Portföljen September: årets bästa månad.

Efter en weekend i rödvinets (och möjligtvis kärlekens?) tecken så har det nu blivit dags att sammanfatta utvecklingen i portföljen under den gångna månaden, alltså september. Som den trogne bloggläsaren vet så har jag haft ett riktigt dåligt år där min smäll från Januari fortfarande ligger och drar ner siffrorna. Det, tillsammans med sommarens nedgångar i Traveas har gjort att portföljutvecklingen för Snåljåpen under 2013 inte är någon munter läsning.

September har dock varit allt annat än en tråkig månad och här är det hatten av för Starbreeze som stått för den stora delen av utvecklingen. Mitt intåg i aktien blev på 0,29 kr den 5:e september och idag handlas aktien för ungefär 0,55 vilket ger mig en utveckling på ca +60% (med min utökning av innehavet på 0,53).

Utöver det så fortsätter Danske Bank att gå starkt och presterar ca 5,5% på månaden vilket ger portföljen en fin skjuts.

Betsson är en aktie som “stått och stampat” en stund men verkar nu ha vaknat till liv. September månad bjöd på +6,5% vilket

Investmentbolaget Industrivärden har gett mig ca 2,5% under september vilket jag är väldigt nöjd över. Industrivärden är ett bolag som ligger långsiktigt i min portfölj där utvecklingen på kort sikt inte är det som jag siktar på, här är det långsiktiga utdelningar och långsiktigt ägande som är målet. Här passade jag också på att öka lite vid löning där jag plockade in ett par aktier till 120 kr. Totalt ligger mitt GAV på 117,54 vilket på dagens kurs om 117,10 faktiskt ger att jag för stunden ligger back, dock är jag fullt komfortabel med detta!

Gjensidige Forsikring har sett en tråkig utveckling kursmässigt sedan aktien kom in i min portfölj i juli men har under september börjat komma igång. Trenden är obefintlig (aktien går sidledes) men det är ändå skönt att det inte bara lyser rött i depån, även om detta är ett innehav som jag hoppas ger utdelning på ett par års sikt. Här har vi 5,75% utveckling under månaden.

Vad det gäller Apple Inc så har september bjudit på en riktig resa. Vi har varit nere och nosat på 447,38 innan vi vände upp, och det är nu rätt osäkert vad som händer framöver. Personligen skulle jag gärna se en nedgång under 450 eftersom jag är intresserad att öka på mitt innehav. Jag tror att försäljningen och marginalerna kommer att förbättras och jag gillar caset på 1-2 års sikt.

Protector Forsikring är den kanske tråkigaste aktien jag har i portföljen, här händer det nästan ingenting. Sedan inköp i juli så är utvecklingen -3% men detta är också en aktie som jag ser positivt på över 3-5 års sikt, kanske längre. Med ett börsvärde på under 2 miljarder NOK så är risken att bolaget värderas lågt under en lång tid framöver, men så länge man har planer på att dela ut pengar så gör det mig inte så mycket.

Totalt under september månad så landar portföljutvecklingen på +9,29% under samma tid som index presterat ca +3,2%. På helåret ligger jag fortfarande långt efter index vilket innebär att september månads utveckling känns väldigt välkommen i portföljen. Men jag har inte bråttom, mitt investerande liknas mer vid ett marathonlopp och inte vid en 100m sprint. Planen för resten av året är att fortsätta hålla min långsiktiga strategi så är jag säker på att det lönar sig i längden. Jag måste ändå erkänna att min avkastning har varit otroligt bra de senaste åren och att detta kanske är vad jag behöver för att komma ner på jorden igen. Den +80% avkastning som jag nådde under 2012 kan jag definitivt inte förvänta mig i längden!

Sparad del av lön under september landade på 30% vilket är väldigt lågt för att vara mig. Anledningen till detta är våran weekendresa som kostade en del pengar men även en kvarskatt från en realiserad aktievinst under 2012 som nu ska betalas. Nästa månad ska jag jag få min första ordentliga bonuslön från jobbet och bör kunna få iväg ett sparande på runt 60-65% av nettoinkomst. Det är någonting som jag verkligen ser fram emot ;).

Mvh,
Snåljåpen

1 comment

  1. oj vad jag saknar min gamla bonus! Fast då var jag dum och spenderade oftast den på lyxshopping=( Gratulerar dock till din bonus! =)

Leave a Reply