Jag vill inte äga mitt boende

I vanlig ordning så börjar jag med ett provokativt uttalande som säkert får er att sätta kaffet i halsen och utbrista: “Varför inte då?!” Det är ju en sån himla hysteri kring att man ska äga sitt eget boende, att det är en rättighet man har och att det skapar frihet. Själv har jag en lite annan uppfattning: i en bostad ska man bo, sen skiter jag i vem som äger den så länge som den uppfyller mina behov. 

Problemet med hyresbostäder i Stockholm är ganska enkelt, det finns inga! Eller ja, det finns, men de är alldeles för få vilket ytterligare spär på hysterin kring eget ägande. Vi hör politiker prata om bostadsbrist i vartannat andetag, stora pengar plöjs ner i nybyggen som alla säljs. Varför investerar ingen i hyresbostäder? Eller, ingen kanske är fel ord, men åtminstone alldeles för få. 
Är man ungdom som gått direkt från gymnasiet till högskolan och nu kommer ut som sjuksyrra, vad har man egentligen för möjligheter till att välja bostad? Har man stått i bostadskö sedan man fyllde 18 så har man iallafall en möjlighet att få någonting mellan Rinkeby, Järfälla eller Vällingby. Men för de som flyttade till Stockholm för studierna och sedan blir kvar, vart ska dom ta vägen? Om vi är snälla och säger att de får loss ett boende för 1,5 miljoner så snackar vi en kontantinsats på 225 000 kr. Har man jobbat heltid i ett par år så är det möjligt, men direkt ut ur skolan så är det en smula optimistiskt i mina ögon. Då vill man gärna hyra, men när hyreslägenheterna knappt finns, vad gör man då? 
Jag har ett annat problem: jag har pengar men vill inte köpa. Jag vill hellre att någon annan får sköta min bostad mot en avgift, så kan jag ta mina pengar och investera i någonting som förväntas ge avkastning. För let’s face it: bostäder som man bor i är ingen investering*, hur mycket ni än tror det. Visst, värdet på er bostad kanske går upp, men det gör också värdet på alla andra bostäder vilket innebär att eran vinst ändå är onödig. Det är inte förrän man kliver av bomarknaden och tar en hyresrätt som investeringen ger avkastning, och den inställningen har jag inte sett någon ha. 
Jag hör hela tiden äldre gnälla om att det blir så svårt för ungdomar att komma in i marknaden, men det är väl ändå ett alternativ att stanna utanför? Det känns som det har blivit tvång på att äga sitt eget boende: alla dom har råd borde göra det, om inte för att slippa bli hånad i fikarummet på jobbet.
Jag vill gärna hyra mitt boende och investera mina pengar i riktiga investeringar. Men jag måste ju tyvärr också ha någonstans att bo, och mer specifikt någonstans att bo som fyller mina (våra) behov. Om man på sikt pratar barnvagn så är det inte optimalt att bo i en 2 rummare, 3 trappor upp utan hiss. Så snart sitter man väl där, med lån på 2 miljoner från en bank som skrattar sig rik varje månad. Men som sagt, man måste ju bo.
*Om vi däremot säger att vi köper bostäder och hyr ut, då är det en riktig investering.
Mvh,
Snåljåpen

16 comments

 1. Du vill inte äga ditt boende? Jag vill inte “äga” andras lån och betala hyra varje månad … känns rätt otäckt. Du vill hellre göra “riktiga” investeringar? Hur mycket insyn har du där, jag öppnar dörren, så ser jag allt framför mig. Ingen som har inställningen att hoppa av bomarknaden? Massor med 40-talister gör det nu, och även 70-talister kommer göra det med, va så säkert. Är själv 70-talist med obelånad villa, nu köper jag på börsen för att sprida risken.

  1. “Äga andras lån”? Jag betalar för en tjänst, nämligen bostaden. Jag får tjänsten till ett avtalat pris och bostadsägaren sitter med större delen av risken. Det är inte alls så dumt att hyra som man tror.

