Halvtid: Hur har det gått?

Inspirerad av en annan bloggare så har jag nu tänkt att redovisa hur mina investeringar har gått sedan inköp. Alltså inte hur året har gått, utan hur mina nuvarande portföljinnehav har utvecklat sig sedan de kom in i portföljen.

Som ni ser så ligger Starbreeze i toppen med en uppgång på onödigt nära 100%. Det ska bli intressant att se hur försäljningen har utvecklat sig under hösten nu när rapporten släpps 21 november. Danske Bank går som tåget och har gett 17% sedan inköpet i somras, definitivt någonting som jag är nöjd över och jag tror inte utvecklingen är klar än på länge. Gjensidige Forsikring har en längre tid stått och stampat i portföljen på grund av att den norska kronan fallit i samma takt som aktien ökat, nu tycks äntligen kronkursen ha stabiliserats vilket innebär att kursökningen i aktien nu syns i portföljutvecklingen. Kul! Samma sak gäller för Protector Forsikring. Betsson fick återigen nytt liv efter flera köprekommendationer under september. Sista veckan har vi dock börjat falla tillbaka lite men jag tror att nedsidan är begränsad, rapporten ser vi på torsdag den 24:e oktober.

Industrivärden är ingen spännande aktie, men det är inte därför som aktien ligger i min portfölj. Substansvärdet har utvecklats +20% på 12 månader under samma tid som kursen har gått +27%. Jag tror knappast vi står inför någon raketresa, utan det vi ser är ett sunt värderat bolag med bra historik som knappast kommer att överraska. Apple går från klarhet till klarhet, och anställandet av Burberrys VD Angela Ahrendts3 som ansvarig till Apple’s retail-satsning ser jag som väldigt spännande! Kursen har återhämtat sig efter nedgången runt släppet av de nya telefonerna, och jag förväntar mig en fortsatt uppgång under hösten. +$550 ser jag inte som omöjligt innan året är slut, förutsatt att inga extrema externa händelser påverkar.

Sist men inte minst har vi Traveas, den enda aktien i min portfölj som visar röda siffror. Det negativa resultatet i Q2 var större än väntat, men ledningen är fortfarande stensäkra på att det blir ett positivt resultat för helåret och man såg vid Q2 ingen anledning att revidera sin prognos för 2013. Rapporten kommer på torsdag 24:e oktober och jag hoppas på starka försäljningssiffror, framförallt från avtalet med golfförbundet. Historiskt sett är det Q3-Q4 som de största intäkterna kommit vilket gör att vi borde se ett starkt resultat för att prognosen för helåret ska hålla, givet den stora förlusten som presenterades i Q2. Jag hoppas på en försäljning över 3 miljoner och ett resultat på över 500k. Jag hoppas på ett helårsresultat mellan 500k och 1 miljon vilket på börsvärdet om 21 miljoner inte skulle ge någon astronomisk värdering. Här drar jag dock siffror lite ur röven, men vi får se hur det artar sig. Nästa vecka vet vi mer!

Framöver kommer jag också att redovisa hur det har gått för hela 2013 hittills, men det är lite svårt med hjälp av Avanzas grafer som jag tror är felaktiga. Eller så är det bara jag som inte förstått hur det räknas. Men förluster som jag gjort tidigare i år tynger ner min portföljstatistisk då dessa förluster procentuellt sett är högre än vinsterna jag gjort nu, men förlusterna är gjorda på ett mycket mindre kapital än vad de nuvarande vinsterna är gjorda på. Mitt investerade kapital har dubblerats i år, och om man räknar med flytten till räntefonder så har det 5-dubblats! Det innebär att 1 % ökning i portföljen nu är värd lika mycket som en 5 % förlust för ett år sedan, vilket är anledningen till min skeptisism kring grafen som jag får presenterad då min portfölj gått ganska starkt den sista tiden. Men jag ska grotta i det här och ta ut alla siffror i excel för att försöka få koll, Avanza har säkert rätt och jag är trög som vanligt :).

Mvh,
Snåljåpen

7 comments

 1. Hej! Lita aldrig på graferna i Avanzas depå, gör alltid uträkningarna från scratch i Excel eller motsvarande där man vet att man har hundra koll 🙂

 2. Hej!

  Depågrafen är framtagen med målsättningar att låta våra kunder se sin utveckling och jämföra denna med olika index. Utvecklingen som redovisas är ett så kallat prestandamått, med andra ord så är det inte någon form av avkastning på eget kapital eller insatt kapital.

  Det finns en fundamental skillnad mellan depågrafen och de olika indexen som den är framtagen att jämföras med, depån kan ha kapitaltillskott eller utflöden, detta i formen av insättningar och uttag, något som index saknar. För att justera för denna fundamentala skillnad så görs beräkningen på ett lite annorlunda sätt.

  Depågrafen beräknas genom NAV (Net Asset Value) principen, d.v.s den räknar ut värdet på depån som om det vore en fond, och där utvecklingen är baserad på värdeutvecklingen på de fiktiva fondandelsvärdena. Du som depåägare “köper eller säljer” därmed andelar i fonden genom insättningar och uttag, detta utan att påverka NAV-kursen på fonden.

  För att ta ett extremt exempel, säg att du sätter in 10 000 SEK i årets början och får en utveckling på 100 %. Sedan sätter du in 1 000 000 SEK senare under året och får en utveckling på -1 %. Du har då gått +/- 0 i SEK men din utveckling har fortfarande varit rejält upp procentuellt eftersom utvecklingen räknas enligt ovanstående.

  En förändring som vi gjorde på nya sajten var därför att lägga till så att man nu även kan se utvecklingen i SEK.

  Vänligen,
  Daniel, Avanza Bank

  1. Som vanligt, tack för uppläxningen Daniel ;). Jag tror att jag förstår lite bättre, men just nu lyser det t.ex. minus med typ 3000 kronor och samtidigt säger den – 23%. Och om -23% vore “sant” så innebär det att mitt totala kapital skulle vara runt 20k, och det är inte riktigt sant :). Eller räknar jag som en kratta? Jag misstänker att utvecklingen i kronor och utvecklingen i procent är 2 helt separata formler som inte är baserade på varandra?

   Oavsett så är min utveckling i år kass och det kan jag inte slingra mig ur 🙂

   Mvh,
   Snåljåpen

  2. Hej igen Olle!

   Ingen orsak. 😉

   Det stämmer att uträkningen i kronor räknat är helt separerat från den procentuella utvecklingen, vilket faktiskt kan vara lite förvirrande (speciellt när den ena är plus och den andra är minus, vilket kan hända), men ändå är korrekt när man tänker på hur det fungerar ovan.

   Om du vill får du givetvis gärna återkomma med ett mail till oss i inloggat läge så kikar jag på ditt konto och förklarar hur vi räknat.

   Mvh,
   Daniel, Avanza Bank

 3. Hoppas att Traveas verkligen levererar nu Q3 o Q4. Har en för stor del av min portfölj där. Men vill inte sälja av med förlust, då jag tror på företaget.

Leave a Reply