen lite större”
  Det är ju vanligt, och inget dåligt eller olagligt.
  Varför man gör så är ju pga tidsfaktorn, snabbare notering samt de ekonomiska fördelarna, bla så tar man ju över ev. förlustavdrag som finns i bolaget som köps upp, så man skjuter upp beskattning av kommande vinster.

 3. Ditt inlägg betr. Cassandra den 7.10. är nog bra mycket naivt. Ställer mig frågan om
  du är kapabel att analysera företag? Du kan väl inte mena att ett seriöst företag skulle bete sig som detta slovakiska företag? Apportemission förekommer en hel del, med de fördelar ´som redovisats i tidigare inlägg.

  1. Jag förstår inte din kritik kring naivitet. Jag förordar en hälsosam dos skeptisism och ställer frågor, jag besvarar inga. Jag läste mitt inlägg ännu än gång och ser ingenstans att jag påstår att ROIL TRADE skulle vara ett seriöst eller oseriöst bolag, det är helt upp till läsaren att själv dra sina slutsatser.

   Vad det gäller apportemission så är det absolut vanligt, dock gillar jag inte förfarandet att “stressa” in på börsen tillsammans med en ifrågasatt teknik på politiskt knepig marknad. Apportemission i sig är inget dåligt, i det här fallet så gav det dock mig ytterligare oro.

   Mvh,
   Snåljåpen

 4. Min personliga känsla av detta är som med många andra nyckfulla bolag. Det finns några mycket nöjda och många mycket missnöjda när man kliver ur investeringen. Man skall veta vad man ger sig in på när man satsar pengarna.

  Mvh

 5. Cassandra är nono, fel folk bakom. Läs DI´s varningskrönika. När Nerpin och Falk finns i bakgrunden är det garanterat bluff. Falk med erfarenhet från Morphic och Diamyd säger väl i princip allt om bolaget.

 6. …det skulle inte förvåna mig om hela patentstöldshistorien är en set up. En stöld av en uppfinning ger en (viss) legitimitet åt att tekniken verkligen fungerar. Patentstöld i detta sammanhang är en skitsak jämfört med att all tidigare teknisk kunskap i ämnet som säger att tekniken inte fungerar, i alla fall inte till det priset. Att lura en person kräver inte mycket, men att lura många kräver intelligens och en stor portion kreativitet.
  (http://www.cassandrafail.com/en/warning1)

 7. Cassandra är en uppenbar bluff. Att dom inte blivit stämda beror såklart på att deras metoder inte fungerar lönsamt i stor skala så det finns liksom inga pengar att vinna på en stämning. Finns hundratals bolag och uppfinnarjockar världen över som har haft samma affärside, varav några i sverige. Inte ett enda har lyckats. Varför skulle Cassandra helt plötsligt göra det?

Leave a Reply