   Åtminstone i kretsar som jag rör mig har det aldrig varit ett alternativ att hoppa av marknaden och börja hyra. Men jag hoppas såklart på att bli överbevisad!

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. För mig handlar den stora skillnaden särskillt nu när räntorna är låga boende kostanden.
  blir ganska låg. jämfört med liknande lägenheter i stan ( malmö ) så skulle jag punga ut med mellan 5000 -10000 i månaden. Vilket i slutändan ger mig någonstans mellan 0-5 tusen extra att spara / investera varje månad. Men visst fanns där vättiga hyres boende men där finns för och nakdelar med båda.

  Tanken är väl kanske lite att börja med denna tvåan jag äger nu. Äga den till 100% Sen byta upp mig till hus. Men målet lär aldrig förändras. Det är att vara skuldfri. Inga lån.

  Men men to each his own. Hade varit väldigt intressant att se en långsiktig uträkning rent ekonomiskt för kostnaden mellan en hyres och köpes situation. Men tittar man långlångt så torde ju ett hus utan lån vinna stort eller?

  1. Problemet är att det är en sjukt svår uträkning att göra. Det finns så många icke-ekonomiska fördelar med att äga sitt boende som inte går att kvantifiera ner i en formel. Att själv få välja tapet i tid och otid, vad är det värt? Vad är det värt att kunna slippa bry sig när kylskåpet går sönder? Det handlar inte bara om ekonomin i det här fallet, vilket gör det här väldigt svårt :(.

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Man brukar ju säga att det rent ekonomiskt är mest fördelaktigt att äga sitt boende, men det är ju helt klart beroende på hur man i en hyressituation investerar de pengar man i ägandesituationen låser in i fastigheten.

  En stor fördel med ägande ar ju att du själv kan bestämma nivån på renovering, ombyggnad och underhåll, och det är i din egen plånbok skillnaderna märks.
  I hyressituationen bestämmer någon annan om och när det blir underhåll, och det finns en uppenbar risk att uteblivet underhåll ger besparingar i någon annans plånbok en din egen. Hade det funnits massor med hyreslägenheter och massor med företag som hade dem så hade konkurrensen kanske sett till att balansera det lite, men jag är skeptisk till att det funkar bra nu (men jag kan mycket väl ha fel här).

  /TE

 4. Precis! Har ägt bostadsrätt för några år sedan i ett gammalt hus. Har aldrig varit så nervös som då! Gamla element, pälsängrar, fuktskador och miljonlån. Med nöd och näppe blev den såld vid separation med mindre vinst för ett par år sedan. Bor numera i en fyra på 105 kvm för ca 8000kr/mån i centrum i en residensstad. Har aldrig bott bättre, det är guld värt att inte behöva oroa sig. Tapeter och sånt kan man byta om man vill, det bryr sig inte normala hyresvärdar om.

 5. Det finns ju helt klart fördelar med att bo i hyresrätt. T.ex. att man bara ringer hyresvärden när spisen/kylskåpet/radiatorn/toaletten gått sönder istället för att behöva bli ruinerad av hantverkare. Man kan investera sina pengar i aktier eller annat som kan gå upp mycket snabbare än bostäder och som dessutom är en riktigt “asset” enligt Kiyosaki.

  Men vi trivs i vårt hus. Fördelarna är många. Vi kan välja ett “bättre” område med trevliga grannar. Många i hyresrätt är såklart också trevliga men vår hyresrätt låg i ett område där vi och några andra hyresgäster troligtvis var de enda som inte fick vår hyra betald via skattepengar och de sponsrade hyresgästerna gjorde dessutom vårt liv surt genom att vara uppe och härja halva nätterna- de skulle ju inte gå upp och jobba ihop till hyran dagen efter.

  Det är skönt att kunna ha hur varmt man vill på vintern. Det kostar, men jag vill ändå kunna brassa på istället för att gå och mäta temperaturen inne och förgäves gnälla på hyresvärden om att det bara är 16 grader inomhus. Man kan renovera hur man vill och vet att man ofta får igen pengarna.

  Jag är helt inne på Kiyosakis linje och tycker inte att bostaden är en tillgång. Gör man en vinst så innebär det, precis som du skriver, att allt annat också har gått upp så den vinsten är lätt förgången. Vi bor i vårt hus för att bo, inte för att tjäna pengar.

  Vi bor i Stockholm så hyresrätt finns inte på kartan här om man inte vill bo i ett sämre område socioekonomiskt eller har tid att pendla flera timmar varje dag. Jag har gjort mina år i en förort där medelinkomsten var extremt låg och det var inte roligt.

  Trivs bättre här bland mina överbelånade jämlikar som liksom jag måste masa sig till jobbet varje morgon för att jobba ihop till bolåneräntan. Då är det i alla fall tyst på nätterna 🙂

 6. Problemet är väl om man vill köpa en villa, och då behöver man kapital. Innan du köper villan kan du under en tid bo i lägenhet, dvs, bostadsrätt eller hyresrätt, men valet av detta borde inte påverka priset på villan. Om du väljer en bostadsrätt kan du få en avkastning som gör så att du inte behöver låna lika mycket pengar till villan du senare köper (eller så köper du en dyrare villa). Således tycker jag att man kan tolka en bostadsrätt som en investering. Ett alternativt sätt är att investera i aktiemarknaden för att få ner lånet. Sedan kan man ju så klart diskutera om villan är en investering eller inte om man planerar att bo där livet ut. För övrigt, intressant statistik mellan avkastning på bostadsrätter och Stockholmsbörsen:
  http://www.boverket.se/Global/Webbokhandel/Dokument/2012/vagval-bostadskarriaren.pdf (s. 9-12)

  En nackdel med att köpa en bostad är att man inte kan sprida ut risken över tiden. Om man köper aktier så kan man ju köpa aktier varje månad, men man kan ju inte köpa en del av en bostad varje månad, utan det är vid en tidpunkt man gör bostadsköpet.

  Sedan så har man ju också diskussionen om det är en bostadsbubbla just nu eller inte.

  (Jag funderar också på om jag ska bo kvar i min hyresrätt eller köpa en bostadsrätt)

  1. Nån form av blandning. Men nedgången är under väldigt låg omsättning så jag lägger ingen större vikt vid den. Det ska bli spännande att se hur rapporten ser ut nu den 24:e, allting visar sig där. Men jag funderar lite på att öka men har tillräckligt stor exponering redan!

   Mvh,
   Snåljåpen

  2. Tack för snabbt svar!

   Otroligt hur du lyckas spruta ur dig blogginlägg efter blogginlägg med kvalitativt material. Mycket upskattat!

   Tack för en bra blogg!

   Mvh Nybörjaren

 7. Jag äger hellre min bostad av den enkla anledningen att det blir så mycket billigare för mig än att ha en hyresrätt. Visst finns det risker, sådant man själv kan få stå för i sin lya, men det är det helt klart värt!

  Jag skulle dock inte ha ngt emot att hyra lägenhet om det fanns lite fler att välja på och om priserna var mer resonliga.

  Håller med dig om att det torde finnas betydligt betydligt fler hyresrätter att välja på, främst i våra storstäder, men jag har inte märkt av någon hysteri i min omgivning att äga sin bostad. Det handlar snarare om att det inte finns några möjligheter att hyra någon lya. .;)

  /Magnus

 8. Jag har jämfört bostadsrätt och hyresrätt i likvärdig standard i området jag funderar på att flytta till. Det blir billigare med bostadsrätt även om jag lånar maximalt men går räntan upp 1% så kostar de lika mycket varje månad. Man kan ju se det lite som en försäkring mot kraftig räntehöjning? Att vara skuldfri är annars något som jag värdesätter så det blir nog att bo i hyresrätt och spara ihop till åtminstone halva insatsen eller liknande..

 9. Jag länkade till det här inlägget på kolozzeum i tråden “Husköp- hur har folk råd?”
  Vore kul om du kom in där och fortsatte bolla idéer.

  Mvh
  G_lund

Leave a Reply