Framgång på jobbet!

Tidigare i år så bytte jag som bekant jobb och klev in i konsultbranschen, en bransch fylld av höga löner men också hög osäkerhet. Till en början var jag en smula orolig över om jag faktiskt skulle lyckas hitta någon som ville hyra min kunskap, men det tog bara ett par veckor innan jag fixade mitt första uppdrag där jag sitter än idag. Kontraktet går ut om 10 dagar vilket gör att jag varit en smula orolig sista veckorna inför vad som ska komma efteråt. Kommer jag få ett rejält inkomstbortfall nu? Kommer jag få “sitta på bänken” ett tag och leta febrilt efter nya utmaningar? Kanske jag skulle hållit mig till att vara anställd som vanligt istället?

Idag kom beskedet att jag blir kvar på samma ställe som jag hittills har varit på till 30:e juni 2014, alltså har jag säkrat upp min dagtid och min inkomst i 8 månader framåt! Uppdraget som jag får nu blir lite annorlunda jämfört med vad jag haft tidigare vilket innebär att det kommer kräva mer tid av mig, vilket jag förvisso bara tycker är roligt, men kanske kommer jag behöva sitta lite mer på kvällarna än tidigare vilket i sin tur innebär att bloggen kanske kommer att bli lidande. Förstås hoppas jag att jag ska ha inspiration till att skriva även i framtiden, och egentligen tror jag inte att det kommer bli något problem, men man vet ju aldrig. Mina inlägg tar sällan mer än 10 minuter att skriva ändå, och 10 minuter ska man väl fanemig kunna hitta!

I och med att det nya avtalet är utformat lite annorlunda så innebär det en inte helt irrelevant löneförändring för min egen del, vilket i sin tur innebär att jag förhoppningsvis kommer att stoppa undan mer pengar fram till sommaren än vad jag gjort fram till nu. Men med ett lägenhetsköp som kryper sig allt närmre så är det bara att tacka och ta emot. Jag jobbar fortfarande hårt på att inte öka utgifterna i samma takt som inkomsterna vilket är lättare sagt än gjort.

Men det här var riktigt skönt, nu kan jag skjuta fram min ångest väl till semestern istället, det blir spännande!

Mvh,
Snåljåpen

13 comments

  1. Det är väldigt svårt att säga eftersom jag inte haft det här jobbet tillräckligt länge för att få ett bra snitt. Lönen har varierat mycket från månad till månad hittills då jag inte riktigt “kommit in i cykeln” ordentligt. Lönen är alltså 2-delad med fast och rörlig lön. Den fasta får jag oavsett och den rörliga är beroende på vad jag drar in till firman. Alltså: mer fakturering = mer lön. Eftersom statistikunderlaget är bristfälligt kan jag inte riktigt ge en rättvis uppskattning om vad snittet blir på ett år, men jag skulle gissa 50-55 brutto. Men vi får se om ett år eller så när jag har lite mer tillförlitligt dataunderlag!

   Mvh,
   Snåljåpen

  2. Hehe, stabilt är väl precis vad det inte är :). När det går bra så går det väldigt bra, och när det går dåligt så klarar jag mig. Så jag har en bra situation just nu, men samtidigt vet man inte med den här branschen. Vid konjunktursvängningar och nedskärningar så åker konsulter ut först vilket betyder att vi måste ha höga inkomster för att klara volatiliteten och risken för inkomstbortfall. Och just nu är efterfrågan stor och relativt jämn vilket betyder att vi får passa på och jobba hårt medan efterfrågan finns. Om jag kliver ut ur branschen så har jag t.ex. inte speciellt mycket att komma med; många utbildade ekonomer/ingenjörer kan relativt enkelt byta jobb och sektor, men när man är IT-konsult som lever på sin erfarenhet inom branschen så är det lite svårare att göra hopp i sidled, rent karriärsmässigt alltså. Som sagt, nu går det bra och därför får man passa på att “smida medan järnet är varmt”, för man vet ju aldrig hur det ser ut ett år längre fram. Planen är att få undan tillräckligt med pengar för att ha råd att sätta mig i skolan ifall marknaden bryter ihop.

   Mvh,
   Snåljåpen

  1. Hoppsan, såg ditt svar lite sent. Är dessutom hemma med feber, så det får bli en raincheck på det. Vi hörs! / Emil

Leave a Reply