Försäljning: Traveas. Inköp: Danske Bank

Ja, ni hörde rätt, Traveas som varit en av de aktier som jag trott allra mest på under 2013 har alltså fått lämna Snåljåpens portfölj. Rapporten som kom i torsdags var inte horribel, den var inte vad jag hade väntat mig men den var absolut inte dåligt. Man visar positivt resultat även om jag hade förväntat mig aningen bättre siffror. VD Gustaf Karling flaggar för att det kommer bli på håret om man ska nå positivt resultat på helåret vilket innebär att våra förväntningar trycks ner en aning. Jag hade förväntat mig en ganska fin vinst på helåret på ett par hundra tusen, och inte att man ska ha problem med att nå nollan. Man har haft en fin tillväxt även om den ser ut att börja mattas av. Q3 2012 gav 105% högre omsättning än Q3 2011, men Q3 2013 gav endast 26% högre omsättning än Q3 2012. Eftersom tillväxten mattas av och vinsten inte har kommit i den takt som väntats så tror jag att uppvärderingen av aktien kommer att få vänta. Jag tycker i allra högsta grad att Traveas är ett spännande bolag och jag tror starkt på aktien framöver, men under de nästkommande 6 månaderna så bedömmer jag att mina pengar kommer att göra mer nytta någon annanstans. Dock kommer jag att fortsätta bevaka, och vid minsta tecken på förändring så står jag redo med pengar i hand.

Eftersom Traveas åkte ut så måste dessa pengar nu investeras, såna är mina regler för stunden. I fredags så ökade jag i Gjensidige efter en stark vecka då jag tyckte att värderingen fortfarande är okej, men eftersom försäkringsbolaget i fråga nu är mitt största innehav så kändes det inte helt rätt att öka ännu mer. Jag tycker att min exponering där är tillräcklig för stunden och vill istället öka i något av mina andra innehav. Danske Bank har verkligen gått som tåget nu under hösten. Ni kanske minns mitt insteg med extremt dålig tajming då jag köpte runt 110 DKK i mitten på juni enbart för att se aktien rasa till 97 DKK efter att ha blivit uppläxad av Danska finansinspektionen. Idag står aktien i 126 DKK vilket är den högsta kursen sedan februari 2011. Trots denna “höga” kurs så väljer att dubbla upp mitt innehav i bolaget. Aktien seglar således förbi Starbreeze och plockar andraplatsen i storleksordningen i min portfölj. Jag gillar Danske starkt och tror att man har den värsta tiden bakom sig, med rapport på torsdag så kan vad som helst hända. Med största sannolikhet så blir det väl ännu ett ras då jag verkar vara en riktig kontraindikator ;).

För övrigt har tillgångarna nu seglat upp över 400-strecket vilket innebär att jag står väl rustad inför att nå mitt 500-mål innan slutet på 2014. Det borde jag faktiskt klara av långt mycket tidigare än så, men man vet ju aldrig vad som kan tänkas komma i vägen! På dom 18 månader som ligger mellan min sparmål så måste jag lyckas öka mina tillgångar med ca 14000 i månaden vilket har varit ganska enkelt nu när börsen gått så starkt, men om våren bjuder på oroligheter så kan det bli en smula kärvt. Den som lever får se!

Mvh,
Snåljåpen

3 comments

  1. Hur länge eller till vilken gräns har du tänkt att sitta med Starbreeze? Om du nu ens har funderat ut det. Också, hur ser du på just Starbreeze på ett långt perspektiv (2-3 år)?

    1. Har ingen direkt plan, jag gillar bolaget långsiktigt, men inte till vilket pris som helst. Det kan mycket väl bli en exit med större delen av kapitalet ifall rapporten skickar kursen till himlen. Oavsett så säljer jag nog inte ut hela kapitalet i år, en del kommer nog finnas kvar iallafall under nästa år. Såtillvida inte kursen sticker i taket och värderingen blir galen, men det tror jag inte.

      Mvh,
      Snåljåpen

  2. Synd med Traveas, har haft samma tankar själv. Ligger ca 20% back med ett gav på 0,85. Har redan sålt av ca 50% av mitt innehav innan Q3 rapporten. Dock känns det surt att sälja nu. Tror att det kommer att gå upp till iaf 0,85 igen till Q4 vilket gör att jag väljer att vänta med att sälja. Då jag tror att jag får svårt att hitta något annat som ger över 20% fram till Q4.

Leave a Reply