Norska kronan – ekonomiskt dilemma

Den Norska kronan fortsätter att falla, och hela tiden, fram tills relativt nyligen, så har jag tänkt att nivåer under 1,10 känns orimliga under någon längre period. Nu står kronkursen i 1,06 vilket innebär att våra nordiska valutor närmar oss mer och mer, och sist den Norska kronan stod så lågt som den gör nu, det var 2003.

Trots att jag tidigare skrivit att Norge är världens fattigaste land så kunde det, ekonomiskt sett, inte vara längre från sanningen. Norge har en arbetslöshet i världsklass, ett BNP per capita i världens topp-5 och samtidigt ett av världens allra högsta skattetryck. Den Norska infrastrukturen förfaller men Norrmännen mår ändå bättre än någonsin. Även om den Norska arbetslösheten har gått upp svagt den sista tiden så är den ändå långt bättre än omvärlden och välfärden är verkligen ett faktum.

Mitt, och min sambos, problem inför detta är att vi har relativt stora likvida tillgångar i vårt oljestinna grannland som vi avser att använda inom 9-12 månader. För att prata storleksordning så är det en tilltagen kontantinsats till en lägenhet i 3-miljonersklassen vilket gör att förändringar i den Norska kronan ger ganska stora svängningar i värdet av dessa tillgångar. Hela tiden har jag varit iskall inför detta men börjar nu få en smula oro i magen. Kanske ska vi plocka hem alla pengar och placera dessa i räntefond/fasträntesparande fram tills vi vill använda dem, eller kanske ska vi låta de ligga där de ligger? Den Norska kronan “borde” ju inte sjunka lägre, och sparandet som pengarna ligger på ger ändå 3 % ränta, helt utan bindningstid. Så om kronkursen står still så gör vi nog bäst i att låta pengarna ligga, om kursen går upp så är det rent utav fantastiskt, men om kronkursen fortsätter att falla så är 3 % i ränta en ganska klen tröst. En förstärkning av den Norska kronan mot den Svenska tillbaka upp till 1,16-1,17 skulle ge oss tiotusentals kronor rätt ner i fickan, men är det verkligen realistiskt med en uppgång på 10 % innan nästa höst? Jag ser ingen anledning till en ytterligare försvagning i kronkursen, men jag ser heller ingenting som talar för en stark rekyl tillbaks till “normala” nivåer.

Hur skulle ni ha agerat i vår situation? Är en fågel i handen bättre än tio i skogen, eller hur ska man egentligen strukturera sina tankar och känslor kring denna situation? Hade det varit småsummor så hade det varit en sak, men när varje öres-tick i kursen förändrar värdet på tillgångarna med ~5000 kr, då blir frågan betydligt svårare. Jag är kluven, och jag verkligen hatar att vara det.

Mvh,
Snåljåpen

13 comments

 1. Är du nöjd med det kapital du har just nu eller är du “girig” och vill ha ut mer? Om du är nöjd ska du nog ta hem dem ifall de nu ändå ska användas till nåt gott 🙂

  1. Pengarna som sitter där är tillräckliga för en kontantinsats även om valutan går ner lite till. Men det är tråkigt att se tiotusentals kronor försvinna ur mina excelsnurror när jag bara sitter händerna i byxorna och gör ingenting. Det är psykologiskt tungt, och jag funderar på att plocka hem pengarna till Sverige enbart för att slippa tänka på det här.

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Vad du än gör i denna situation så är det spekulation. Att spekulera i valutor är nog det svåraste man kan göra. Rådet är enkelt. Om du vill ha pengarna säkrade för inköp i Sverige så flytta dom nu. Eller så skaffar du ett forex konto och hedgar med (ett mindre belopp) grym hävstång mot en uppgång i Norska kronan 😉

  1. Jag har funderar lite nu och kommer att plocka hem pengarna, den nya ångesten nu är hur jag ska investera dessa på 9-12 månaders sikt till hög säkerhet med en godtagbar avkastningspotential. Blir till att studera ränteportföljuppbyggnad de närmsta dagarna, dock är jag rätt så tom på källor i ämnet :(.

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Är i samma sits,jobbade 6 år i Norge och sålde hus med fin vinst 2012.Jag har dock varit bearish på den norska kronan på lång sikt.Som du nämner är lönerna x2 mot Sverige men vad ska fiasiera landet framöver?Oljeproduktionen faller ju 8-10%….Tror inte lönerna kommer sjunka framöver för då får de med höga lån problem -nej,allt kommer lösas med en kronförsvagning.Tänk också på att oljeindustrin som är ryggraden i norskt näringsliv förmodligen kommer investera midre framöver. Så,nej på lång sikt kommer Nok sjunka.Men,svensk exportindustri sliter ju enormt nu med så stark sek.Kan mycket väl tänka mig att sek/nok går tillbaka igen till 1.10-1.15

 4. Samma sits och vill inte gå miste om de extra det hade inneburit om valutakursen magiskt återgick till något i stil med februari i år
  Något tips på omplacering i Norge ? För bättre ränta medans man väntar ?

  1. Du kan ju t.ex. köpa Norska aktier ifall du skulle vilja det, men är dålig på den Norska räntemarknaden för att vara ärlig. Men jag har en del Norska aktier som är bra värderade, kolla t.ex. Gjensidie Forsikring, Protector Forsikring, Kvaerner och Wilh. Wilhemsen.

   Mvh,
   Snåljåpen

 5. Hej,
  Hittade dina inlägg av en slump och tänkte passa på att kanske kunna få ett smart inspel från dig som verkar ha en aning bättre koll än vad jag själv har…
  Jag sitter med det motsatta dilemmat, jag bor i Norge och har precis sålt lägenhet i Sverige. Pengarna ska på sikt in i nytt boende i Norge inom 1-2 år.
  Min spontana känsla är att föra över pengarna till Nok i och med att den är så pass svag för tillfället jämfört med Sek men det som känns so so är att jag kommer bli förmögenhetsbeskattad i Norge om jag inte investerar de pengarna. Kanske inte är någon fara så länge man låser pengarna på ett sparkonto med bra ränta då det ändå ger ett bra överskott..??
  Det är ett långskott men skulle vara kul att få höra din uppfattning som har tänkt i motsatt riktning då Norge till Sverige.
  MvH Janette

  1. När ska du använda pengarna? I ditt fall så vet du vad du får om du för över pengarna till Norge nu när valutan är låg, men du får förmögenhetsskatt (beroende på hur mycket pengar vi pratar) som måste tas hänsyn till. Alternativet är att vänta och se om valutan går ner ännu mer (vilket jag inte tror) för att senare kunna växla för ännu mer pengar. Alltså, det är ju ett risktagande oavsett, men har du räknat någonting på vad det skulle innebära för dig i förmögenhetsskatt att flytta pengarna? Tror att brytpunkten är runt 850′ NOK.

   Mvh,
   Snåljåpen

 6. Den norska var mindre värd än den svenska runt år 2000, sedan gick NOK upp rejält runt 2001, 2002. 1,35 SEK/NOK är det mesta jag har hört att den steg den gången. För egen del föredrar jag att spara i norsk bank för högre ränta. Fonder och aktier har pendlat upp och ned i några år nu, det ger ingen avkastning av intresse, så pengarna räntar sig bättre i Norge. Även om kursen är usel så får man i alla fall en ränta hos nischbankerna.

  1. Precis, man kan få riktigt bra ränta i Norge även hos storbankerna. Jag hade själv 3% hos Danske Bank, med full insättningsgaranti och hela paketet. Det var inte direkt pjåkigt när Danske Bank erbjöd 1,2% i Sverige :).

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply